Παρελθόν θα είναι σε μερικούς μήνες οι ουρές έξω από τα Κτηματολογικά Γραφεία αλλά και οι πολύωρες τηλεφωνικές αναμονές στο Κτηματολόγιο.
Αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά όπως λένε πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσα στην άνοιξη ετοιμάζουν τον «ψηφιακό βοηθό για το Κτηματολόγιο», προκειμένου ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και επαγγελματίες να έχουν γρήγορες και έγκυρες απαντήσεις σε θέματα που αφορούν τη διαδικασία της κτηματογράφησης.
Για όσους ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν την περιουσία τους έως το τέλος του χρόνου, προβλέπονται πρόστιμα από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης και την αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Κτηματολόγιο: Γλιτώνουν το πρόστιμο χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων
Το σίγουρο πάντως είναι, όπως λένε οι ίδιες πηγές, πως – και στην περίπτωση του Κτηματολογίου – η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει τα πάνω κάτω.
Μια πρόγευση για το τι πρόκειται να γίνει έδωσε χθες ο αρμόδιος επί του Κτηματολογίου υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος συμμετέχοντας στη συζήτηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα προανήγγειλε, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τον νομικό έλεγχο των συμβολαίων που κατατίθενται στο Κτηματολόγιο.
Noμικός έλεγχος σε 15 λεπτά
Οπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί περαιτέρω η σχετική διαδικασία, που σήμερα έχει περιοριστεί στις 4 ώρες ανά συμβόλαιο για τον νομικό έλεγχο, σε μόλις 15 λεπτά, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για τον πολίτη.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Σημαίνει γρηγορότερη καταχώριση ακινήτων, μείωση προστίμων και ευκολότερες μεταβιβάσεις. Κατά τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, η σχετική δυνατότητα θα είναι προς παρουσίαση (δηλαδή η πρώτη δοκιμή) μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να ξέρουν πως το 2024 είναι, κατά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η τελευταία χρονιά που δεν θα πληρώσουν πρόστιμα.
Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει πως χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν δηλώσει ακόμη την περιουσία τους στη διαδικασία της κτηματογράφησης μπορούν να το κάνουν έως το τέλος του χρόνου χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο.
Διευκρινίζεται πως από του χρόνου και μετά – με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα – για όσους ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν την περιουσία τους, προβλέπονται πρόστιμα από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης και την αντικειμενική αξία του ακινήτου, τα οποία δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ έως σήμερα.
Μείωση προστίμων
Οπως προαναφέρθηκε, η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλει στη μείωση των προστίμων.
Τίθεται έτσι το ερώτημα: πώς θα γίνει αυτό;
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, αυτό θα γίνει με τη διευκόλυνση της όλης διαδικασίας κτηματογράφησης, με συνέπεια οι ενδιαφερόμενοι να μην έχουν πλέον κανέναν λόγο να καθυστερούν τη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους, οπότε θα μειωθεί και ο αριθμός των προστίμων.
Επιπλέον, τελευταίο περιθώριο (έως τα τέλη Νοεμβρίου 2024) έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές όπου λειτουργούν τα παλαιά Κτηματολογικά Γραφεία, προκειμένου να προσφύγουν στα δικαστήρια για να σώσουν τα αδήλωτα στο Κτηματολόγιο περιουσιακά τους στοιχεία, από την περιέλευσή τους στο Δημόσιο.
Επιπλέον, όπως λένε από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα επιχειρηθεί να οριστικοποιηθούν ζητήματα στις ήδη οριστικοποιημένες περιοχές (είναι 36 σε όλη τη χώρα και αφορά 14.484 ακίνητα) για καλόπιστους ιδιοκτήτες μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Επίσης, επιτρέπεται στις περιοχές με οριστικοποιημένες εγγραφές ή διόρθωση ανακριβούς εγγραφής με φερόμενο ιδιοκτήτη το Δημόσιο, όταν η κυριότητα του πραγματικού ιδιοκτήτη βασίζεται σε παραχωρητήριο του Ελληνικού Δημοσίου.
Ανάσα και ευχέρεια κινήσεων
Το νέο περιθώριο / παράταση (έως τις 30 Νοεμβρίου 2024) δίνει ανάσα και ευχέρεια κινήσεων σε πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε 111 περιοχές της χώρας όπου ήδη λειτουργούν Κτηματολογικά Γραφεία, μεταξύ των οποίων 23 περιοχές στην Αττική, προκειμένου να διορθώσουν τις ανακριβείς πρώτες εγγραφές και να σώσουν τα ακίνητά τους.
Σημειώνεται πως στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, από τα 7.090.110 δικαιώματα (ιδιοκτησίες), τα 389.836 (ποσοστό 5,50%) είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη».
Latest News
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb
Νέα «φωτιά» στις τιμές ακινήτων - Πώς κινήθηκαν ανά περιοχή το τέταρτο τρίμηνο [πίνακες]
Οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης σημείωσαν άνοδο 7,9% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023 και αύξηση 2,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2024
Την Τετάρτη οι αιτήσεις μέσω gov για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»
Πλέον, οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση επιλεξιμότητας μέσω του gov.gr και με αυτή να απευθύνονται στις τράπεζες
Νέα σπίτια στο Ελληνικό προς πώληση – Τι μπαίνει στο ταμείο της Lamda Development
Η Lamda λάνσαρε το Sunset Groves με 99 κατοικίες – Πως εξελίσσονται οι πωλήσεις και τα έργα κατασκευής των σπιτιών
Πόλος έλξης η Αθηναϊκή Ριβιέρα - Ενδιαφέρον απο διεθνή και εγχώρια αγορά
Η Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι ελκυστική, παρά το γεγονός της μεγάλης αύξησης των τιμών τα τελευταία χρόνια- Εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ από τις τιμές στην Γαλλική και την Ισπανική Ριβιέρα
Μισό εκατ. ευρώ για μία θέση στάθμευσης – Χρυσά συμβόλαια για μία σπιθαμή γης
Στην ελληνική κτηματαγορά, σύμφωνα με το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, τα συμβόλαια αγοραπωλησιών το 2024 έκλεισαν σε ακραίες αξίες
Ράλι τιμών στα ακίνητα και το 2025 - Οι περιοχές «φωτιά»
Καθοριστικό για τα ακίνητα αναμένεται να είναι το 2025 - Οι εκτιμήσεις της αγοράς και ο ρόλος του προγράμματος «Σπίτι μου 2»
Ποιοι είναι οι Άραβες που επενδύουν στο ελληνικό real estate - Οι σχέσεις με τον Τραμπ
Η σαουδαραβική εταιρεία real estate Dar Global με στενές σχέσεις με τον όμιλο Trump σχεδιάζει επενδύσεις σε Ελλάδα και ΗΠΑ
Πουλήθηκε σε νέο ιδιοκτήτη η βίλα του Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη [φωτογραφίες]
Επιτυχή κατάληξη είχε ο πλειστηριασμός για τη βίλα του Ανδρέα Βγενόπουλου - Τι περιλαμβάνει το ακίνητο
Πουλήθηκε η πρώην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον - Το τίμημα και η ιστορία [φωτογραφίες]
Το 1949, η κατοικία εξαγοράστηκε από την Ελλάδα και ενσωματώθηκε στο διπλανό κτίριο της πρεσβείας της, μαζί με ένα τρίτο παρακείμενο κτίριο