Από τη διαδικασία της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Pireaus, στην εξαγορά της Entersoft. Αναμένονται μακροοικονομικές ανακοινώσεις και τα αποτελέσματα τραπεζών και βιομηχανίας

Συνεχίστηκαν οι θετικές εξελίξεις στη Λεωφόρο Αθηνών.

Και παρά την τόσο μακροσκελή ανοδική κίνηση, ανανεώνεται η ειδησεογραφία που αναζωογονεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο άξονας περιστροφής παραμένει η αποεπένδυση του Ταμείου Χρημ/κης Σταθερότητας από την Piraeus, τόσο λόγω μεγέθους (1,34 δισεκ. ευρώ στο ανώτατο όριο) όσο και βάσει συστημικής σημασίας.

Ωστόσο, είχαμε μια σημαντική έκβαση στην εξαρχής φημολογία περί εξαγοράς της Entersoft. Η διοίκηση ανακοίνωσε την πρόθεση εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου από την Olympia (του Γερμανού), στα 8 ευρώ. Κι αν το εταιρικό γεγονός από μόνο του έχει ένα ενδιαφέρον (μιλάμε για πάνω από 120 εκατ. ευρώ συναλλαγή), η απόφαση της Olympia να εξαγοράσει στα ιστορικά υψηλά της ΕΝΤΕΡ λέει πολλά για τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες τόσο του κλάδου πληροφορικής, όσο και για την επένδυση στην Ελλάδα. Παρεμπιπτόντως, εκτός από ΕΝΤΕΡ, οι REALCONS και ΙΝΤΕΚ βρίσκονται παρομοίως σε ιστορικές κορυφές..

Διότι πολύ απλά, ο Γερμανός αγοράζει μια εταιρεία της οποίας η μετοχή σε λιγότερο από 6 χρόνια έχει κάνει τη ..βόλτα από το 0,5 ευρώ στα 8… ενώ και ο κύκλος εργασιών υπερπολλαπλασιάστηκε πολλάκις. Με δεδομένο ότι η ομάδα του Γερμανού έχει σοβαρό προσανατολισμό, η απόφαση έχει ειδικό βάρος.

Και σαν να μην έφθαναν αυτά, απολαύσαμε τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα του ΔΑΑ, ενώ αναμένουμε και αποτελέσματα των εταιρειών του Ομίλου Viohalco (Viohalco 7/3, Cenergy 6/3, Elval Halcor 5/3)˙ των Eurobank και Alpha (7/3)˙ της Autohellas 7/3.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, αναμένουμε στις 7/3 τα προσωρινά στοιχεία του ΑΕΠ δ’ τριμήνου και τις εκτιμήσεις του ΑΕΠ του 2023, ενώ την Παρασκευή αργά το βράδυ μετά το κλείσιμο, θα μιλήσει η DBRS για το αξιόχρεο της χώρας, υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην προηγούμενη αξιολόγηση.

Στο ταμπλό, υπάρχει μια σύγχυση βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Από τη μία, αναγνωρίζουμε την ευρύτατη επενδυτική αποδοχή στην Piraeus (δεν περιμέναμε κάτι άλλο), ενώ από την άλλη βλέπουμε τις λοιπές τραπεζικές μετοχές και μια μερίδα δεικτοβαρών να έχουν “κάτσει” σε επίπεδα, όπως ο ΜΥΤΙΛ, η ΜΟΗ, ο ΟΤΕ, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η ΜΠΕΛΑ.

Σε κάθε περίπτωση, το μοτίβο παραμένει ανοδικό. Ο Γενικός Δείκτης έχει μπροστά του τις 1460 μονάδες σε πρώτη φάση, με τον ευκταίο στόχο για το 2024 τις 1650. Κι όσο δεν υπάρχουν σημαντικές παράμετροι που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το κλίμα, τόσο η πιθανότητα συνέχισης είναι μεγάλη, ανεξάρτητα κάποιων πτωτικών κομματιών που μοιραία θα έρθουν.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής