H επένδυση που θα έφερνε νέα πνοή στο κτίριο που κάποτε στεγαζόταν τα πολυκαταστήματα «Fokas» στην οδό Σταδίου, όπως όλα δείχνουν, καταλήγει… σε ναυάγιο. Μετά την καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης, ο ΕΦΚΑ στον οποίο ανήκει το ακίνητο ετοιμάζεται μέσα στις επόμενες ημέρες να καταθέσουν αίτηση έξωσης της Eastmed Real Estate Four Μονοπρόσωπη.

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τις 19 έως 23 Φεβρουαρίου

Πρόκειται για εταιρική οντότητα που ελέγχεται από την ισραηλινή WHG Real Estate, η οποία συνεργάζεται με την επίσης ισραηλινή αλυσίδα ξενοδοχείων Βrown Hotels. Η Eastmed Real Estate Four Μονοπρόσωπη είχε εκμισθώσει το εμβληματικό ακίνητο από τον ΕΦΚΑ το 2022, ωστόσο όπως αναφέρουν στον «ΟΤ» πηγές του ΕΦΚΑ δεν τήρησε ποτέ τους συμβατικούς όρους της σύμβασης μίσθωσης.

«Φέσι» 704 χιλ. ευρώ

Οι ισραηλινοί επενδυτές, οι οποίοι σχεδίαζαν να μεταμορφώσουν το εγκαταλελειμμένο ακίνητο σε πολυτελές ξενοδοχείο από τον Ιούλιο του 2023 μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβάλει ούτε έναν ενοίκιο για το πενταώροφο κτίριο των 8.453 τ.μ. στη Σταδίου 41, όπως προκύπτει και από την καταγγελία της σύμβασης. Σύμφωνα με κύκλους του ΕΦΚΑ, η συνολική οφειλή των ισραηλινών προς τον ΕΦΚΑ ανέρχεται στο ποσό των 704 χιλ. ευρώ.

Πληροφορίες από μεσιτικούς κύκλους θέλουν την απόφαση των ισραηλινών συνδέεται με τις τεχνικές δυσκολίες που διαπίστωσαν πως υπάρχουν για την μετατροπή του ακινήτου σε ξενοδοχειακή μονάδα. Αλλά και τα τεράστια κεφάλαια που απαιτούνται, καθιστώντας ασύμφορη την απόδοση της επένδυση.

Παράλληλα εκφράζουν την απορία πως γίνεται ένας όμιλος με ένα τέτοιο αποτύπωμα και εμπειρία να μην γνώριζε εκ των προτέρων, προτού δηλαδή πάρει μέρος στον διαγωνισμό του ΕΦΚΑ πως το ακίνητο ήταν ακατάλληλο για τη δημιουργία ξενοδοχείου.

Μίσθωση για 15 χρόνια

Οι ισραηλινοί επενδυτές είχαν μισθώσει το ακίνητο για 15 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον πέντε έτη μετά από δημόσιο διαγωνισμό. Η σύμβαση μίσθωσης καταγγέλθηκε από τον ΕΦΚΑ τον Μάρτιο του 2023 καθώς οι ισραηλινοί δεν ξεκίνησαν ποτέ την επένδυση.

Επιπλέον, προχώρησε στην παρακράτηση του ποσού των 220.000 ευρώ που κατέθεσε η Eastmed Real Estate Four Μονοπρόσωπη στον τραπεζικό λογαριασμό που τηρεί ο eΕΦΚΑ στην Εθνική Τράπεζα, ως εγγύηση για την ακριβή εκπλήρωση των όρων της σύμβασης λόγω οφειλόμενων μισθωμάτων ύψους 300.047 ευρώ (μέχρι τον Μάρτιο του 2023).

Παράλληλα, κατέπεσε υπέρ του e-ΕΦΚΑ γραμμάτιο ποσού 250.000 ευρώ γιατί οι ισραηλινοί δεν προσκόμισαν έκθεση προόδου των εργασιών ανακαίνιση του ακινήτου, όπως προβλέπονταν στη σύμβαση μίσθωσης (είχε υπογραφεί στις 15/03/2022). Τα παραπάνω αναφέρονται αναλυτικά σε απόφαση που είναι δημοσιευμένη στη Διαύγεια και έχει περιέλθει σε γνώση του «ΟΤ».

Νέος διαγωνισμός

Κύκλοι του ΕΦΚΑ δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την εκμίσθωση του κτιρίου, μόλις ολοκληρωθεί η υπόθεση έξωσης των ισραηλινών. Επιχειρηματίες του κέντρου εκτιμούν ότι το ακίνητο μπορεί να λειτουργήσει ξανά είτε ως γραφειακοί χώροι, είτε ως εμπορικό κέντρο (όπως ακριβώς λειτουργούσε επί χρόνια), είτε και με σύνθετη χρήση και των δυο.

Από την Στοά Σαούλ…

Για πολλά χρόνια στο κτίριο της οδού Σταδίου 41 στεγαζόταν το πολυκατάστημα «Fokas». Η Fokas διέθετε παρουσία στο λιανεμπόριο από το 1936, οπότε τα τρία αδέρφια Απόστολος, Λέανδρος και Οδυσσέας Φωκάς, ίδρυσαν την Βεργόπουλος, έχοντας αρχικά δραστηριοποιηθεί ως μικροπωλητές στην ιστορική στοά Σαούλ της Θεσσαλονίκης. Το 1958 η εταιρεία απέκτησε τη επωνυμία Φωκάς, ενώ το 1978 εγκαινιάστηκε πολυκατάστημα 7.500 τ.μ. στην οδό Τσιμισκή.

Το 1990 η επέκταση της Φωκάς συνεχίστηκε, στα μέσα της δεκαετίας προχώρησε σε συμφωνία με την Esprit και τέλη 1990 με αρχές 2000 ο όμιλος σχεδίαζε την είσοδό του στο Χρηματιστήριο. Ωστόσο, το 2010 με το σαρωτικό πέρασμα της κρίσης άρχισαν τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

… στο άδοξο τέλος της οδού Σταδίου 42

Τη συγκεκριμένη χρονιά εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ζημιές ύψους 7,6 εκατ. ευρώ από κέρδη άνω των 210 χιλ. ευρώ το 2009. Τα υψηλά έξοδα, τα μεγάλα κόστη διοικητικής λειτουργίας και η αύξηση των υποχρεώσεων σε συνδυασμό με τη ραγδαία πτώση των πωλήσεων από το 2010, οδήγησαν σε ζημιές την Fokas και τελικά στην πτώχευση της εταιρείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός