Το ρητό ότι οι ανοδικές αγορές σκαρφαλώνουν σε έναν τοίχο ανησυχίας ήταν σίγουρα αλήθεια το 2023, σύμφωνα με το barron’s.com.
Funds: Τα υψηλά επιτόκια δυσκολεύουν τη συγκέντρωση νέων κεφαλαίων
Μεταξύ αυτών των ανησυχιών ήταν οι φόβοι ύφεσης λόγω της νομισματικής σύσφιξης της Federal Reserve, οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η ασταθής οικονομία της Κίνας και η «σκληρή» εξωτερική πολιτική. Οι αγορές κρέμονταν από κάθε δεδομένο, ταλαντευόμενες από risk-on σε risk-off.
Ωστόσο, κατέληξε να είναι μια εξαιρετική χρονιά για τις μετοχές και τα ομόλογα, ειδικά σε σύγκριση με την πτώση του 2022. Το μέσο μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 21,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG Lipper – εντυπωσιακά, αν και εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τα κέρδη του δείκτη S&P 500 – και τα αμοιβαία κεφάλαια σταθερού εισοδήματος επέστρεψαν στην καλύτερη χρονιά τους από το 2019, με τα περισσότερα κέρδη να έρχονται το τέταρτο τρίμηνο. Τα φορολογητέα ομόλογα αυξήθηκαν κατά 5,7%, ενώ τα δημοτικά ομόλογα επέστρεψαν 7,6%. Τα παγκόσμια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια κέρδισαν 15,4%, ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια μικτών περιουσιακών στοιχείων επέστρεψαν 14,1%.
Εν μέσω της αστάθειας, ήταν μια χρονιά κατά την οποία οι επενδυτές μπορούσαν να κάνουν λίγα και να ανταμειφθούν. Τα μετρητά πλήρωσαν περίπου 5%, χάρη στις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed (και περίπου 6 τρισεκατομμύρια δολάρια εξακολουθούν να βρίσκονται σε λογαριασμούς χρηματαγοράς υψηλής απόδοσης). Η κατοχή ενός παθητικού αμοιβαίου κεφαλαίου δείκτη S&P 500, όπως το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο SPDR S&P 500 (ticker: SPY), κέρδισε επενδυτές 26,2%, τροφοδοτούμενο από τις μετοχές Magnificent Seven: Alphabet, Amazon.com, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia και Tesla και ωθήθηκε κυρίως από τον ενθουσιασμό για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτά τα ονόματα αντιπροσώπευαν το ένα τέταρτο της στάθμισης του δείκτη το 2023.
Το Barron’s διεξάγει την ετήσια έρευνά της για τις οικογένειες αμοιβαίων κεφαλαίων για περισσότερα από 20 χρόνια, εστιάζοντας στη σχετική απόδοση ενός έτους για την κύρια κατάταξή της, η οποία προσφέρει μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο οι διαφοροποιημένες επιχειρήσεις αποδίδουν σε ένα ευρύ φάσμα ενεργά διαχειριζόμενων κεφαλαίων.
Νο 1: Putnam Investments
Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων της Putnam Investments αξίας 148 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν υιοθετήσει ένα ρητό που επινοήθηκε για πρώτη φορά από τον Darren Jaroch, τον μακροχρόνιο διαχειριστή του μεγαλύτερου γενικού μετοχικού κεφαλαίου με περιουσιακά στοιχεία, του Putnam Large Cap Value (PEYAX) ύψους 23,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων: «Σταθερά καλό, όχι περιστασιακά υπέροχο».
Αυτή η φιλοσοφία βοηθά την εταιρεία να διαχειριστεί την αστάθεια της αγοράς για τα 79 ενεργά διαχειριζόμενα αμοιβαία κεφάλαια και ETFs της, λέει ο Shep Perkins, επικεφαλής επενδύσεων της Putnam. Οι διαχειριστές επικεντρώνονται στην επιλογή μετοχών και όχι σε στοιχήματα στυλ, οπότε δεν ανησυχούν αν η ανάπτυξη ή η αξία θα είναι στη μόδα. Αναζητούν ιδιοσυγκρασιακό κίνδυνο, λαμβάνοντας θέσεις μεγέθους σε μετοχές όπου μπορεί να έχουν αναλυτικό πλεονέκτημα και αναζητώντας αποσυνδέσεις μεταξύ των θεμελιωδών στοιχείων μιας μετοχής και της τιμής.
No. 2: Fidelity Investments
Το εσωτερικό ερευνητικό τμήμα της Fidelity είναι ένα από τα πληρέστερα στον κλάδο, καλύπτοντας όλο τον κόσμο και τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων των 550 ενεργών αμοιβαίων κεφαλαίων και ETFs της. Αυτό βοηθά να δοθούν στον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων ύψους 4,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πληροφορίες σχετικά με αλλαγές στις προσδοκίες κερδών ή τις εκτιμήσεις συναίνεσης που θα μπορούσαν να είναι λανθασμένες.
«Εκεί είναι σαφές ότι οι μεγάλες ευκαιρίες είναι να βγάλεις χρήματα», λέει ο Tim Cohen, συν-επικεφαλής του τμήματος μετοχών της Fidelity.
No 3: PGIM Investments
Η PGIM χρησιμοποιεί ένα αυτόνομο μοντέλο πολλαπλών θυγατρικών, το οποίο επιτρέπει στα κεφάλαια του παγκόσμιου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων ύψους 171,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, αξιοποιώντας παράλληλα την κλίμακα της εταιρείας, καθώς και τον βαθύ πάγκο αναλυτών της, λέει ο Stuart Parker, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PGIM. Οι έξι θυγατρικές της διαχειρίζονται ενεργά 71 αμοιβαία κεφάλαια και 16 ETF. Η ίδια η επιχείρηση είναι μονάδα της Prudential Financial.
No. 4: Virtus Investment Partners
Η multimanager Virtus επέστρεψε στην πρώτη πεντάδα, έχοντας έρθει στο Νο 2 το 2019. Η Mandinach της Virtus αποδίδει τη συνολική της δύναμη στο μοντέλο της, όπου οι 14 θυγατρικές της μπορούν να επικεντρωθούν αποκλειστικά στη διαχείριση χρημάτων σε αντίθεση με τη διανομή και το μάρκετινγκ. “Έχουμε δοκιμασμένους στο χρόνο, διαφοροποιημένους ενεργούς διαχειριστές, οι οποίοι τείνουν να επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στην ποιότητα”, λέει.
Η Virtus λειτουργεί 77 αμοιβαία κεφάλαια και 17 ETFs και τα μεγαλύτερα κεφάλαιά της είχαν ισχυρές επιδόσεις, γεγονός που βοήθησε την εταιρεία να φτάσει στην πρώτη πεντάδα. Μεταξύ αυτών ήταν το μεγαλύτερο ταμείο της βάσει περιουσιακών στοιχείων, το 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων Virtus Newfleet Multi-Sector Short Term Bond (PIMSX).
No. 5: Touchstone Investments
Η Touchstone Investments έχει το σλόγκαν “σαφώς ενεργό”. Για τον Tim Paulin, ανώτερο αντιπρόεδρο της εταιρείας για την έρευνα επενδύσεων και τη διαχείριση προϊόντων, αυτό σημαίνει την επιλογή υποσυμβούλων για τα κεφάλαιά της που έχουν ισχυρό ιστορικό υπερβολικής απόδοσης σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς τους, αλλά είναι επίσης συνεπείς και πειθαρχημένοι σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο επενδύουν.
«Η αξία που μπορούμε να φέρουμε στην αγορά είναι ότι γνωρίζετε ότι πρόκειται να πάρετε κάτι που θα είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία από την παθητική επένδυση», λέει.
Το μεγαλύτερο asset της Touchstone βάσει περιουσιακών στοιχείων είναι το Touchstone Mid Cap ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Latest News
Πώς η Boeing έβαλε την αεροπορία των ΗΠΑ να πληρώσει με «καπέλο» 8.000% για σαπούνια
Πώς η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία πλήρωσε 8.000% παραπάνω την Boeing για διανομείς σαπουνιού μπάνιου αεροσκαφών C-17
Ο άνθρωπος πίσω από τον όρο «The Magnificent Seven» λύνει τη σιωπή του
Γνωρίστε τον αναλυτή που χρησιμοποίησε τον όρο Magnificent Seven για τις μετοχές τεχνολογίας που διαφεντεύουν τη Wall Street
Πώς η «οικονομική γρίπη» της Γερμανίας μεταδίδεται στην Ευρώπη – Οι συνέπειες για Ελλάδα
Η νέα κρίση που φέρνει το λουκέτο σε τουλάχιστον τρία εργοστάσια της Volkswagen δημιουργεί μεγάλη αναταραχή στη Γερμανία
Οι αποτυχημένες προσπάθειες «ανάστασης» της Intel και οι χειρισμοί Γκέλσινγκερ
O CEO της Intel, Πατ Γκέλσινγκερ, έθεσε υψηλές προσδοκίες για τις ικανότητες κατασκευής της εταιρείας αλλά και την ικανότητά της στον τομέα της AI, ωστόσο απέτυχε να ανταποκριθεί
Αγροτικές επιδοτήσεις: Δισεκατομμυριούχοι έλαβαν ενίσχυση 3,3 δισ. ευρώ από την ΕΕ
Τουλάχιστον 17 δισεκατομμυριούχοι συγκαταλέγονται στους «αγρότες» που έλαβαν γενναίες αγροτικές επιδοτήσεις την τετραετία 2019-2023.
Γιατί έπεσε η μετοχή της Uber
Η πρόβλεψη για μετακινήσεις πελατών της Uberς ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις της Wall Street
Γιατί η Κωνσταντινούπολη δοκιμάζει τη δωρεάν συγκοινωνία στους ανέργους
Η Κωνσταντινούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη που επενδύει στις μεταφορές με την ελπίδα να ενισχύσει την απασχόληση
Η επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ και ο αλγόριθμος του Μασκ
Μια ιστορικά σφιχτή προεδρική κούρσα μπορεί να μην τελειώσει τη νύχτα - και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλαπλές κρίσεις
Γιατί λείπουν 350 αεροσκάφη από τον παγκόσμιο στόλο
Υπάρχει ένα κενό σε αεροσκαφή που χρειάζονται οι αεροπορικές εταιρείες για να λειτουργούν απρόσκοπτα οι αερομεταφορείς
Η VW και η κρίση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας
Δύσκολες εποχές για τον όμιλο VW: Μείωση κερδών, κλείσιμο εργοστασίων, κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα. Ποιον ρόλο διαδραματίζει η πολιτική;