
Τις ισχυρές σχέσεις των ΗΠΑ με τη Χιλή εξήρε το Σάββατο η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, λέγοντας ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να βοηθήσουν η μία την άλλη ώστε να επιτύχουν αμοιβαία τους στόχους τους που αφορούν στο κλίμα και την ενέργεια.
Η Γέλεν προέβη στις παραπάνω δηλώσεις μετά από την επίσκεψή της στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λιθίου της Albemarle Corp στην πόλη Antofagasta της βόρειας Χιλής, στο πλαίσιο ενός ταξιδιού που αποσκοπούσε στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο κρατών. Η Χιλή αντιμετωπίζεται ως στρατηγικός σύμμαχος από τις ΗΠΑ, παρά τον, αριστερών αποχρώσεων, πρόεδρό της, καθώς είναι γνωστό ότι η λατινική αυτή χώρα διαθέτει πλούσια κοιτάσματα λιθίου, του απαραίτητου αυτού ορυκτού για το όραμα της κυβέρνησης Μπάιντεν καθώς χρησιμοποιείται στα ηλεκτρικά οχήματα.
Λίθιο: Γιατί οι τιμές κατέρρευσαν κατά 80%
«Καθώς επιταχύνουμε προς ένα μέλλον καθαρής ενέργειας, η ήδη ισχυρή οικονομική μας σχέση είναι έτοιμη για περαιτέρω ενίσχυση», είπε η Γέλεν.
Η επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη της χιλιάνικης κυβέρνησης στο Σαντιάγο την Παρασκευή, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Γκάμπριελ Μπόριτς, ο υπουργός Οικονομικών Μάριο Μαρσέλ και η Ροζάνα Κόστα, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας.
Τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο
Η Χιλή έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο – ένα βασικό μέταλλο για την κατασκευή μπαταριών που τροφοδοτούν ηλεκτρικά οχήματα – και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκοσμίως προμηθευτής λιθίου μετά την Αυστραλία.
Αυτό της το πλεονέκτημα την καθιστά επίσης ζωτικό εταίρο και για την Κίνα, μακράν τον κορυφαίο παγκόσμιο παραγωγό ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η οποία μάλιστα πέρυσι αγόρασε περίπου τα δύο τρίτα των εξαγωγών λιθίου της Χιλής.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει τα εγχώρια εργοστάσια ηλεκτροκίνησης με τεράστιες επιδοτήσεις, καθώς επιδιώκει να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο της βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, πιέζει τις εταιρείες να εξασφαλίσουν υλικά από χώρες εκτός της Κίνας.
«Μέρη των βασικών αλυσίδων εφοδιασμού μας, συμπεριλαμβανομένης της καθαρής ενέργειας, είναι επί του παρόντος υπερσυγκεντρωμένα στην Κίνα», είπε η Γέλεν, προσθέτοντας ότι αυτό καθιστά τις ΗΠΑ πιο ευάλωτες σε κραδασμούς της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Προκειμένου να μετριάσει αυτόν τον κίνδυνο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ακολούθησε μια ατζέντα «στήριξης φίλων» για να καταστήσει τις γραμμές εφοδιασμού των ΗΠΑ λιγότερο εξαρτημένες από την Κίνα.
Ως εταίρος ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ για περισσότερες από δύο δεκαετίες, η Χιλή πρόκειται να επωφεληθεί από το «πράσινο» πρόγραμμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για το λίθιό της. Το εμπόριο μεταξύ των χωρών αυξήθηκε περίπου κατά 9% ετησίως από το 2003


Latest News

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%

Κίνα για δασμούς: «Δεν θα πέσει δα και ο ουρανός να μας πλακώσει»
Η Κίνα δεν τρομάζει από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και βασίζεται στην «τεράστια εσωτερική αγορά» των 1,4 δισ. καταναλωτών

Τράπεζες: Τα γραφεία συναλλαγών βγάζουν τρελό χρήμα από το χάος των δασμών του Τραμπ
Οι τράπεζες Goldman Sachs, JPMorgan και Morgan Stanley σημείωσαν τεράστια άλματα στα έσοδα από συναλλαγές

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη