Την «έντονη δυσαρέσκεια» και «αγανάκτηση» του ξενοδοχειακού κλάδου εκφράζει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος σχετικά με τη διάταξη του άρθρου 8 για τη δημόσια εκτέλεση ελληνόφωνων τραγουδιών ή της ορχηστρικής μουσικής απόδοσής τους, στους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων, σε Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού, στο όνομα της προστασίας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ελληνικός τουρισμός: Αύξηση μεγεθών και νέες επενδύσεις το 2023
Όπως επισημαίνει το ΞΕΕ, η προτεινόμενη μη εφαρμόσιμη διάταξη του υπουργείου Πολιτισμού «όχι μόνο δεν επιλύει το ζήτημα αλλά δημιουργεί πρόσθετη επιβάρυνση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αγνοώντας επιδεικτικά τη σημασία του ελληνικού τουρισμού και την προσφορά του στην οικονομία και την κοινωνία». Και προσθέτει πως «αντί να κινηθούμε μπροστά, γυρίζουμε πίσω, με μια αναχρονιστική και ξεπερασμένη αντίληψη για τη λειτουργία της αγοράς, η οποία επιεικώς μπορεί να χαρακτηριστεί παντελώς ξένη με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή διακυβέρνηση».
Καταλήγοντας το ΞΕΕ ζητά την άμεση παρέμβαση της Υπουργού Τουρισμού Κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη για την απόσυρση της εν λόγω διάταξης και την ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία θα εκφράζει πραγματική μεταρρυθμιστική βούληση σε ευρωπαϊκή κατεύθυνση.
Η ανακοίνωση του ΞΕΕ
Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση του ξενοδοχειακού κλάδου μετά τη δημοσίευση Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο περιλαμβάνεται διάταξη που επιβάλλει συγκεκριμένη ποσόστωση στη δημόσια εκτέλεση ελληνόφωνων τραγουδιών ή της ορχηστρικής μουσικής απόδοσής τους, στους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων, για τη δήθεν προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το ΞΕΕ σέβεται και αποδέχεται διαχρονικά το πνευματικό και το συγγενικό δικαίωμα. Γι’ αυτό και ηγήθηκε μιας τεράστιας προσπάθειας για τη σύναψη μνημονίων συνεργασίας με 8 από τους 9 Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων. Επιπλέον, με πρωτοβουλία του ΞΕΕ δημιουργήθηκε ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου ο κάθε ξενοδόχος γνωρίζει πλέον τι πρέπει να πληρώσει και σε ποιον φορέα. Ειδικά με 5 από τους 8 ΟΣΔ (Αυτοδιαχείριση, Τηλεοπτικά Δικαιώματα, Δίας, Ερμείας, Ηριδανός), η πλατφόρμα συνδέεται και ενημερώνει το δικό τους σύστημα, προκειμένου να προχωρήσουν στην αποστολή σχετικού τιμολογίου στα ξενοδοχεία. Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη λειτουργία της πλατφόρμας, μέσω της οποίας έχουν συναφθεί πάνω από 8.449 συμφωνίες μεταξύ ΟΣΔ και ξενοδοχείων από το 2019 μέχρι και σήμερα, η διοίκηση του ΞΕΕ βρίσκεται με πνεύμα συνεργασίας σε διαπραγματεύσεις και με τους υπόλοιπους ΟΣΔ – πλην ενός – για την ένταξη τους στην συγκεκριμένη πλατφόρμα.
Ταυτόχρονα είναι πάγια θέση του ΞΕΕ μια ολιστική ρύθμιση του θέματος με νομοθετική πρωτοβουλία της Πολιτείας. Ρύθμιση για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του παρελθόντος αλλά και τραγελαφικές καταστάσεις όπως όταν μετά την διάλυση της ΑΕΠΙ, οι δυο οργανισμοί, που μοιράστηκαν το εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο, αξιώσανε γραπτώς από τα μέλη μας και οι δύο το 80% του αμοιβολογίου της ΑΕΠΙ, με αποτέλεσμα τα ξενοδοχεία να καλούνται να πληρώσουν τουλάχιστον το 160% των αμοιβών της ΑΕΠΙ!
Ζητάμε επί χρόνια και με σειρά παρεμβάσεών μας, μια ρύθμιση σύμφωνη με το ευρωπαϊκό πρότυπο. Κάθε χρήστης, να καταβάλει σε έναν και μοναδικό οργανισμό συνολική αμοιβή για όλα τα δικαιώματα και ο οργανισμός αυτός να έχει την ευθύνη του επιμερισμού της στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων (ΟΣΔ), ανάλογα με το ποσοστό εκπροσώπησης τους, τα αμοιβολόγια τους σε συνάρτηση με τα εκπροσωπούμενα ρεπερτόρια τους.
Αντί της ανταπόκρισης σε αυτή την αδήριτη ανάγκη, η προτεινόμενη μη εφαρμόσιμη διάταξη του Υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνο δεν επιλύει το ζήτημα αλλά δημιουργεί πρόσθετη επιβάρυνση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αγνοώντας επιδεικτικά τη σημασία του ελληνικού τουρισμού και την προσφορά του στην οικονομία και την κοινωνία. Αντί να κινηθούμε μπροστά, γυρίζουμε πίσω, με μια αναχρονιστική και ξεπερασμένη αντίληψη για τη λειτουργία της αγοράς, η οποία επιεικώς μπορεί να χαρακτηριστεί παντελώς ξένη με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή διακυβέρνηση.
Σε αυτή τη βάση, ζητούμε την άμεση παρέμβαση της Υπουργού Τουρισμού Κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη για την απόσυρση της εν λόγω διάταξης και την ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία θα εκφράζει πραγματική μεταρρυθμιστική βούληση σε ευρωπαϊκή κατεύθυνση.
Latest News
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
Οι ξενοδόχοι στην αντεπίθεση: Προσφεύγουν κατά απόφασης δήμου για νέο τέλος
Το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» που επιβάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πρωτοφανή απόφαση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού
Nέα ρεκόρ στον τουρισμό καταγράφει η Ελλάδα - Τι αναφέρει η Handelsblatt
Η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, η κίνηση στα αεροδρόμια από την οποία επωφελείται και η γερμανική Fraport
Ορεινοί προορισμοί: Ξενοδοχεία vs Airbnb – Ποιοι κέρδισαν στις γιορτές
Άσπρη μέρα είδαν οι ορεινοί προορισμοί στις εορτές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων – Πώς τα Airbnb έκλεψαν… κίνηση από τα ξενοδοχεία
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Airbnb - Τι αλλαγές έρχονται
Το νομοσχέδιο του υπουργειου Τουρισμού, θεσπίζει για πρώτη φορά πλαίσιο λειτουργίας των ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια (Airbnb) με προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας
Σημαντική αύξηση στις κρατήσεις μέσω πλατφορμών στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα
Και οι 3 μήνες του τρίτου τριμήνου του 2024 κατέγραψαν αυξήσεις στις διανυκτερεύσεις που κρατήθηκαν μέσω διαδικτυακών πλατφορμών
Νέο deal: Τι φέρνει η συνεργασία της Ferryscanner με τη hoper στον ελληνικό τουρισμό
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση δημιουργούνται «νέες δυνατότητες και απεριόριστη ευελιξία με τους ταξιδιώτες να μπορούν πλέον να συνδυάσουν ταξίδια με πλοίο και ελικόπτερο»
Αυξημένη κατά 13,1% η κίνηση στο Ελ. Βενιζέλος το 2024 - Άγγιξαν τα 31,85 εκατ. οι επιβάτες [πίνακες]
Η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος κατά τον Δεκέμβριο του 2024 αυξήθηκε κατά 14,5% και οι επιβάτες έφτασαν τα 2,13 εκατ.
Τα new entries στον ελληνικό ξενοδοχειακό τομέα το 2025
Νέα ξενοδοχεία ετοιμάζουν διεθνείς κι εγχώριοι επενδυτές – Η ψήφος εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό
Ρεκόρ επισκεπτών στα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας
Τα χιονοδρομικά κέντρα δεν προσελκύουν μόνο τους Έλληνες που αγαπούν το βουνό και το χιόνι αλλά και τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας για τουρισμό αυτήν την περίοδο