
Ετοιμη να αποχωρήσει από τις χερσαίες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου που διατηρεί στη Νιγηρία είναι η Shell καθώς τον Ιανουάριο συμφώνησε να πουλήσει τις δραστηριότητές της σε μια κοινοπραξία πέντε κυρίως τοπικών εταιρειών έναντι 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο το «διαζύγιο» με την αφρικανική χώρα που διαθέτει πλούσια κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων δεν είναι «βελούδινο» καθώς η κυβέρνηση της Νιγηρίας προσπαθεί να διασφαλίσει ότι ο πετρελαϊκός κολοσσός θα αποσυναρμολογήσει με ασφάλεια την παλιά της υποδομή ή θα πληρώσει το ανάλογο τίμημα για να τις αφαιρέσει από το Δέλτα του Νίγηρα πριν την έξοδό της από τη χώρα, όπως αναφέρει μια έκθεση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων πολυεθνικών εταιρειών.
Νιγηρία: Ο πλουσιότερος Αφρικανός άνοιξε ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου στη χώρα του
Η συμφωνία της Shell στη Νιγηρία είναι η τελευταία από μια διεθνή εταιρεία πετρελαίου που επιδιώκει να αποεπενδύσει από τον προβληματικό τομέα πετρελαίου της Νιγηρίας. Ωστόσο, το κόστος της διάλυσης παλαιών περιουσιακών στοιχείων μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντική υποβάθμιση στη χώρα, αναφέρει η έκθεση του μη κερδοσκοπικού Κέντρου Έρευνας για τις Πολυεθνικές Εταιρείες (SOMO).
«Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι η Shell εγκαταλείπει το χερσαίο Δέλτα του Νίγηρα και αφήνει πίσω δυνητικά ένα τεράστιο λογαριασμό για καθαρισμό του», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της SOMO, Audrey Gaughran, πετώντας το «γάντι» στην πολυεθνική η οποία ωστόσο δεν προέβη σε κανέναν σχολιασμό.
Όταν ανακοίνωσε τη συμφωνία τον Ιανουάριο, η Shell τόνισε ότι η κοινοπραξία της Renaissance θα αναλάβει την ευθύνη για την αντιμετώπιση των πετρελαιοκηλίδων στο δέλτα, τις οποίες η Shell δεν αντιμετώπισε εδώ και καιρό, και οι οποίες οφείλονται κυρίως σε κλοπή πετρελαίου και παρεμβολές σε αγωγούς.

Ο Layi Fatona, αντιπρόεδρος της ND Western, μιας από τις πέντε εταιρείες της κοινοπραξίας Renaissance, δεν σχολίασε άμεσα το θέμα ή το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για τον καθαρισμό του Δέλτα, αλλά είπε στο Reuters ότι ο όμιλος θα ακολουθήσει τις νομικές απαιτήσεις της χώρας.
Συμμόρφωση με τους κανόνες
Ο Gbenga Komolafe, επικεφαλής της ρυθμιστικής επιτροπής πετρελαίου της Νιγηρίας, δήλωσε από τη μεριά του στο Reuters ότι οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου θα πρέπει να επιδείξουν συμμόρφωση με τους κανόνες για τον παροπλισμό παλιού εξοπλισμού, μεταξύ άλλων, προτού τους δοθεί η συγκατάθεση για έξοδο.
Δεν κατονόμασε τη Shell και η ρυθμιστική αρχή αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η μεγάλη πετρελαϊκή ή άλλες εταιρείες συμμορφώθηκαν με τους κανόνες. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν θα μπλοκάρει τη συμφωνία της Shell.
Οι κοινότητες στο Δέλτα του Νίγηρα απαιτούν επίσης περιβαλλοντική αποκατάσταση ή αποζημίωση από τη Shell για γη που έχει υποστεί ζημιά από μακροχρόνιες πετρελαιοκηλίδες.
«Εξαρτόμαστε από τη γεωργία και το ψάρεμα, αλλά τώρα τα εδάφη και τα ποτάμια μας έχουν καταστραφεί. Αν φύγουν χωρίς να αποκαταστήσουν το έδαφος, πώς θα επιβιώσουμε;», λέει στο Reuters ο 61χρονος αγρότης Ayibakuro Warder, από την κοινότητα Ikarama στην πολιτεία Bayelsa.


Latest News

Κέρδη ρεκόρ για την Illy Caffe το 2024 - Αγορές «χρυσωρυχεία» σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Διψήφιο ποσοστό αύξηση κερδών ανακοίνωσε η Illycaffe - Θολώνουν τις προοπτικές οι αυξήσεις τιμών του καφέ

Στο«Rose Garden» θα... ανθίσουν δασμοί 20% - Τα νεότερα σενάρια για τις ανακοινώσεις Τραμπ
Οι πρόσθετοι δασμοί σε τομείς όπως οι εισαγωγές αυτοκινήτων και φαρμάκων θα αποφέρουν πάνω από 6 τρισ. δολάρια σε ομοσπονδιακά έσοδα

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Το μοιραίο λάθος που στοίχισε το «κεφάλι» του CEO στην αλυσίδα fast fashion Primark
Η αλυσίδα fast fashion Primark έχει πάνω από 450 καταστήματα σε 17 χώρες σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων

Αίτηση πτώχευση κατέθεσε η θρυλική αλυσίδα Hooters - Η λύση που αναζητά
Στην αίτησή της Hooters για πτώχευση ανέφερονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων και υποχρεώσεις στο ίδιο εύρος
![Δασμοί Τραμπ: Οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν το χειρότερο τρίμηνο από το 2022 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «βυθίζουν» τις αμερικάνικες μετοχές [γράφημα]
Καθώς οι τράπεζες της Wall Street και οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι δασμοί του Τραμπ προς τους εμπορικούς εταίρους θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη

Κοιτάει μπροστά αλλά δεν ξεχνά το παρελθόν - Η ανατροπή της Gap και το μυστικό για έσοδα
«Μόνο εάν οι μάρκες είναι επίκαιρες, μπορούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις», υπογράμμισεο CEO της Gap - Η παρουσία της στην ελληνική αγορά μέχρι το 2028

Οι Big Tobacco πολιορκούν τον Τραμπ - Τι ζητούν για τους κινέζους ανταγωνιστές τους
Οι μεγάλες εταιρείες καπνού και ατμικών ειδών - Big Tobacco- θέλουν η διαδικασία έγκρισης του FDA να είναι ταχύτερη και σαφέστερη

Πόσο μπορεί να εμπιστεύεται η Γερμανία τις ΗΠΑ; - Τα αποθέματα χρυσού στη Ν. Υόρκη
Η ιδέα ότι μπορεί να μην είναι ασφαλείς θα θεωρούνταν γελοία από το 1945... μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες