Καμία αναφορά στον «αιφνίδιο θάνατο» του μεγαλύτερου αντιπάλου του στην πολική φυλακή όπου τον είχε ρίξει ή στην αδυναμία των συνεργατών του Αλεξέι Ναβάλνι να βρουν έστω μια νεκροφόρα για την κηδεία του στη Μόσχα δεν έκανε, όπως άλλωστε αναμενόταν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη δίωρη ομιλία του για την κατάσταση του ρωσικού έθνους.
Από τα πρώτα κιόλας λεπτά της, ωστόσο, ο ρώσος πρόεδρος έσπευσε να κλιμακώσει τις απειλές του ενάντια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας τες πως κινδυνεύουν να προκαλέσουν πυρηνικό πόλεμο αν στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία – ένα ενδεχόμενο που δεν απέκλεισε, για το μέλλον, τη Δευτέρα ο Εμανουέλ Μακρόν, αν και τα περισσότερα άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ το έκαναν.
Οι δυτικές χώρες «πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως έχουμε κι εμείς όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους» διακήρυξε.
«Θυμόμαστε τη μοίρα εκείνων που έστειλαν άλλοτε τα στρατεύματά τους στην επικράτεια της χώρας μας» δήλωσε ο Πούτιν, αναφερόμενος προφανώς στις εισβολές του Χίτλερ και του Ναπολέοντα.
«Τώρα όμως οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο τραγικές» πρόσθεσε υπερηφανευόμενος για το ευρέως εξοπλισμένο, όπως είπε, πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, και σημειώνοντας πως «οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις είναι σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας».
Επανήλθε δριμύτερος
Ο Πούτιν έχει εξαπολύσει επανειλημμένως κεκαλυμμένες πυρηνικές απειλές κατά της Δύσης από όταν εισέβαλε στην Ουκρανία, αν και είχε φανεί να αμβλύνει αυτή τη ρητορική.
Επανήλθε δριμύτερος, (καθόλου τυχαία) δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές «εκλογές» στη Ρωσία, κατά τις οποίες θα στεφθεί πρόεδρος για ακόμα μία εξαετή θητεία.
Οι δυτικές χώρες «πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως έχουμε κι εμείς όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους» διακήρυξε.
«Ολο αυτό πραγματικά εγείρει την απειλή μιας σύγκρουσης με τη χρήση πυρηνικών όπλων και την καταστροφή του πολιτισμού. Δεν το καταλαβαίνουν;» αναρωτήθηκε κατηγορώντας τη Δύση ότι «νομίζει ότι [ο πόλεμος] είναι κινούμενα σχέδια».
Ο Πούτιν επανέλαβε φυσικά όλη τη γνωστή λιτανεία κατηγοριών του εναντίον της Δύσης.
Παρουσίασε ρόδινη για τη Ρωσία την κατάσταση στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πράγματι ανακτήσει τελευταία την πρωτοβουλία, με τη στρατιωτική βοήθεια «κολλημένη» εξαιτίας των Ρεπουμπλικανών στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Και διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα κάνει «τα πάντα προκειμένου να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας» – μεταξύ αυτών και τη διαβόητη πια «αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας».
Εσωτερικά ζητήματα
Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο ρώσος πρόεδρος το αφιέρωσε σε εσωτερικά ζητήματα, από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την ανάγκη τόνωσης του χαμηλού ρυθμού των γεννήσεων στη Ρωσία μέχρι τις ενεργειακές υποδομές και τους αυτοκινητοδρόμους.
Ολες αυτές τις εσωτερικές προτεραιότητες, ωστόσο, τις παρουσίασε ως εξαρτώμενες από την επιτυχία της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής» του στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν «συνεχίζει να εξαπατά το ίδιο του το έθνος και προσπαθεί να συνεχίσει να εξαπατά το διεθνές κοινό, αν υπάρχει ακόμα κάποιος που τον ακούει» ήρθε η απάντηση από τον εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πίτερ Στάνο.
Latest News
Μικρότερες διακοπές ρεύματος στην Yπερδνειστερία - Σε 3 απο 8 ώρες οι διακοπές του ηλεκτρικού
Η ρωσική Gazprom δήλωσε ότι δεν θα στείλει φυσικό αέριο στη Μολδαβία, επικαλούμενη «οφειλές της Μολδαβίας ύψους 709 εκατομμυρίων δολαρίων»
Τι ψάχνουν στην Ευρώπη τα ιδιωτικά κεφάλαια [γραφήματα]
Η συνολική αξία των μεγάλων συμφωνιών με ιδιωτικά κεφάλαια στην Ευρώπη αυξήθηκε με διπλάσιο ρυθμό από τον υπόλοιπο κόσμο το 2024
«Φρενίτιδα» για ξένα προϊόντα στις ΗΠΑ - Τρέχουν να προλάβουν τους δασμούς Τραμπ
Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ προγραμματίζουν αγορές αγαθών καθώς φοβούνται τις αυξήσεις που θα προκαλέσουν οι δασμοί
Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων
Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατακρίνει την Apple για έλλειψη καινοτομίας
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε για την Apple, μεταξύ άλλων , πως «Δεν έχουν εφεύρει κάτι σπουδαίο εδώ και καιρό»
O πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας προειδοποιεί για το μέγεθος της UBS
Με περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ο ισολογισμός της UBS είναι διπλάσιος από το μέγεθος της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της Ελβετίας
Πλάνο για τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
Εν αναμονή των ανακοινώσεων και των μέτρων του νέου Αμερικανού προέδρου η ΕΚΤ σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ