Το ασφαλιστικό κενό εκφράζεται και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών όχι μόνο στην ασφαλιστική κάλυψη της περιουσίας, της υγείας και της σύνταξης. Είναι η διαφορά μεταξύ αποταμίευσης και επενδύσεων. Αποταμιεύουμε πολύ λίγο, γιατί έρχεται το κράτος και καλύπτει σχεδόν τα πάντα. Η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση είναι η προοπτική.

Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στην εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, συμμετέχοντας σε συζήτηση με θέμα «Γεφυρώνοντας το κενό προστασίας για ένα ασφαλέστερο αύριο», μαζί με τον Andreas Brandstetter, President, Insurance Europe και τον Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρο της ΕΑΕΕ.

Στην ίδια συζήτηση ο κ. Σαρρηγεωργίου ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται πρόταση από τους ασφαλιστές σε συνεργασία με τους αντασφαλιστές για την κάλυψη των κινδύνων από φυσικές καταστροφές σε συνεργασία ασφαλιστικών εταιρειών και κράτους.

Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών: Ζητά ΣΔΙΤ και αύξηση των φορολογικών κινήτρων για την ασφαλιστική προστασία

Το κράτος καλύπτει σχεδόν τα πάντα

Σε ερώτηση ποιες είναι οι επιπτώσεις του «κενού προστασίας» στην οικονομία ο κ. Στουρνάρας απάντησε επισημαίνοντας αρχικά το κόστος των μεγάλων φυσικών καταστροφών που υπέστη η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Ο σεισμός του 1999 προκάλεσε κόστος 4 δισεκατομμύρια, οι πυρκαγιές το 2007 κόστισαν 1,7 με 2 δισεκατομμύρια, η σοβαρή ξηρασία το 1990 κόστισε 1 δισεκατομμύριο. Όλα αυτά έχουν καλυφθεί κυρίως από το κράτος, είπε. Όλες αυτές οι ζημιές. Υπάρχει μια μελέτη που δείχνει ότι από το 1980 μέχρι το 2018, μόνο το 2% των ζημιών έχει καλυφθεί από ιδιωτική ασφάλιση. Στη συνέχεια τόνισε ότι για να καλύψει τη διαφορά η ελληνική ασφαλιστική αγορά από την ευρωπαϊκή χρειάζεται ένα επιπλέον 5% του ΑΕΠ, για να φθάσει στο 7,5% του ΑΕΠ που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Pay as you go

Ακολούθως αναφέρθηκε στο «κενό» στο ισοζύγιο πληρωμών λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν αποταμιεύει αρκετά, γιατί μια άλλη ανάγνωση του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, είναι η διαφορά μεταξύ αποταμίευσης και επενδύσεων. «Αποταμιεύουμε πολύ λίγο. Και γιατί αποταμιεύουμε πολύ λίγο ιδιωτικά; Γιατί έρχεται το κράτος και καλύπτει σχεδόν τα πάντα», υπογράμμισε είπε ο κ. Στουρνάρας.

Συμπλήρωσε ότι τα πάντα στη χώρα μας είναι pay as you go. Το συνταξιοδοτικό σύστημα, το σύστημα υγείας, το σύστημα καταστροφών. Άρα έχουμε ένα pay as you go σύστημα σχεδόν σε όλα. Είναι ας πούμε πατερναλιστικός καπιταλισμός. Σημαίνει ότι το κράτος στο τέλος της ημέρας θα έρθει και θα καλύψει τα πάντα. Νομίζω λοιπόν ότι αυτή είναι η ρίζα του προβλήματος, είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφερόμενος στο «ασφαλιστικό κενό».

Το κόστος της κλιματικής αλλαγής

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αποκάλυψε ακόμη ότι σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος για την κλιματική αλλαγή-ήταν από τις πρώτες κεντρικές τράπεζες που προχώρησε τέτοιου είδους μελέτη- το κόστος ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Μάλιστα υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία μία νέα μελέτη. Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες απέναντι στο πρόβλημα είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασης του ο κ. Στουρνάρας. Συμπλήρωσε επίσης ότι σε κάθε περίπτωση το κόστος αυτό θα καλυφθεί από την υψηλότερη φορολογία.

ΣΔΙΤ

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τάχθηκε υπέρ των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση. Δεν είναι είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό. Θα πρέπει να είναι ένας συνδυασμός των δύο. Φυσικά, ο σωστός συνδυασμός πρέπει να βρεθεί στην πράξη. Στην κατεύθυνση αυτή συμπλήρωσε ότι η διοίκηση της Τράπεζας και η Διεύθυνση Εποπτείας ιδιωτικής Ασφάλισης αναζητούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών λύσεις για το πώς θα καλυφθεί το ασφαλιστικό κενό, πώς θα αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού.  «Άρα το υπουργείο, άρα η κυβέρνηση ακούει, ακούει. Οπότε είναι στο χέρι μας να βρούμε ποιος είναι ο βέλτιστος συνδυασμός των δύο», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας,

Στην ίδια συζήτηση ο Πρόεδρος της Insuranceeurope Andreas Brandstetter, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι ίδιες συζητήσεις γίνονται και στην πατρίδα του την Αυστρία και σε όλη την Ευρώπη. «Έχουμε τέσσερα μεγάλα παραγωγικά κενά, στην κλιματική αλλαγή, στις συντάξεις, στην υγεία και στην κυβερνοασφάλεια», είπε ο κ. Brandstetter. Ειδικά για το θέμα της κυβερνοασφάλειας δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος λόγω της πολεμικής σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.

Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων όπως το δημογραφικό συνταξιοδοτικό και των φυσικών καταστροφών.

Πρόταση ασφαλιστών-αντασφαλιστών για τις κάλυψη των φυσικών  καταστροφών

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωγρίου από την πλευρά του τόνισε ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να τολμήσουν και να προωθήσουν την ιδέα της ασφάλισης , «να πουν στον κόσμο ότι δεν θα συνεχίσει όπως παλιά» και να αλλάξουν το μήνυμα που στέλνουν στον κόσμο λέγοντας τους μετά από μία καταστροφή ότι «σας δίνω τόσα για να μην είστε στο δρόμο, αλλά σας δίνω επίσης κάποια κίνητρα, κάποια καθοδήγηση, κάποια εκπαίδευση για να πάτε να ασφαλιστείτε και να πώς θα το κάνετε. Αυτό είναι όλο».

Ο κ. Σαρρηγεωργίου ζήτησε άρση των αντικινήτρων όπως είναι ο φόρος 15% στο ασφάλιστρο υγείας, 15% φόρος για την ασφάλιση του σπιτιού.

Μόνο το 15% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα είπε ο κ. Σαρρηγεωργίου και αποκάλυψε ότι σύντομα θα η ΕΑΕΕ μετά από συνεργασία με την διεθνή αντασφαλιστική κοινότητα θα παρουσιάσει στην κυβέρνηση συγκεκριμένες τεχνικές λύσεις για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών σε συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Τέλος τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας όσο και ο Σαρρηγεωργίου δήλωσαν ότι οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν υπερεπάρκεια κεφαλαίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax