Ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, σε κατάθεση στο Κογκρέσο στις 31 Ιανουαρίου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για εντατική κινεζική δραστηριότητα χάκερ και προειδοποίησε ότι οι υποδομές των ΗΠΑ – τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, μεταφορές και νερό – είναι πολύ ευάλωτες για την κινεζική ομάδα τέτοιων χάκερ, τη Volt Typhoon. Η πρωτοσέλιδη κάλυψη από τους «New York Times» ενίσχυσε την αίσθηση του επείγοντος.
Λίγες ημέρες μετά τη μαρτυρία του Ρέι, κοινή έκθεση από το FBI, την Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (CISA) και την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) παρείχαν λεπτομερή τεκμηρίωση της απειλής Volt Typhoon. Ακολούθησαν δεόντως περισσότερα πρωτοσέλιδα από τους «Times».
Το γεγονός το οποίο αγνοείται σε μεγάλο βαθμό σε αυτή τη φρενίτιδα είναι μια σημαντική προϋπόθεση για την προειδοποίηση του Ρέι. Το FBI, σε συμφωνία με τη CISA και την NSA, βασίζει τον συναγερμό του καθαρά σε εικασίες σχετικά με τις μελλοντικές προθέσεις της Κίνας και όχι σε συγκεκριμένες πληροφορίες για επικείμενη κυβερνοεπίθεση.
Εχοντας γράψει πρόσφατα ένα βιβλίο σχετικά με τη δυνατότητα ψευδών αφηγήσεων που μπορεί να πυροδοτήσουν μια τυχαία σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ανησυχώ πολύ για την υπερβολική έμφαση που δίνεται σε περιστασιακά στοιχεία. Ανησυχώ επίσης για την υποκρισία των ισχυρισμών περί προθέσεων στον κυβερνοχώρο από την Κίνα.
Ούτε η Κίνα έχει διευκολύνει σε κάτι. Το περιστατικό με αερόστατο επιτήρησης στις αρχές του περασμένου έτους – για να μην πω τίποτα για μια συνεργασία «χωρίς όρια» με τη Ρωσία, μια χώρα που κάνει έναν βάρβαρο, παράνομο επιθετικό πόλεμο – τροφοδοτεί την πολιτική της Αμερικής ενάντια στην Κίνα. Την ίδια στιγμή οι ολοένα και πιο επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ τροφοδοτούν ακριβώς το είδος των εχθρικών κινεζικών προθέσεων που φοβούνται περισσότερο οι πολιτικοί των ΗΠΑ. Αυτό ισχύει για την Ταϊβάν και ισχύει επίσης τώρα με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η Αμερική πρέπει να είναι πολύ προσεκτική για το τι ζητά.
Ολα αυτά υποδεικνύουν ένα νέο κεφάλαιο στη σύγκρουση ΗΠΑ και Κίνας – οι εμπορικοί και τεχνολογικοί πόλεμοι τώρα ενισχύονται από έναν κυβερνοπόλεμο. Ο αρχικός Ψυχρός Πόλεμος παραλίγο να γίνει θερμός, ειδικά κατά τη διάρκεια της κρίσης του Βερολίνου και της κρίσης των πυραύλων της Κούβας. Θα μπορούσαν οι κίνδυνοι του κυβερνοπολέμου να μας φέρουν ξανά τόσο κοντά; Εχουμε την ικανότητα και την εμπιστοσύνη να μετριάζουμε αυτούς τους κινδύνους; Ο φόβος του Ρέι παρέχει ανησυχητικές απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις. Ο σοβαρός κίνδυνος βρίσκεται μπροστά στα τύμπανα του κυβερνοπολέμου ΗΠΑ – Κίνας που χτυπούν όλο και πιο δυνατά.
Ο Stephen Roach είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Yale University και πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia
Premium Έκδοση τα ΝΕΑ
Latest News
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (Ε’ Μέρος)
Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η δημογραφική εικόνα της Θεσσαλίας
Η Θεσσαλία δεν βρίσκεται στην πλέον δυσμενή δημογραφικά θέση συγκρινόμενη με τις λοιπές ελληνικές Περιφέρειες
Ο παράδεισος των θεσμών και η επί γης Ελλάδα
Και μια λέξη: γιατί;
Oι πολιτικές εξελίξεις επιβάρυναν το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Πώς αντέδρασε το Χρηματιστήριο Αθηνών στις πολιτικές εξελίξεις - Οι επενδυτές καλούνται να επιστρατεύσουν την υπομονή τους
Αποζημίωση δανειολήπτη με αναπηρία εξαιτίας καταχρηστικής πρακτικής
Η δικαστική απόφαση που αποτελεί σημαντικό νομικό προηγούμενο στην προστασία των δικαιωμάτων δανειοληπτών και ασθενών
Αναζητώντας την ουσία της Βιωσιμότητας πάνω στην Αχνή Γαλάζια Κουκίδα
Οι παγκόσμιες προκλήσεις της βιωσιμότητας ασκούν πιέσεις στην οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα ανοίγουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία
Η αγορά κρυπτονομισμάτων μαγνητίζει τα βλέμματα
Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να αλλάξει τα πράγματα στα κρυπτονομίσματα
Πώς υπολογίζεται η Υπεύθυνη Καινοτομία;
Μια επιτυχημένη υπεύθυνη καινοτομία συνιστά de facto μια θετική πρόοδο. Παρέχει προστιθέμενη αξία όσον αφορά τον κοινωνικό αντίκτυπο και τη βιώσιμη ανάπτυξη
Ο γερμανικός κίνδυνος
Η αυξανόμενη ανεργία και η δημοσιονομική αμηχανία έπεισαν τελικά την κεντροαριστερή κυβέρνηση της εποχής να προχωρήσει σε ένα κύμα μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης