
Για προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια προειδοποιεί η εταιρεία κατεψυγμένων λαχανικών «ΑΙΝΟΣ ΑΕΒΕ», προς ακύρωση του προστίμου ύψους 742.000 ευρώ που της επεβλήθη από το υπουργείο Ανάπτυξης καθώς κρίθηκε ότι αποκόμιζε μεγαλύτερο περιθώριο μικτού κέρδους από αυτό που ορίζει η σχετική νομοθεσία.
Σκρέκας: Πρόστιμο 742.000 ευρώ στην εταιρεία κατεψυγμένων λαχανικών «ΑΙΝΟΣ ΑΕΒΕ»
Τι αναφέρει η εταιρεία
Απαντώντας στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο ΑΙΝΟΣ επισημαίνει ότι:
- Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 54 του Ν. 5045/2023 “… απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021”.
- Στο πλαίσιο ελέγχου η εταιρεία συνεργάστηκε με τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης και ελέγχθηκαν συνολικά εβδομήντα οκτώ (78) κωδικοί προϊόντων, για είκοσι οκτώ (28) εκ των οποίων κρίθηκε ότι τηρήθηκε η προαναφερθείσα διάταξη και ουδέν πρόστιμο επιβλήθηκε.
- Για πενήντα (50) κωδικούς προϊόντων κρίθηκε ότι κατά την ελεγχόμενη περίοδο από 02.10.2023 μέχρι 31.10.2023 η εταιρεία δήθεν εμφάνισε μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από το ίδιο χρονικό διάστημα του έτους 2021.
Ως εκ τούτου, «η “ΑΙΝΟΣ ΑΕΒΕ” δηλώνει ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος της ότι:
- η έκθεση ελέγχου της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης βρίθει λαθών και ανακριβειών, καθότι δεν έχει ληφθεί υπόψη κατά τον υπολογισμό του μεικτού περιθωρίου κέρδους το κόστος παραγωγής των προϊόντων, το οποίο για τα προϊόντα αυτά υπολογίζεται λογιστικώς σε τριμηνιαία βάση.
- ουδέποτε αποκόμισε, κατά τρόπο παράνομο ή αθέμιτο, κέρδη από τη διάθεση των προϊόντων της στο καταναλωτικό κοινό.
- προτίθεται να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια προς ακύρωση της απόφασης επιβολής προστίμου και προς αποκατάσταση της εταιρικής φήμης της.»
«Συνεχής η μάχη κατά της ακρίβειας»
Σημειώνεται ότι σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση της επιβολής προστίμου στην εταιρεία ΑΙΝΟΣ ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ανέφερε: «Η μάχη για την καταπολέμηση της ακρίβειας και των φαινομένων αισχροκέρδειας είναι συνεχής και καθημερινή. Οι έλεγχοι είναι διαρκείς, θα εντείνονται και όπου προβλέπεται από τη νομοθεσία θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα. Δεν εφησυχάζουμε μέχρι να επικρατήσει η τάξη και η ευνομία σε όλη την αγορά. Η πάταξη κάθε παράνομης δραστηριότητας και η προστασία των καταναλωτών είναι υποχρέωσή μας. Μοναδικό κριτήριο της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η εφαρμογή του νόμου και η στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται από τον πληθωρισμό.»


Latest News

Coca Cola HBC: Ακυρώνει το event στο Καλλιμάρμαρο μετά το «μπλόκο» Μενδώνη
Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας

Lamda Development: Στο 5,092% η συμμετοχή της Breva Howard Capital του Νάτση
Προηγουμένως η Breva Howard Capital κατείχε ποσοστό 2,8291% στη Lamda Development - Τι αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας

Διανομή μερίσματος 0,03 ευρώ ανά μετοχή ανακοίνωσε η Trastor
Από τις 2 Απριλίου 2025, οι μετοχές της Trastor θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα μερίσματος

Εγκρίθηκε η απορρόφηση δύο θυγατρικών της Metlen από την «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες»
Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης τελεί υπό την αίρεση των κατά νόμο απαιτούμενων εγκρίσεων των αρμόδιων οργάνων των συγχωνευόμενων εταιρειών

Αύξηση στις πωλήσεις, πτώση στα κέρδη για τη Revoil - Οι εκτιμήσεις για το 2025
Τo διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει τη διανομή μερίσματος αντίστοιχου ποσού με τη χρήση του 2023

Το τέλος (;) της κυριαρχίας της Κίνας στις σπάνιες γαίες - Οι νέοι παίκτες στην αγορά
Έρευνα κινεζικού πανεπιστημίου σηματοδοτεί το τέλος του κινεζικού μονοπωλίου - Η κίνηση της Metlen

«Οι Ρίζες του Γκαζιού» - Ένα ταξίδι στην ιστορία από το Φυσικό Αέριο
Το φεστιβάλ «Ρίζες του Γκαζιού» θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το Σάββατο 29 Μαρτίου 2025

Η Theon στις 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες στην Ευρώπη για 2η χρονιά
Η THEON αναγνωρίζεται για 2η συνεχόμενη χρονιά στη λίστα των Financial Times & Statista ως μία από τις 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες στην Ευρώπη

Η AKTOR υπέγραψε τη σύμβαση για το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ των φοιτητικών εστιών Κρήτης
Θα κατασκευαστούν δωμάτια και διαμερίσματα συνολικών 4.846 κλινών εκ των οποίων 2.710 στο Ρέθυμνο και 2.136 στο Ηράκλειο

Αλλαγή ηγεσίας στην PwC Ελλάδας - Ποιος παίρνει τη σκυτάλη από τον Μάριο Ψάλτη
Ο Νικόλαος Πεγειώτης αναλαμβάνει τον ρόλο του Territory Senior Partner της PwC Ελλάδας, διαδεχόμενος τον Μάριο Ψάλτη