
Σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να ανέλθει το κόστος των υποσχέσεων που έχει δώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενόψει των ρωσικών προεδρικών εκλογών αργότερα αυτό το μήνα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, τα νέα εθνικά έργα που πρότεινε ο Πούτιν στην ετήσια ομιλία την Πέμπτη στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, μαζί με τις πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και τις μαζικές διαγραφές δανείων σε ρωσικές περιοχές, θα μπορούσαν να κοστίσουν στα ταμεία του Κρεμλίνου περισσότερα από 130 δισεκατομμύρια δολάρια που δεν υπολογίζονται επί του παρόντος στο προϋπολογισμό.
Οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία θα διεξαχθούν στις 15–17 Μαρτίου 2024.
Οι προτάσεις του Πούτιν περιλαμβάνουν την επέκταση της κρατικής στήριξης για την αύξηση του ποσοστού γεννήσεων και του προσδόκιμου ζωής, καθώς και επενδύσεις για τη βελτίωση των υποδομών, την τόνωση της ανάπτυξης της τεχνολογίας και την αύξηση των εξαγωγών εκτός πετρελαίου. Αρκετές άλλες ιδέες στοχεύουν στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού καθώς η Ρωσία συνεχίζει να αντιμετωπίζει οξεία έλλειψη εργατικού δυναμικού, η οποία επιδεινώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πούτιν: «Κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αν σταλούν στρατεύματα στην Ουκρανία»
Η Rosbank PJSC εκτιμά ότι οι «νέες» δαπάνες του προϋπολογισμού που απαιτούνται για να υλοποιηθούν τα σχέδια του Πούτιν ανέρχονται συνολικά σε περίπου 5,7 τρισεκατομμύρια ρούβλια (62,5 δισεκατομμύρια δολάρια). Σε σημείωμά της η Rosbank., αναφέρει ότι λαμβάνοντας υπόψη τις δαπάνες του προϋπολογισμού που έχουν ήδη διατεθεί για την περίοδο 2024-2026 και το πρόσθετο κόστος των πρωτοβουλιών του Πούτιν, οι συνολικές δαπάνες θα μπορούσαν να φτάσουν τα 15 τρισεκατομμύρια ρούβλια κατά την επόμενη προεδρική του θητεία.
Πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης
Μια ανάλυση του Dmitry Polevoy, διευθυντή επενδύσεων στην Astra Asset Management, την οποία παραθέτει το Bloomberg, δείχνει ότι τέτοια έργα θα μπορούσαν να κοστίσουν στη Ρωσία έως και 2 τρισεκατομμύρια ρούβλια ετησίως, ή περισσότερα από 130 δισεκατομμύρια δολάρια σε έξι χρόνια. Αυτό λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις κρατικές δαπάνες αλλά και την προτεινόμενη διαγραφή των δύο τρίτων των δανείων που παρέχονται από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό στις περιφέρειες της Ρωσίας, καθώς και επενδύσεις σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
«Εκ πρώτης όψεως, δεν φαίνεται απρόσιτο, αν και αν η οικονομική κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι προβλέπουν οι αξιωματούχοι, αυτό θα απαιτήσει αναζήτηση πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης», είπε.
Ο προϋπολογισμός της Ρωσίας βρίσκεται ήδη υπό πίεση από τις αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες που οφείλονται στον πόλεμο, οι οποίες θα υπερβούν τις παραδοσιακά υψηλές δαπάνες για κοινωνική στήριξη φέτος. Ταυτόχρονα, αυστηρές και διευρυνόμενες κυρώσεις επιβαρύνουν τα έσοδα του Κρεμλίνου από τις εξαγωγές βασικών εμπορευμάτων.
Το 2023, η Ρωσία παρουσίασε δημοσιονομικό κενό για δεύτερη συνεχή χρονιά και αναμένει ότι το έλλειμμα φέτος θα ανέλθει στα 1,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια.


Latest News

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011
![ΔΝΤ: Ηχηρό καμπανάκι για γήρανση πληθυσμού – Πλήγμα σε ανάπτυξη και συντάξεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_demographic22-600x352.png)
Καμπανάκι ΔΝΤ για τη γήρανση του πληθυσμού - «Πλήγμα» σε ανάπτυξη και... συντάξεις
Το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη και αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία

Η ΕΕ απλοποιεί τη διαδικασία για την εφαρμογή του νόμου περί αποψίλωσης των δασών
Τα μέτρα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 30% στο διοικητικό κόστος, ανέφερε η Κομισιόν

Σοκ και δέος: Με δασμούς 245% απειλεί ο Τραμπ την Κίνα και φουντώνει τον εμπορικό πόλεμο
Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντίποινων ενεργειών της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Τι υπόσχονται βιομηχανίες στον Τραμπ για να αποφύγουν το χάος των δασμών
Θα χρειαστούν χρόνια για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους την ίδια ώρα που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει ασαφής

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»