Εισερχόμενοι στην εβδομάδα όπου αναμένεται η ανακοίνωση του κρίσιμου για την FED δείκτη της ανεργίας, με τους δείκτες για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης ήδη δημοσιευμένους η κατάσταση, όπως αναφέρει το Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ., έχει ως εξής. Αν και σε αποκλιμάκωση ο πληθωρισμός όχι μόνο έπαυσε να εκπλήσσει θετικά με την ταχεία του πτώση, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλότερα των προσδοκιών επίπεδα. Ναι μεν οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων έχουν υποχωρήσει σημαντικά, αλλά οι τιμές των υπηρεσιών παραμένουν ανθεκτικές λόγω της υψηλής ζήτησης των καταναλωτών.

Στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, οι συνθήκες συνηγορούν για μια ήπια προσγείωση ή ρηχή ύφεση, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου πλέον μάλλον θα πρέπει να μιλάμε για μια ήπια “απογείωση”.

BIS: Το τελευταίο μίλι των κεντρικών τραπεζών για τη νίκη έναντι του πληθωρισμού

Με την αύξηση στους πραγματικούς μισθούς και τα θετικά πρόδρομα μηνύματα (ΡΜΙ) σχετικά με την οικονομική δραστηριότητα, ο στόχος για πληθωρισμό 2% δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται τόσο εύκολα.

Παγκοσμίως πλέον διαμορφώνεται ένα πλαίσιο όπου οι νομισματικές αρχές στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις τους, θα είναι ιδιαίτερα συγκρατημένες αναβάλλοντας την μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων για μερικούς μήνες, ίσως περισσότερους απότι προεξοφλούν αυτήν την στιγμή οι αγορές.
Αφήνοντας όλα τα μακροοικονομικά ερωτηματικά και τα ενδεχόμενα να αιωρούνται, για τις αγορές συνεχίζουμε να εκτιμούμε ότι, η επιβεβαίωση της προβλεπόμενης αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας κατά 10% εντός του 2024, η αποφυγή μιας ύφεσης στις ΗΠΑ και ο ενθουσιασμός για την τεχνιτή νοημοσύνη, θα οδηγήσει τον S&P 500 σε τιμές υψηλότερες των 5150 μονάδων.

Ευρώπη

Η αποπληθώριση συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, ο πληθωρισμός γλίστρησε στο 2,6% από 2,8% προηγουμένως. Ο σκληρός του πυρήνας υποχώρησε επίσης στο 3,1% από 3,3%. Από τις 4 μεγάλες οικονομίες, στην Γερμανία η ένδειξη ήταν 2,7% από 3,1%, στην Γαλλία 3,1% από 3,4%, στην Ιταλία παρέμεινε σταθερός στο 0,9% και στην Ισπανία στο 2,9% από 3,5%. Εισερχόμενοι στο περίφημο “τελευταίο μίλι”, η ταχεία αποκλιμάκωση των τελευταίων μηνών αρχίζει να επιβραδύνεται σημαντικά. Μάλιστα κάποιοι επιμέρους υποδείκτες του πληθωρισμού αρχίζουν να δείχνουν ανοδική διάθεση. Ιδιαίτερα ανησυχητική στην Ευρωζώνη είναι η χαμηλή παραγωγικότητα και η κλιμάκωση του μισθολογικού κόστους.

Γερμανία

Στο 5,9% αυξήθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Φεβρουάριο από 5,8% προηγουμένως.
Ελλάδα

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2022 σκαρφάλωσε ο δείκτης PMI του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Στην ένδειξη 55,7 του Φεβρουαρίου αποτυπώνεται η αύξηση των νέων παραγγελιών και των πωλήσεων.

Αμερική

ΗΠΑ

Εξαιρουμένης της άμυνας, καθίζηση 7,3% υπέστησαν τον Ιανουάριο οι νέες παραγγελίες διαρκών αγαθών.
Ο δείκτης S&P Case-Shiller ο οποίος αποτυπώνει την μεταβολή του επιπέδου τιμών των κατοικιών 20 περιοχών των ΗΠΑ, κλιμακώθηκε για 7ο συνεχόμενο μήνα καταγράφοντας τον Δεκέμβριο ετήσια αύξηση των τιμών  6,1%, από 5,4 % τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης σε μηνιαία βάση το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών αυξήθηκε τον Ιανουάριο 0,65% (2,4% αύξηση σε ετήσια βάση). Οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες συρρικνώθηκαν κατά 0,1% (2,07% αύξηση σε ετήσια βάση).
Ο κρίσιμος για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της FED δείκτης του πληθωρισμού (δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών PCE Core), διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 2,8% από 2,9% τον προηγούμενο μήνα.
Βραζιλία

Στο 2,1% διαμορφώθηκε η αύξηση του ΑΕΠ δ’ τριμήνου 2024 από 2% στο προηγούμενο.

Καναδάς

Με 1% σε ετήσια βάση, και ταχύτερα των εκτιμήσεων, μεγεθύνθηκε το ΑΕΠ της χώρας στην διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2023. Μεγάλη ώθηση στην αύξηση έδωσε η κατανάλωση των νοικοκυριών παρά το γεγονός ότι η συνολική εγχώρια ζήτηση υποχώρησε, εξ αιτίας της αρνητικής συνεισφοράς των επενδύσεων και της δημόσιας δαπάνης.
Ασία

Ιαπωνία

Παρά την αποκλιμάκωσή του ο πληθωρισμός Ιανουαρίου αποτέλεσε απογοήτευση με την μικρότερη του αναμενόμενου υποχώρησή του. Η ένδειξη 2,2% από 2,6% τον προηγούμενο μήνα, σε κάθε περίπτωση θα οδηγήσει την κεντρική Τράπεζα της χώρας σε έξοδο από την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική της.

Ινδία

Κατά 8,4% μεγαλύτερο σε ετήσια βάση ήταν το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου του 2023. Οι προοπτικές της απίστευτης μεγέθυνσής του και στην διάρκεια του 2024 παραμένουν ισχυρές, δεδομένων των στοιχείων των πρόδρομων δεικτών του πρώτου διμήνου του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή