Η λίστα FT1000 με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες στην Ευρώπη για το 2024 (FT1000 Europe’s Fastest Growing Companies 2024) είναι μια κατάταξη 1.000 εταιρειών στην Ευρώπη που πέτυχαν εξαιρετικό ρυθμό αύξησης των εσόδων τους σε διάστημα τεσσάρων ετών, μεταξύ 2019 και 2022. Για να κερδίσει μία εταιρεία αυτή τη διάκριση, πρέπει να έχει μεταξύ άλλων ελάχιστο μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των εσόδων της στην τετραετία 2019-22 που να ανέρχεται σε 36,3%.
2024: Επιχειρηματικές τάσεις, άτομα που πρέπει να παρακολουθήσουμε και μελλοντικοί κίνδυνοι
Η δημιουργία της κατάταξης βασίστηκε σε μια διαδικασία τριών σταδίων που περιλαμβάνει τη φάση της αίτησης, της αξιολόγησης και στο τέλος την ίδια την κατάταξη. Οι εταιρίες έπρεπε να πληρούν διάφορα κριτήρια, όπως όρια εσόδων. Όλα τα στοιχεία που κατέθεσαν οι υποψήφιες εταιρίες επεξεργάστηκαν και πήραν το πράσινο φως από τη STATISTA.
Δύο εταιρείες από Ελλάδα και 1 από Κύπρο κατάφεραν να μπουν στην λίστα των FT με τις αξιοζήλευτες επιδόσεις τους.
«Κλείνει» εισιτήριο για την λίστα των FT
Η Ferryscanner, μία μηχανή αναζήτησης και online κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων φιγουράρει στην θέση 83 στην λίστα των FT. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2018 με έδρα την Αθήνα, με στόχο να απλοποιήσει τη διαδικασία κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Σήμερα, η Ferryscanner συνεργάζεται με περισσότερες από 60 ακτοπλοϊκές εταιρείες που προσφέρουν εισιτήρια σε 350 προορισμούς σε 24 χώρες, ενώ νέες διαδρομές προστίθενται καθημερινά.
H εταιρεία ανήκει στον Φίλιπ Μπρίνκμαν, έναν από τους πλέον επιτυχημένους νέους επιχειρηματίες της περασμένης δεκαετίας στην Ελλάδα. Για πάνω από δέκα χρόνια κρατούσε το πηδάλιο της airtickets οδηγώντας την σε κατακόρυφη αύξηση μεγεθών μέχρι την απότομη προσγείωση και την αναστολή λειτουργίας του ομίλου που συμπεριλάμβανε τα σήματα Tripsta, Airtickets και Travelplanet24 τον Ιούνιο του 2018. Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες του χώρου και όχι μόνο η εταιρεία του Φίλιπ Μπρίνκμαν πλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της προς το προσωπικό, το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. To 2021 επέστρεψε στην αγορά μέσω της Ferryscanner.
«Είμαι υπερήφανος που μοιράζομαι ότι η Ferryscanner επιλέχθηκε από τους Financial Times ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ευρώπης. Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα για αυτή την εκπληκτική επιτυχία», σημείωσε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Linkedin.
Με… ενέργεια από τις ΑΠΕ στους FT
Η Active Energy Solutions, ελληνική εταιρεία διανομής και εμπορίας εξοπλισμού φωτοβολταϊκών συστημάτων, περιλαμβάνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά στην ετήσια λίστα των Financial Times με τις 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, η Active Energy Solutions, με απόλυτο ρυθμό ανάπτυξης 1.412,5% (2019-2022), συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 120 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες της Ευρώπης, επιβεβαιώνοντας τις ισχυρές επιδόσεις και προοπτικές της στον κλάδο των ΑΠΕ, έναν από τους πιο αναπτυσσόμενους κλάδους διεθνώς. Η Active Energy Solutions αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους διανομείς φωτοβολταϊκού εξοπλισμού σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια.
Όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις, ο κύκλος εργασιών της Active Energy Solutions κατά τη χρήση του 2022 διαμορφώθηκε σε 40,44 εκατ. ευρώ έναντι 38,56 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 25%, ενώ και το 2023 ήταν μία ακόμη κερδοφόρα χρονιά.
Με αφορμή την φετινή διάκριση της Αctive Energy Solutions, ο CEO της εταιρίας, Bασίλης Λαζαρίδης, δήλωσε: «Είναι τεράστια τιμή και χαρά για μας να συμπεριλαμβάνεται η Active Energy Solutions για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη λίστα FT 1000. H διεθνής αυτή αναγνώριση συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 10 ετών λειτουργίας της εταιρίας, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δυναμική και συνεχή πορεία εξέλιξής της. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς προκλήσεις, η Active Energy Solutions έχει πετύχει να πρωτοστατεί στην αγορά των ΑΠΕ στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης».
«Θωρακίζει» τους πελάτες της και μπαίνει στην κατάταξη των FT
Η κυπριακή ΤΗΕΟΝ, η μόνη αμυντική εταιρεία στη λίστα των FINANCIAL TIMES, σχεδιάζει και παράγει πρωτοποριακά συστήματα νυχτερινής όρασης, θερμικής απεικόνισης και ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων ISR για εφαρμογές άμυνας και ασφάλειας με παγκόσμιο αποτύπωμα. Οι λύσεις της που βασίζονται σε πλατφόρμες, επιτρέπουν την απεικόνιση εικόνων σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή σε απόλυτο σκοτάδι και ανταποκρίνονται στα πρότυπα των πιο απαιτητικών ενόπλων δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου 2019-2022, η THEON αναπτύχθηκε με ρυθμό κοντά στο 50% ετησίως επιτυγχάνοντας πολύ υψηλή κερδοφορία. Στο οικονομικό έτος 2022, η ΤΗΕΟΝ πραγματοποίησε έσοδα 147,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας CAGR 2020-2022 64,9%, ενώ πέτυχε περιθώριο EBIT 27,8%, από τα υψηλότερα του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΗΕΟΝ GROUP, σχολίασε: «Καθώς η απαιτητική λίστα FT1000 βασίζεται σε σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης και απόδοσης, είμαστε υπερήφανοι που αποτελούμε τη μόνη αμυντική εταιρία στη λίστα με τις 1000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες στην Ευρώπη για το 2024. Η αναγνώριση αυτή αποτελεί τεκμήριο της αξιοσημείωτης εξέλιξης της εταιρίας τα τελευταία χρόνια. Με επίκεντρο την αφοσίωσή μας στη δημιουργία καινοτόμων συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης για τους πιο απαιτητικούς στρατούς στον κόσμο, και μέσω του εκτεταμένου δικτύου εταιριών, γραφείων, εγκαταστάσεων και των Ελλήνων μηχανικών και εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού μας, έχουμε αναπτύξει πάνω από 150.000 συστήματα σε 68 χώρες (24 από τις οποίες ανήκουν στο ΝΑΤΟ), γεγονός που πιστοποιεί την ευρεία απήχηση της εταιρίας σε παγκόσμιο επίπεδο».
Το THEON GROUP ιδρύθηκε το 1997. Το GROUP διαθέτει διεθνή παρουσία με γραφεία στην Ελλάδα, την Κύπρο, τις ΗΠΑ, τα ΗΑΕ, την Ελβετία και τη Σιγκαπούρη, καθώς και 3 εγκαταστάσεις παραγωγής στην Αθήνα, το Wetzlar (Γερμανία) και το Plymouth (ΗΠΑ).
Ενέργεια, τεχνολογία και… Ιταλία κυριαρχούν
Η κατάταξη FT1000, που καταρτίστηκε με τη γερμανική εταιρεία ερευνών Statista, παρουσιάζει τις ευρωπαϊκές εταιρείες που αναπτύχθηκαν ταχύτερα μπροστά σε όλες αυτές τις προκλήσεις. Παρατίθενται με τη σειρά του υψηλότερου σύνθετου ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης (CAGR) των εσόδων τους κατά την περίοδο 2019-2022. Φέτος, απαιτείται ελάχιστος μέσος ρυθμός ανάπτυξης 36,3% για την ένταξη.
Η Raylyst Solar, διανομέας ηλιακών συλλεκτών και άλλων φωτοβολταϊκών προϊόντων με έδρα την Πράγα, βρίσκεται στην κορυφή της νέας κατάταξης, με CAGR 824,4 τοις εκατό. Ξεκίνησε το 2018 και είναι μία από τις πολλές επιχειρήσεις στην περιοχή που επωφελήθηκαν από την αυξημένη ζήτηση για ανανεώσιμη ενέργεια, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό τους και να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους.
Η Adagio, ένας γαλλικός πάροχος ad-tech, κατατάσσεται στη δεύτερη θέση με CAGR 582,6%, ακολουθούμενη από την Bidberry, μια ιταλική εταιρεία ψηφιακών διαφημίσεων με 424,4% ανάπτυξη. Και οι δύο αυτές επιδόσεις αντικατοπτρίζουν την αύξηση της ψηφιακής διαφημιστικής δαπάνης κατά την περίοδο που αξιολογήθηκε για την κατάταξη, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να προσεγγίσουν τους πελάτες που είχαν μεταβεί στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού του Covid. Οι δαπάνες για ψηφιακή διαφήμιση αυξήθηκαν κατά 30% σε ετήσια βάση το 2021, σύμφωνα με τον οργανισμό του κλάδου IAB Europe.
Ωστόσο, οι εταιρείες δεν μπορούν ποτέ να αντέξουν τον εφησυχασμό. Πέρυσι, οι επενδύσεις στην ευρωπαϊκή τεχνολογία μειώθηκαν στο μισό σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022, σε περίπου 45 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον βρετανικό όμιλο επιχειρηματικών κεφαλαίων Atomico. Και πολλές εταιρείες έχουν παραπονεθεί ότι δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από το ταμείο της ΕΕ ύψους 800 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη από την πανδημία.
Είχαν επίσης να αντιμετωπίσουν οικονομικές αντιξοότητες, καθώς οι χώρες σε ολόκληρη την περιοχή έφτασαν κοντά στην είσοδο σε ύφεση, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας. Οι όμιλοι πληροφορικής και λογισμικού θα έχουν εξέχουσα θέση, καθώς, και πάλι, εκπροσωπούνται καλύτερα στην κατάταξη, με 188 συμμετοχές – από 176 πέρυσι. Οι κατασκευαστικές εταιρείες είναι οι δεύτερες που παρουσιάζονται περισσότερο, με 94 καταχωρήσεις – ξεπερνώντας τις 87 του περασμένου έτους και χωρίς να επηρεάζονται ακόμη από τον παραπαίοντα κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας. Όμως οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου υποχωρούν στην τρίτη θέση, με 78 εταιρείες – από 95 το 2022 – αντανακλώντας την επιστροφή στα φυσικά καταστήματα καθώς αίρονται τα πανδημικά λουκέτα.
Η ενέργεια και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας βρίσκονται στην τέταρτη καλύτερη θέση, με 69 εταιρείες – από την έκτη θέση στην προηγούμενη κατάταξη. Η άνοδός τους μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, το χρηματοδοτικό της πρόγραμμα για την επιτάχυνση της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και στις προσπάθειες διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού ως απάντηση στις υψηλές τιμές ρεκόρ του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Από γεωγραφική άποψη, οι χώρες με την καλύτερη εκπροσώπηση είναι οι ίδιες με πέρυσι. Η Ιταλία διατηρεί το προβάδισμά της, με 309 εταιρείες υψηλής ανάπτυξης – αποτέλεσμα που επεκτείνει το προβάδισμά της έναντι του πλησιέστερου ανταγωνιστή της, της Γερμανίας, με 202. Οι Κάτω Χώρες ανεβαίνουν στην έκτη θέση και το γειτονικό Βέλγιο εισέρχεται για πρώτη φορά στην πρώτη 10άδα.
Και το Λονδίνο διατήρησε τη θέση του ως η πόλη με τον υψηλότερο αριθμό εταιρειών ταχείας ανάπτυξης για όγδοη συνεχή χρονιά, με 69 επιχειρήσεις στην κατάταξη. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος σε σχέση με τους 84 του προηγούμενου έτους. Το Μιλάνο κινείται στη δεύτερη θέση, με 44, ενώ το Παρίσι ολισθαίνει στην τρίτη θέση, με 39.
Latest News
O πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας προειδοποιεί για το μέγεθος της UBS
Με περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ο ισολογισμός της UBS είναι διπλάσιος από το μέγεθος της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της Ελβετίας
Πλάνο για τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
Εν αναμονή των ανακοινώσεων και των μέτρων του νέου Αμερικανού προέδρου η ΕΚΤ σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς