Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επέβαλε πρόστιμο περίπου 500 εκατ. ευρώ στην Apple για πρώτη φορά, αλλά οι ανταγωνιστές του τεχνολογικού γίγαντα λένε ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό και ακόμη και ένα πολύ μεγαλύτερο πρόστιμο δεν θα επηρεάσει την επιχείρηση της Apple, σύμφωνα με τους FT.

Κομισιόν: Πρόστιμο πάνω από 1,8 δισ. ευρώ στην Apple

Η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο στην Apple για φερόμενη παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού του μπλοκ σε μια μακροχρόνια υπόθεση που χρονολογείται από καταγγελία της εφαρμογής ροής μουσικής Spotify το 2019. Ορισμένοι παράγοντες της βιομηχανίας πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι υψηλότερο το πρόστιμο.

Ωστόσο, οι προγραμματιστές εφαρμογών και οι ανταγωνιστές της Apple πιστεύουν ότι το ποσό είναι “αστείο”. «Ακόμα κι αν ήταν μερικά δισεκατομμύρια ευρώ, θα ήταν ακόμα γελοίο», δήλωσε σύμβουλος μιας μεγάλης εταιρείας τεχνολογίας.

Η Apple δεν είναι η μόνη εταιρεία στην οποία έχει επιβληθεί πρόστιμο τα τελευταία χρόνια. Η Google έχει συσσωρεύσει πρόστιμα ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ σε πολλές υποθέσεις αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Ο γίγαντας της διαδικτυακής αναζήτησης εξακολουθεί να μάχεται αυτά στο δικαστήριο και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν βοήθησαν να γίνουν οι αγορές πιο δίκαιες.

«Ασήμαντο»

Ο Damien Geradin του Coalition for App Fairness, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης το Spotify, δήλωσε: «Το πρόστιμο είναι σε μεγάλο βαθμό ασήμαντο για την Apple δεδομένου του μεγέθους και της κερδοφορίας της και της πιθανότητας να ακυρωθεί / μειωθεί σε έφεση».

Άλλοι συμφωνούν ότι η ποινή κατά της Apple είναι πιθανώς αναποτελεσματική. Ο Andy Yen, διευθύνων σύμβουλος της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Proton, δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι μια εταιρεία όπως η Apple ενδιαφέρεται [για το πρόστιμο]. Είναι ένα χαστούκι στον καρπό».

Ωστόσο, ο Geradin πρόσθεσε ότι η υπόθεση εξακολουθεί να αποτελεί «απώλεια» για την Apple σε μια εποχή που έχει εμπλακεί σε δύσκολες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή των νέων τεχνολογικών κανόνων ορόσημο του μπλοκ, του Digital Markets Act. «Οι ρυθμιστικές αρχές εξαντλούν την υπομονή τους με την Apple», δήλωσε ο Geradin.

Εκτός από το πρόστιμο, η ΕΕ πρόκειται επίσης να αναγκάσει την Apple να σταματήσει την αντιανταγωνιστική συμπεριφορά της όσον αφορά την απαγόρευση εφαρμογών να διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους εκτός του App Store, σύμφωνα με τους FT.

Το εισιτήριο στάθμευσης και το… μέγεθος του αυτοκινήτου

Όταν ρωτήθηκε για τους επικριτές που αποκαλούν το πρόστιμο τίποτα περισσότερο από ένα «εισιτήριο στάθμευσης» για την Apple, η επικεφαλής ανταγωνισμού του μπλοκ, Margrethe Vestager, είπε αινιγματικά: «Νομίζω ότι εξαρτάται από το μέγεθος του αυτοκινήτου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή