Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 2020 στο Φορτ Λίμπερτι, στρατιωτική βάση του αμερικανικού στρατού στη Βόρεια Καρολίνα, στρατιώτες του 18ου Αερομεταφερόμενου Σώματος άρχισαν να λαμβάνουν δορυφορικές εικόνες στους υπολογιστές των σταθμών διοίκησης, κατά τη διάρκεια ασκήσεων. Ωστόσο, δεν ήταν οι μόνοι που λάμβαναν και εξέταζαν τις συγκεκριμένες εικόνες.

Δευτερόλεπτα νωρίτερα, ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης είχε «σαρώσει» τις φωτογραφίες, με την οδηγία να ταυτοποιήσει και να προτείνει πιθανούς στόχους. Το πρόγραμμα ζήτησε από τους ανθρώπους που επέβλεπαν τη λειτουργία του να επιβεβαιώσουν την επιλογή στόχου που ήταν ένα παροπλισμένο άρμα μάχης.

Αυτή είναι η γαλλική startup που θέλει να ξεπεράσει την OpenAI

Αφού οι επιβλέποντες αξιωματικοί γνωμοδότησαν ότι η στοχοποίηση από την AI ήταν σωστή, το σύστημα έστειλε την εντολή (προφανώς ηλεκτρονικά) σε ένα σύστημα εκτόξευσης πυραύλων M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) να πλήξει τον στόχο. Πυροδότηση και μετά από μία σύντομη πτήση η ρουκέτα έπληξε και κατέστρεψε το άρμα.

Μία έκρηξη χωρίς προηγούμενο

Το 18ο Σώμα του αμερικανικού στρατού είναι ένας σχηματισμός που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επίλεκτες μονάδες των Ηνωμένων Πολιτειών (όπως η 82η και 101η Αερομεταφερόμενες Μεραρχίες και η 10η Ορεινή Μεραρχία) και διαθέτει ένα πεδίο ασκήσεων έκτασης άνω των 146.000 στρεμμάτων. Άρα, η παραπάνω καταστροφή στόχου θα μπορούσε να θεωρηθεί μία από τις εκατοντάδες ή χιλιάδες που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο Φορτ Λίμπερτι.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, αυτή η έκρηξη ήταν εντελώς διαφορετική από τις υπόλοιπες. Για την ακρίβεια δεν είχε προηγούμενο σε ολόκληρο τον αμερικανικό στρατό. Για πρώτη φορά, Αμερικανοί στρατιώτες χτύπησαν στόχο που είχε εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί από ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.

Ο συνταγματάρχης Τζόζεφ Ο’ Κάλαχαν, συντονιστής πυρών του 18ου και επικεφαλής του προγράμματος στοχοποίησης μέσω AI, διατηρεί μία φωτογραφία του πλήγματος σε μία αίθουσα συνεδριάσεων, με το άρμα να εξαφανίζεται σε μία μπάλα φωτιάς. «Μας έδειξε την τέχνη του πιθανού», ομολογεί ο συνταγματάρχης στο Bloomberg.

Η εξέλιξη

Λιγότερο από τέσσερα χρόνια μετά από αυτό το ορόσημο, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων δεν είναι πλέον θεωρητική. Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, αλγόριθμοι υπολογιστικής όρασης που αποτελούν μέρος των πειραματισμών του Project Maven, δηλαδή του προγράμματος χρήσης τεχνητής νοημοσύνης του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, εντόπισαν εκτοξευτές πυραύλων στην Υεμένη και σκάφη επιφανείας στην Ερυθρά Θάλασσα και βοήθησαν να περιοριστούν οι στόχοι για χτυπήματα στο Ιράκ και τη Συρία. σύμφωνα με την Σκάιλερ Μουρ, επικεφαλής τεχνολογίας της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα που κάνει αυτό το άλμα: ο στρατός του Ισραήλ έχει κάνει γνωστό ότι χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να κάνει συστάσεις στόχευσης στη Γάζα και η Ουκρανία χρησιμοποιεί λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης στην προσπάθειά της να αποκρούσει τα ρωσικά στρατεύματα στα ανατολικά της χώρας.

Η μετάβαση της AI από τις δοκιμές στην πραγματική μάχη είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επιτελείς. Οι υποστηρικτές της ταχείας υιοθέτησής της είναι πεπεισμένοι ότι η μάχη θα διεξαχθεί σύντομα με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να ακολουθήσει ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Αλλά οι τεχνολόγοι ανησυχούν ότι τα δίκτυα και τα δεδομένα του αμερικανικού στρατού δεν είναι ακόμη σε ικανοποιητικό επίπεδο για να αντεπεξέλθουν. τα στρατεύματα πρώτης γραμμής είναι απρόθυμα να εμπιστευτούν τη ζωή τους σε λογισμικό για το οποίο δεν είναι βέβαιοι ότι λειτουργεί και οι ηθικολόγοι ανησυχούν για τη δυστοπική προοπτική να αφήνουν τις δυνητικά μοιραίες αποφάσεις στις μηχανές.

Την ίδια ώρα, κάποια μέλη του Κογκρέσου και ορισμένες δεξαμενές σκέψης πιέζουν το Πεντάγωνο να κινηθεί ταχύτερα, ανησυχώντας ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μείνουν πίσω από την Κίνα, η οποία έχει μια εθνική στρατηγική να γίνει «το κύριο κέντρο καινοτομίας τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο» έως το 2030.

Το 18ο Αερομεταφερόμενο Σώμα, ουσιαστικά μία δύναμη ταχείας αντίδρασης με δύναμη 90.000 στρατιωτικών, αποτελεί το μεγαλύτερο πεδίο δοκιμής για το Project Maven, ένα σύστημα που βασίζεται σε ισχυρούς αλγόριθμους που προορίζονται για την αναγνώριση προσωπικού και εξοπλισμού στο πεδίο της μάχης. Βασισμένο στις πρόσφατες εξελίξεις της μηχανικής μάθησης, το σύστημα μπορεί να διδάξει τον εαυτό του να επιλέγει αντικείμενα με βάση τα δεδομένα εκπαίδευσης και τα σχόλια των χρηστών.

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης του Πενταγώνου μπορούν επίσης να μάθουν εάν οι αλλαγές σε αντικείμενα είναι πιθανό να είναι σημαντικές – υποδηλώνοντας, για παράδειγμα, ότι ένας αντίπαλος κατασκευάζει μια νέα στρατιωτική εγκατάσταση. Όλα αυτά συνδυάζονται με πληροφορίες όπως δορυφορικές εικόνες και δεδομένα γεωεντοπισμού, από υποκλοπές επικοινωνιών σε μια ενιαία διεπαφή υπολογιστή, που ονομάζεται Maven Smart System.

Η πρόβλεψη για το μέλλον

Ένας αυξανόμενος αριθμός αξιωματικών του αμερικανικού στρατού προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι στρατοί θα πολεμούν, κατατάσσοντάς την μάλιστα μαζί με τον ασύρματο και το πολυβόλο στα όργανα που έφεραν επανάσταση στη μάχη. Το Πεντάγωνο, το οποίο έχει τώρα έναν ανώτερο αξιωματούχο υπεύθυνο για τον λεγόμενο αλγοριθμικό πόλεμο, ζήτησε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια για δραστηριότητες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη στην υποβολή του προϋπολογισμού του 2024.

Και σε ένα μήνυμα για τις πιθανές φιλοδοξίες τους, οι ΗΠΑ υποστήριξαν πρόσφατα στα Ηνωμένα Έθνη ότι ο ανθρώπινος έλεγχος των αυτόνομων όπλων δεν απαιτείται από το διεθνές δίκαιο.

Με τις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλες δυνάμεις να εργάζονται για να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη στους στρατούς τους, το πλεονέκτημα θα πάει «σε εκείνους που δεν βλέπουν πλέον τον κόσμο με ανθρώπινα μάτια», έγραψαν το 2022 οι ερευνητές του στρατού Τομ Χόκινς και Αλεξάντερ Κοτ. «Μπορούμε τώρα να είμαστε στόχος από κάτι αμείλικτο, ένα πράγμα που δεν κοιμάται».

Η ιστορία του προγράμματος

Το AI, ή κάτι παρόμοιο, έχει μακρά ιστορία στο Υπουργείο Άμυνας. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το σύστημα αεράμυνας Semi-Automatic Ground Environment χρησιμοποίησε πρώιμους αλγόριθμους για την επεξεργασία δεδομένων ραντάρ. Στην Επιχείρηση Desert Storm, ένα εργαλείο ανάλυσης βοήθησε στον προγραμματισμό των κινήσεων των στρατευμάτων.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000, οι τεχνολογίες αιχμής της AI αφορούσαν σταθερά την πολιτική ζωή, όχι στρατιωτικούς. Ο επιστήμονας υπολογιστών Τζόφρεϊ Χίντον πρωτοστάτησε στη βαθιά μάθηση, περιγράφοντας το 2006 πώς οι μηχανές μπορούσαν να μάθουν να αναγνωρίζουν αντικείμενα μιμούμενοι τα νευρωνικά δίκτυα του εγκεφάλου. Έξι χρόνια αργότερα, αυτός και οι συνεργάτες του αποκάλυψαν ότι είχαν εκπαιδεύσει ένα μοντέλο να ταξινομεί 1,2 εκατομμύρια εικόνες με σχετικά λίγα σφάλματα, χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο που προσπαθούσε να προσεγγίσει την ανθρώπινη ικανότητα διάκρισης.

Οι καινοτομίες που θα οδηγούσαν τελικά στα σημερινά εργαλεία AI, όπως το ChatGPT, είχαν ξεκινήσει.

Καθώς αυτές οι εξελίξεις επιταχύνονταν, ο Γουίλ Ρόπερ, πρώην βοηθός υπουργός Άμυνας (της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ) που διοικούσε γραφείο του Πενταγώνου αφιερωμένο στην προηγμένη τεχνολογία, παρακολουθούσε με αυξανόμενο ενδιαφέρον. Λέει ότι, το 2016, το υπουργείο Άμυνας δεν είχε μαζική αποθήκευση cloud ή φιλικά προς τον υπολογιστή δεδομένα και οι αξιωματούχοι είχαν κακή κατανόηση της μηχανικής μάθησης.

Ανησυχώντας ότι ο στρατός δεν θα ήταν σε θέση να αναπτύξει τα δικά του εργαλεία σε εύλογο χρονικό διάστημα – τα μεγάλα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ μπορεί να χρειαστούν 15 έως 20 χρόνια μέχρι να μπουν σε υπηρεσία – ο Ρόπερ πρότεινε ένα ενιαίο πρόγραμμα 50 εκατομμυρίων δολαρίων για την εφαρμογή της μηχανικής μάθησης στην αυτόματη αναγνώριση στόχων. Παραδοσιακά, ο εντοπισμός και η ταξινόμηση των εχθρικών στόχων στο πεδίο της μάχης ήταν μια επίπονη διαδικασία. Οι αναλυτές μπορεί να περνούν ώρες ή μέρες εξετάζοντας δορυφορικές εικόνες και δεδομένα παρακολούθησης, βασιζόμενοι κυρίως στα δικά τους μάτια. Αν και υπήρχε άλλο λογισμικό αυτόματης στόχευσης, οι στρατιωτικοί το θεωρούσαν πολύ αργό και πολύ επιρρεπές σε εσφαλμένες κρίσεις.

Το 2017 μια ευρύτερη εκδοχή της ιδέας του Ρόπερ ήρθε από τη διεύθυνση πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας ως Project Maven – πιο επίσημα, η Διαλειτουργική Ομάδα Αλγοριθμικού Πολέμου.

Η ομάδα Maven ξεκίνησε να αξιολογεί εργαλεία αναγνώρισης αντικειμένων από διαφορετικούς προμηθευτές, δοκιμάζοντας τα σε πλάνα από drone που καταγράφηκαν από μονάδες των SEAL (βατραχάνθρωποι του αμερικανικού Ναυτικού) στη Σομαλία. Κανένα δεν απέδωσε ιδιαίτερα καλά, θυμάται η Τζέιν Πινέλις, η οποία επέβλεψε την πρώιμη δοκιμή και αξιολόγηση του αλγοριθμικού πολέμου στο Maven (τώρα ηγείται μιας ομάδας μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins).

Οι εικόνες της πηγής ήταν συχνά πολύ θολές, ή τραβηγμένες από γωνίες που μπέρδευαν τους αλγόριθμους ή είχαν τόσο κακή επισήμανση που ήταν δύσκολο να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα. Τα προγράμματα των συνεργατών από την ελεύθερη αγορά ήταν επίσης ασυνεπή. Κάποιος θα μπορούσε να επισημάνει ένα αντικείμενο απλώς ως άρμα ενώ ένας άλλος συγκεκριμένα ως T-72 σοβιετικής σχεδίασης. Η απόδοση ήταν ακόμη χειρότερη εκτός εργαστηρίου, όπου τα συστήματα δυσκολεύονταν να χειριστούν κακές συνδέσεις δικτύου και παλιούς υπολογιστές, και τα δύο κοινά προβλήματα στο πεδίο.

Η εξέλιξη

Άλλα ζητήματα προέκυψαν καθώς το Project Maven μεγάλωνε. Το 2018 χιλιάδες μηχανικοί της Google, ενός από τους αρχικούς συνεργάτες του Πενταγώνου, υπέγραψαν μια επιστολή διαμαρτυρόμενοι για τη συμμετοχή της εταιρείας στην «τεχνολογία πολέμου». Αργότερα το ίδιο έτος, το Πεντάγωνο εξαίρεσε το Maven από τις δημόσιες ενημερώσεις, υποστηρίζοντας ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητές του – και τους περιορισμούς του – ήταν τόσο ευαίσθητες που η απελευθέρωσή τους θα μπορούσε να δώσει πλεονέκτημα στους εχθρούς της Αμερικής.

Παρά την αποχώρηση της Google, μια ευρεία γκάμα άλλων παικτών από τους χώρους της τεχνολογίας και της άμυνας παρέμειναν εμπλεκόμενοι με το Maven και άλλοι προσχώρησαν αργότερα. Σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με το πρόγραμμα, τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας μη δημόσιες πληροφορίες, η κύρια πλατφόρμα συγχώνευσης δεδομένων που στηρίζει το σύστημα είναι κατασκευασμένη από την Palantir Technologies. Η Amazon Web Services, η ECS Federal, η L3Harris Technologies, η Maxar Technologies, η Microsoft και η Sierra Nevada είναι επίσης μεταξύ των δώδεκα βασικών συντελεστών. Όλοι είτε αρνήθηκαν να σχολιάσουν είτε δεν απάντησαν καν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Σταδιακά, το Maven βελτιώθηκε και το 2020 ο τότε διοικητής του Ο’ Κάλαχαν ζήτησε να διερευνήσει πόσο χρήσιμο θα μπορούσε να είναι σε πραγματικά χτυπήματα με όπλα. Ο Ο’ Κάλαχαν άρχισε να το χρησιμοποιεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό ασκήσεων με πραγματικά πυρά, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης πυροβολικού του 2020 στο Φορτ Λίμπερτι.

Σε συνεργασία με άλλες αμερικανικές υπηρεσίες και συμμάχους όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το 18ο Σώμα χρησιμοποίησε έκτοτε το Maven για να χτυπήσει στόχους με πυρά προερχόμενα από βομβαρδιστικά, μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και σχεδίασε πώς να το κάνει από υποβρύχια.

Ο Ο’ Κάλαχαν παρομοιάζει τη βελτίωση των συστημάτων AI με την επίτευξη ταχύτερων χρόνων σε αγώνες ποδηλασίας μέσω μικροσκοπικών αλλαγών στην προπόνηση και την τεχνική. Σε μια τέτοια προσπάθεια, στρατολόγησε τοπικούς φοιτητές κολεγίου για να επισημάνουν περισσότερες από 4 εκατομμύρια εικόνες στρατιωτικών αντικειμένων, όπως πολεμικά πλοία, βοηθώντας στην εκπαίδευση των αλγορίθμων του Maven.

Σκεπτικισμός και αποδοχή

Όπως αναφέρει το Bloomberg, μεταξύ των στρατιωτικών που έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το σύστημα, υπήρχε σκεπτικισμός. Τον Ιούλιο του 2021, όταν ένας εκπρόσωπος της Palantir προσφέρθηκε να κάνει επίδειξη του Maven για τον Τζόι Τεμπλ, ο οποίος μόλις είχε ενταχθεί στο 18ο ως ανώτερος αξιωματικός στόχευσης, ο Τεμπλ αρνήθηκε. Πατέρας οκτώ παιδιών και βετεράνος πέντε μάχιμων θητειών στο Ιράκ ο Τεμπλ δεν ήταν έτοιμος να εμπιστευτεί το νέο λογισμικό. «Αυτό δεν λειτουργεί», θυμάται σκεπτόμενος. «Έλεγα: “Δεν χρειάζομαι άλλο παράξενο σύστημα στόχευσης. δεν με νοιάζει. Έχω αρκετά χάλια να προσπαθήσω να διαχειριστώ”», δηλώνει στο Bloomberg.

Ένα μήνα αργότερα, ο Τεμπλ άρχισε να αλλάζει γνώμη. Βοηθούσε στην εκκένωση των αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων τους από το Αφγανιστάν. Τελικά, 120.000 άνθρωποι θα μεταφερθούν από την Καμπούλ υπό εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες. Ο Τεμπλ απέκτησε πρόσβαση στο Maven Smart System για να κατανοήσει την κατάσταση. Σε μία μόνο οθόνη, μπορούσε να συνδυάσει τροφοδοσίες δεδομένων που παρακολουθούσαν τις κινήσεις των αεροσκαφών, παρακολουθούσαν την επιμελητεία, παρακολουθούσαν για απειλές και έδειχναν τις τοποθεσίες του βασικού προσωπικού.

«Μπορούσα να δω τον στρατηγό Ντόναχιου να περπατά», λέει, αναφερόμενος στον Κρις Ντόναχιου, ο οποίος είναι τώρα ο διοικητής του 18ου Σώματος και ήταν ο τελευταίος Αμερικανός στρατιωτικός που έφυγε από το Αφγανιστάν. Έτσι, εκατοντάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να συνδεθούν στο ίδιο σύστημα από την Καμπούλ, το Πεντάγωνο και, σύμφωνα με τον Τεμπλ, τον Λευκό Οίκο. «Τότε έγινα πιστός», ομολογεί.

Η σημερινή κατάσταση

Η πλατφόρμα του Project Maven έχει προχωρήσει σημαντικά από τις πρώτες μέρες της. Εκτός από εικόνες βίντεο, μπορεί τώρα να ενσωματώσει δεδομένα από συστήματα ραντάρ που βλέπουν μέσα από σύννεφα, σκοτάδι και βροχή, καθώς και από αισθητήρες υπέρυθρης ανίχνευσης θερμότητας, επιτρέποντάς του να αναζητήσει αντικείμενα ενδιαφέροντος όπως μηχανές ή εργοστάσια όπλων. Μπορεί επίσης να αναλύσει μη οπτικές πληροφορίες, διασταυρώνοντας ετικέτες γεωγραφικής τοποθεσίας από την ηλεκτρονική επιτήρηση και τις ροές μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για παράδειγμα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η τεχνολογία βοήθησε τους υπολογιστές να καταλάβουν τέσσερις από τις έξι θέσεις στον «βρόχο λήψης αποφάσεων» του 18ου, μια διαδικασία που μπορεί να καταλήξει σε μια εντολή εμπλοκής με πραγματικά πυρά. Το λογισμικό καθορίζει ποια δεδομένα θα συλλέξει, συγκεντρώνει και αναλύει τις πληροφορίες που προκύπτουν και κοινοποιεί την απόφαση του διοικητή να ενεργήσει — ενδεχομένως και σε ένα οπλικό σύστημα. Εναπόκειται στους ανθρώπους να αποφασίσουν αν θα πατηθεί η σκανδάλη.

Ο Τεμπλ υπολογίζει ότι, με τη βοήθεια του Maven, μπορεί τώρα να καταλήξει στην καταγραφή έως και 80 στόχων σε μια ώρα εργασίας, έναντι 30 χωρίς την τεχνητή νοημοσύνη. Περιγράφει τη διαδικασία της ανθρώπινης συγκατάθεσης με τα συμπεράσματα του αλγορίθμου σε ένα γρήγορο στακάτο: «Αποδοχή. Αποδοχή. Αποδοχή». Η πλήρης εμπιστοσύνη στον υπολογιστή θα ήταν ακόμα πιο γρήγορη, αλλά ο Τεμπλ λέει ότι αυτό θα δημιουργούσε σφάλματα. «Δεν θέλω ποτέ να λάβω λάθος απόφαση», λέει.

Η ημέρα που άλλαξε τη ροή των πραγμάτων

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι προσπάθειες μηχανικής τεχνητής νοημοσύνης του 18ου Σώματος πήραν νέα επείγουσα ανάγκη. Ο Ο’ Κάλαχαν, ο Τεμπλ και 270 άλλοι στρατιωτικοί από το αρχηγείο του Σώματος είχαν αναπτυχθεί σε μια φρουρά στη Γερμανία, μετατρέποντας μια πρώην αθλητική αίθουσα σε κέντρο διοίκησης. Το Maven Smart System ήταν ανοιχτό σε πολλές από τις οθόνες τους.

Μια αξιωματικός επιχειρήσεων πληροφοριών και πολιτικών υποθέσεων, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή αναλαμβάνει συχνά αποστολές ειδικών επιχειρήσεων, έγινε ένας από αυτούς που χρησιμοποιούσαν το λογισμικό για να ενημερώσουν τους διοικητές του Στρατού.

Η εστίαση της αξιωματικού ήταν να κρίνει εάν οι Ουκρανοί σε συγκεκριμένες περιοχές είχαν τη θέληση να αντισταθούν στις ρωσικές δυνάμεις. «Όταν στρωματοποιείς καταστάσεις, αρχίζουν να σου ξεπηδούν διαφορετικά πράγματα», λέει η εν λόγω αξιωματικός. «Θα μάρκαρα κάθε γεγονός που σχετίζεται με αντίσταση στον χάρτη». Αυτά τα γεγονότα μπορεί να ήταν από απλή ανάρτηση μπλε και κίτρινων σημαιών σε φράχτες έως άκρως βίαιες, όπως επιθέσεις σε Ρώσους αξιωματούχους στις κατεχόμενες ζώνες.

Αυτές οι λεπτομέρειες, μαζί με πολλές άλλες, μπήκαν στη συνέχεια στο διαβαθμισμένο σύστημα που χρησιμοποιούν οι διοικητές των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για να ενημερώνονται για τα γεγονότα στο έδαφος.

Οι Ο’ Κάλαχαν και Τεμπλ αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες για το πώς το Πεντάγωνο χρησιμοποιεί συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το Maven για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Ωστόσο, άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με τις επιχειρήσεις, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπαν στο Bloomberg ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν δορυφορικές πληροφορίες και το Maven Smart System για να ενημερώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις σχετικά με τοποθεσίες ρωσικού εξοπλισμού, οι οποίες στη συνέχεια στόχευσαν αυτά τα μέσα με πυραύλους που διέθεταν καθοδήγηση GPS.

Μία από τις πηγές του δημοσιεύματος λέει ότι η βοήθεια προς το Κίεβο βοήθησε επίσης το Πεντάγωνο να γίνει πολύ καλύτερο στη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης – και πιο σίγουρο για τις προβλέψεις του για το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια σύγκρουση με την Κίνα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει άλλη πηγή του Bloomberg, κατά τους πρώτους 10 μήνες υποστήριξης της Ουκρανίας, το Maven υποβλήθηκε σε περισσότερους από 50 γύρους βελτίωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή Νοημοσύνη: Η έλλειψη ενέργειας για τα data centers αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η αδηφάγα Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης - Που πάνε τα νέα data centers

Η πεινασμένη για ενέργεια τεχνητή νοημοσύνη καταπονεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της χώρας ως τεχνολογικού κόμβου της Ευρώπης

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αντιπρόεδρο του Endeavor Greece Ανδρέα Σταυρόπουλο στο πλαίσιο του GenAI Summit