Τη χρυσή εποχή που διανύουν οι εταιρείες πληροφορικής πιστοποιεί το χθεσινό, πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, deal αξίας 1,15 δισ. ευρώ (1,24 δισ. δολ), με την καινοτομική επιχείρηση λογισμικού BETA CAE Systems International AG, που ιδρύθηκε πριν 30 χρόνια από μία ομάδα καθηγητών και φοιτητών του ΑΠΘ και σήμερα απασχολεί 500 εργαζόμενους, να εξαγοράζεται από τον αμερικανικό κολοσσό των λογισμικών, Cadence Design Systems, εισηγμένο στον Nasdaq.
Η εταιρεία με έδρα στην Ελβετία και κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης αναπτύσσει λογισμικό προσμοίωσης και ανάλυσης για αυτοκινητοβιομηχανίες και αεριωθούμενους κινητήρες. Αν και με χαμηλό προφίλ, κάτω από τα ραντάρ της αγοράς, είναι μία από τις ηγέτιδες στον κόσμο επιχειρήσεις του κλάδου με εταιρείες σε 10 χώρες (Ελβετία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Σουηδία, Ιταλία, Κίνα, Γερμανία, ΗΠΑ και Ιαπωνία).
Εξαγορές – Συγχωνεύσεις: Αυξημένες συναλλαγές το 2023 – Τα περισσότερα deals της 15ετίας [γραφήματα]
Η άγνωστη στο ευρύ κοινό BETA CAE Systems με συνιδρυτή και πρόεδρο τον Παναγιώτη Κουβράκη, κατάφερε να φτάσει σε ένα deal που σπάει τα κοντέρ. Γίνεται έτσι ο τρίτος ελληνικός μονόκερος (εταιρείες με αξία άνω του 1 δισ. ευρώ) μετά την Blue Ground και τη Viva Wallet.
Η εβδομάδα που διανύουμε πάντως αποδεικνύεται «καυτή». Είχε προηγηθεί η εξαγορά του 53,73%, με τη συνδρομή διεθνούς επενδυτή, της Entersoft, από τον όμιλο Οlympia του Πάνου Γερμανού που διαθέτει ήδη την Softone και στοχεύει στην απόκτηση ολόκληρης της Entersoft.
Ο χορός των δισεκατομμυρίων
Τα εκατομμύρια και τα δισεκατομμύρια λοιπόν πηγαίνουν κι έρχονται στην ελληνική αγορά πληροφορικής με… ρυθμούς πολυβόλου ανάλογους των ρυθμών επέκτασης και ανάπτυξης του κλάδου. Όσο «γιγαντώνονται» και ισχυροποιούνται όμιλοι οι οποίοι «κρατούν τα κλειδιά» για την ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας, αυξάνοντας τα έσοδα και τα κέρδη τους τόσο το σερί των εξαγορών θα διευρύνεται.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αγορά «βλέπει» και νέα deals με την κινητικότητα να είναι έντονη. Εκτιμάται πως οι τάσεις συγκέντρωσης του κλάδου θα εντατικοποιηθούν με τους μικρομεσαίους παίκτες να απορροφώνται από τα μεγάλα ψάρια.
«10 εταιρείες σαν την BETA αλλάζουν το τοπίο σε όλη την οικονομία»
«Η εξαγορά της BETA είναι το καλύτερο που έχει γίνει ποτέ. H BETA μοιάζει με την Raycap. Οι μηχανικοί είναι πιο εσωστρεφείς αλλά στην δουλειά τους είναι φοβεροί. Η BETA είναι μια ειδική περίπτωση, είναι 30 χρόνων εταιρεία, λειτουργούσε σιωπηλά στην Θεσσαλονίκη χωρίς φανφάρες» τονίζει ο Μάρκος Βερέμης, Πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement (ΣΕΝ/JA) Greece και μέλος των Δ.Σ. του ΣΕΒ, του ΙΟΒΕ, της Endeavor και της διαΝΕΟσις.
«Υπάρχουν πάνω από 30 εταιρείες που δουλεύουν σκληρά και δεν τις ξέρει κανείς. Και θα είναι ένα σεβαστό μέρος του ΑΕΠ μας. Είμαστε σε πολύ κρίσιμη καμπή. Τώρα μεγαλώνουν και μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα δούμε εταιρείες με μεγάλες αποτιμήσεις που μπορεί να μην πουληθούν κιόλας. Θέλει υπομονή και επιμονή. Δεν μπορεί ένα παιδί μικρό να έχει συμπεριφορά ώριμου ανθρώπου. Είναι φυσιολογικό μέρος της εξέλιξης. Συμβαίνει, 10 τέτοιες εταιρείες αλλάζουν το τοπίο σε όλη την οικονομία», υποστηρίζει. «Ρέπουμε προς τη Δύση», καταλήγει.
«Εξαιρετικό το κλίμα, πολλά υποσχόμενο το οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης»
«Το κλίμα στην αγορά είναι εξαιρετικό, θεωρώ πως θα συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο, θα δούμε και άλλες εξαγορές και συγχωνεύσεις. Είναι τόσο πολλά τα έργα που πρέπει να τρέξουν με τις συμπράξεις να καθίστανται αναγκαίες για να υλοποιηθούν. Το οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης είναι πολλά υποσχόμενο με τις προοπτικές του να είναι εξαιρετικές, θεωρώ πως θα τραβήξει και άλλους επενδυτές», σημειώνει ο Θεόφιλος Μυλωνάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας.
«Το έχουμε στο DNA μας»
«Στο DNA το έχουμε να είμαστε καλοί στον προγραμματισμό. Στη 4η βιομηχανική επανάσταση αυτό είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. (Βλ. Ισραήλ και Ολλανδία). Πλέον φεύγουμε από την λογική των μεγάλων πάρκων, όπως η Silicon Valley. Τώρα είναι η εργασία εξ αποστάσεως. Αρκεί να προσελκύσεις το έξυπνο. Η υποδομή είναι ο καιρός και η παραλία. Και εμείς την έχουμε», επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δημήτρης Λακασάς.
«Είχε προηγηθεί η Viva Wallet, η Taxi Beat και είχαμε αρκετούς μονόκερους και μεσαίους παίκτες που μπορεί να μην κάνουν τα deal των δισεκατομμυρίων είναι καταξιωμένα και έχουν τις δυνατότητες να εξελιχθούν σε μονόκερους», αναφέρει.
«Εταιρεία θαύμα η BETA»
«Χρειάζεται στρατηγική στόχευση και κυρίως να επαναφέρουμε τους ανθρώπους που έφυγαν την περασμένη δεκαετία έφυγαν 630.000 άνθρωποι και γύρισαν οι μισοί. Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει χάσει το πλεονέκτημα, σε κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η BETA που πουλάει σε σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία έγινε αμέσως μονόκερος. Βγήκε από τα σπάργανα του ΑΠΘ και μετέφερε τη γνώση στην αγορά. Έχουμε αυτό το εκπληκτικό παράδειγμα. Ξέραμε ότι πρόκειται για εταιρεία θαύμα αν και ήταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας», καταλήγει.
Όλοι «κοιτούν» τον τεχνολογικό κλάδο
Ο ευρύτερος κλάδος της τεχνολογίας παρουσιάζει ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον τραβώντας σαν μαγνήτης τους πάσης φύσεως ενδιαφερόμενους με δυνατά χαρτιά τις αξιοζήλευτες οικονομικές επιδόσεις με τα… καλύτερα να έρχονται όσο η ψηφιοποίηση προχωρά και «εισβάλλει» όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Από το 2021 έχουν ολοκληρωθεί πάνω από 40 εξαγορές.
Τουρισμός, εστίαση και υγεία αποτελούν δέλεαρ για τα «αφεντικά» του κλάδου στο business software με την αγορά να εμφανίζει ολοένα και πιο έντονες τάσεις συγκέντρωσης (οι μεγάλοι θα απορροφούν τους μικρούς).
Όπως τονίζει η Optima Βank σε πρόσφατη ανάλυσή της, η διψήφια άνοδος των εσόδων, της λειτουργικής κερδοφορίας και των καθαρών κερδών αναμένεται όχι μόνο να διατηρηθούν, αλλά και να επιταχυνθούν τα επόμενα χρόνια με κινητήρια δύναμη την Πληροφορική. Η ανάλυση αφορά, μεταξύ άλλων, τις Epsilon Net, Entersoft, Profile Software, Performance Technologies, Real Consulting, Space Hellas, Quality & Reliability, Ilyda, CPI, Ideal Holdings.
Σύμφωνα με την Optima, οι περισσότερες ελληνικές εισηγμένες τεχνολογικές εταιρείες επιδεικνύουν στιβαρά βασικά μεγέθη, διατηρώντας υγιείς ισολογισμούς. Πάνω από 10 τεχνολογικές εταιρείες έχουν εμφανίσει μέση ετήσια αύξηση των εσόδων, των EBITDA και των καθαρών κερδών κατά 22%, 33% και 60% αντίστοιχα την περίοδο 2019-22. Πρόκειται για τις Epsilon Net, Entersoft, Profile, Performance Technologies, Real Consulting, Space, Quality & Reliability, Ιλυδα, CPI, Logismos. Η Epsilon Net έχει υπερτριπλασιάσει τα μεγέθη του 2019, η Q&R γύρισε σε θετικό πρόσημο το 2022.
Τα deals του 2024
Τον χορό των εξαγορών για το 2024 άρχισε να σέρνει η SoftOne αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Twinsoft, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού εστίασης στην Ελλάδα.
Η νέα επένδυση του oμίλου SοftOne δημιουργεί μία κοινή βάση πελατών που αριθμεί πάνω από 9.000 επιχειρήσεις εστίασης, και με αυτόν τον τρόπο εδραιώνει την ηγετική θέση του ομίλου σε έναν από τους πλέον κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και με την εν εξελίξει διασύνδεση ταμειακών μηχανών – POS να προμηνύει χρυσές δουλειές.
Ακολούθησε ο όμιλος της Epsilon Net που πήρε στα χέρια του το λογισμικού διαχείρισης φαρμακείων Lavinet από την Lavisoft A.E., έναντι τιμήματος 184.000 ευρώ.
Ο όμιλος ενισχύει περαιτέρω το μερίδιο αγοράς και την ηγετική τoυ θέση στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων λογισμικού στο χώρο των φαρμακείων, την ώρα που ο ψηφιακός μετασχηματισμός και στην υγεία προχωρά ταχύτατα. Έντονες… επεκτατικές διαθέσεις αναζητώντας ευκαιρίες για εξαγορές δείχνουν η Ideal Holdings, η Profile, η Real Consulting και η Performance Technologies.
Latest News
Πώς η αθόρυβη Cavino έφτασε στην κορυφή του ελληνικού κρασιού
Το success story της Cavino που κατάφερε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη οινοποιητική βιομηχανία της χώρας – Ο ρόλος Τσάνταλη, Μπουτάρη και Κουρτάκη
Motor Oil: Πώς θα χτίσει… «πράσινα» EBITDA 500 εκατ. το 2030
Τα επόμενα επενδυτικά ορόσημα της Motor Oil για τον μετασχηματισμό του ομίλου - Τα κέρδη από ηλεκτρισμό και κυκλική οικονομία
Unilever: Τι συμβαίνει με το σχέδιο αναδιάρθρωσης – Πώς το παγωτό σώζει την παρτίδα
Ο βραχίονας παγωτού της Unilever είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατηγορία του, με την αποτίμησή του να αγγίζει και τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια
Τράπεζες: Το 2026 η επιστροφή των εσόδων στα επίπεδα του 2024
Για μια χρονιά χαμηλών πτήσεων όσον αφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους προετοιμάζονται οι τράπεζες
ElvalHalcor: Ανθεκτικότητα με EBITDA στα 180 εκατ. το εννεάμηνο – Μείωση κατά 171 εκατ. στον καθαρό δανεισμό
Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη της ElvalHalcor ανήλθαν στα 210,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2024, έναντι 165,2 εκατ. ευρώ πέρυσι
Motor Oil: «Πράσινο» το 40% των EBITDA μέχρι το 2030 – Η στρατηγική μετασχηματισμού του ομίλου
Ο Όμιλος Motor Oil από το 2022 έχει επενδύσει 1,8 δισ. ευρώ στην πράσινη μετάβαση
ΟΠΑΠ: Εκτινάχθηκαν τα κέρδη στο 9μηνο - Έφτασαν στα 352 εκατ. ευρώ
Αύξηση 14,4% στα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ, φτάνοντας τα 352 εκατ. ευρώ - Τι έδωσαν πρακτορεία και online στοίχημα
Κέρδη μετά από φόρους στα 33 εκατ. στο εννιάμηνο για την Quest
Κατά το ίδιο διάστημα, ο όμιλος Quest κατέγραψε ενοποιημένες πωλήσεις ύψους 926 εκατ. ευρώ.
Τρία νέα στελέχη στην Εθνική Ασφαλιστική
Ποια είναι τα νέα στελέχη
Τέσσερις νέες καινοτόμες μορφές περιεχομένου από την Alter Ego Media
Η Alter Ego Media παρουσιάζει νέες, καινοτόμες μορφές ειδησεογραφικού περιεχομένου που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα, όπως το Mega 4, το Bullet(in), το Shorts καθώς και το Vima 5a.m