«Γεννήθηκα 4 ημέρες μετά τη Μεταπολίτευση, συνεπώς δεν μπορώ να έχω θύμησες και μνήμες από τα πρώτα χρόνια… έχω μνήμες από το 1980 και μετά», είπε στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε αναφορά στις εκλογές του 1981, σημειώνοντας την «πλημμυρίδα της Δημοκρατίας που είχε μπει σε κάθε σπίτι».

Στη συνέχεια, ο ίδιος είπε πως επρόκειτο για «ουσιαστική μετάβαση σε κοινοβουλευτική δημοκρατία», σημειώνοντας πως ήταν «ιστορική τομή» και υποστήριξε ότι η Αριστερά έκανε λάθος όταν, τότε, έλεγε για «αλλαγή ΝΑΤΟϊκής φρουράς».

Όπως επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός, «η στιγμή της Μεταπολίτευσης θεμελιώθηκε στο πλαίσιο δύο τραυμάτων: Της τραγωδίας στην Κύπρο και της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου».

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια χαμένη ευκαιρία για την Οικονομία  κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης, με αποτέλεσμα τη σφοδρή κρίση χρεοκοπίας.

Οδηγηθήκαμε στην κρίση εξαιτίας της προδοσίας των αξιών της μεταπολίτευσης

Ερωτηθείς για έλλειψη πολιτικής συναίνεσης, ο ίδιος απάντησε: «Οδηγηθήκαμε στην κρίση εξαιτίας της προδοσίας των αξιών της Μεταπολίτευσης». Έπειτα, σημείωσε ότι η αιτία της κρίσης οφειλόταν σε ένα πελατειακό κράτος που χτίστηκε.

Τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που κυβέρνησαν τη μεγαλύτερη περίοδο της μεταπολίτευσης ισοτίμως έχουν ευθύνη γιατί πρόδωσαν τις δικές τους πολιτικές ιδεολογικές αρχές. Μετατράπηκαν σε κόμματα δίχως συνεκτική ιδεολογία.

Και η Αριστερά που τότε δεν είχε ρόλο κυβερνητικών ευθυνών παραγνώρισε τους μακροοικονομικούς κινδύνους και αφέθηκε στο αφήγημα της ασφαλούς Οικονομίας.

Για το 2015

Ούτε μία στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγμευτώ την παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στο ευρώ», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015. Στη συνέχεια, ο ίδιος είπε ότι «λάβαμε εντολή διαπραγμάτευσης όχι εξόδου από το ευρώ, αλλά εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Πρόσθεσε δε ότι «κατανοούσαμε τότε πως η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς νέα δανειακή σύμβαση». «Τότε δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε ούτε τις συντάξεις».

«Το δημοψήφισμα έδωσε τη δυνατότητα τόσο στην – τότε – ελληνική κυβέρνηση και στην – τότε – ευρωπαϊκή ηγεσία να κάνουν ένα βήμα πίσω», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «χωρίς την αναδιάρθρωση του χρέους, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να βγει από την κρίση».

Έπειτα, αναφέρθηκε σε «προσωπικές στρατηγικές» εντός της κυβέρνησής του.  «Φέραμε ένα Μνημόνιο, εγκλωβιστήκαμε σε πρόσωπα που είχαν προσωπικές ατζέντες» είπε και πρόσθεσε: «Υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν με την ανάγκη η χώρα να βγει από το ευρώ».

Σημείωσε πως «πετύχαμε να υπάρχει ένα δύσκολο πρόγραμμα, όμως με αρχή, μέση και τέλος αλλά και τους απαραίτητους πόρους». Ο ίδιος τόνισε: «Πετύχαμε την έξοδο από τα Μνημόνια το 2018, κάτι που δεν κατάφεραν οι τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις, του Γιώργου Παπανδρέου, του Λουκά Παπαδήμου και του Αντώνη Σαμαρά».

Η Αριστερά δεν καταφέρνει να συμβαδίσει με τις εξελίξεις

«Πιστεύω ότι η αδυναμία του προοδευτικού χώρου και της αντιπολίτευσης δημιουργεί συνθήκες ενίσχυσης ενός αντιπολιτικού ρεύματος», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει τις ευθύνες της Αριστεράς, λέγοντας: «Η Αριστερά δεν καταφέρνει να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και να δώσει προοπτική ενθουσιασμού και μιας καλύτερης ζωής. Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί γιατί οι αξίες της είναι διαχρονικές».

Για το κράτος Δικαίου

Η Δημοκρατία γιορτάζει 50 χρόνια, αλλά υπάρχει μια μαύρη κηλίδα στο επίσημο φόρεμά της που είναι η κηλίδα των υποκλοπών.  Οι υποκλοπές ήταν ένα πρωτοφανές σκάνδαλο.
Υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για τα Τέμπη.
Μια Δημοκρατία χωρίς ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, με μεγάλο ασθενή τη Δικαιοσύνη, είναι σίγουρα πάσχουσα.

Αν υπήρχε κατά τη διακυβέρνησή μου το σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα μπορούσα να σταθώ ούτε μια ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο ισχύει και για τις παρακολουθήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα