Το τρίτο τρίμηνο αναμένει την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve o πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστικ και θα ακολουθήσει μια παύση στην επόμενη συνεδρίαση για να εκτιμηθεί πώς η αλλαγή πολιτικής επηρεάζει την οικονομία.

Ο κεντρικός τραπεζίτης ανησυχεί ότι οι επιχειρήσεις έχουν υπερβολική πληθωρικότητα και θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μια έκρηξη νέας ζήτησης μετά από μια μείωση των επιτοκίων που θα προσθέσει στις πιέσεις των τιμών. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη λόγος για να μην μειωθούν τα επιτόκια με βιαστικό ρυθμό, είπε στους δημοσιογράφους σε ενημέρωση Τύπου.

Federal Reserve: Επιφυλάξεις σχετικά με τη γρήγορη μείωση των επιτοκίων στην τελευταία συνεδρίαση

«Πιθανότατα δεν θα προέβλεπα ότι θα είναι back to back μειώσεις» είπε. «Δεδομένης της αβεβαιότητας, νομίζω ότι υπάρχει κάποια ελκυστικότητα στο να ενεργήσουμε και στη συνέχεια να δούμε πώς ανταποκρίνονται σε αυτό οι συμμετέχοντες στις αγορές, οι ηγέτες των επιχειρήσεων και οι οικογένειες».

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ και σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί του έχουν δηλώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι έχουν την πολυτέλεια να είναι υπομονετικοί στην απόφαση για το πότε θα μειώσουν τα επιτόκια, δεδομένης της υποκείμενης ισχύος της αμερικανικής οικονομίας και του υψηλότερου από το αναμενόμενο πληθωρισμού τον Ιανουάριο.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς ψήφισε ομόφωνα να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5% τον Ιανουάριο και οι επενδυτές στοιχηματίζουν επί του παρόντος ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει τη χαλάρωση τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις προθεσμιακές αγορές. Η επιτροπή θα επικαιροποιήσει τις προβλέψεις της για τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση στις 19-20 Μαρτίου.

Η μείωση του ισολογισμού

Ο Μπόστικ δήλωσε επίσης ότι θέλει να συνεχίσει να μειώνει το μέγεθος του ισολογισμού της Fed με τον τρέχοντα ρυθμό για κάποιο χρονικό διάστημα, αντί να προχωρήσει γρήγορα στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

«Όσον αφορά το QT, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να συνεχίσουμε τον ρυθμό που έχουμε για όσο το δυνατόν περισσότερο»σημείωσε. «Καθώς απομακρυνόμαστε περισσότερο από τις πιο οξείες στιγμές αυτής της έκτακτης ανάγκης, νομίζω ότι είναι σκόπιμο να επιστρέψουμε σε πιο φυσιολογική στάση.»

Η αναθέρμανση των δαπανών και των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις θα μπορούσε να ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις, και αυτό θα μπορούσε να συμβεί με την πρώτη ένδειξη μείωσης των επιτοκίων, προειδοποίησε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή