Κοντά στη λήψη της τελικής απόφασης βρίσκονται οι δύο μέτοχοι της Elpedison, ως προς το ποιος θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας παραγωγής και προμήθειας ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, οι δύο συνέταιροι η HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛ.ΠΕ) και η ιταλική Edison που κατέχουν από 50% ο καθένας στην Elpedison φέρονται από τον επόμενο μήνα να ξεκινούν διαπραγματεύσεις που θα κρίνει το νέο μετοχικό σχήμα της θυγατρικής τους.
Σύγκρουση συμφερόντων
Οι εξελίξεις, όπως αναφέρουν πηγές στον ΟΤ, φαίνεται ότι κινούνται μετά την απόφαση της HELLENiQ ENERGY να ξεδιαλύνει τη θέση της στην ηλεκτροπαραγωγή, την προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Σχετικές δημόσιες δηλώσεις έχει κάνει επανειλλημένως και ο CEO κ. Ανδρέας Σιάμισιης.
Ο ενεργειακός όμιλος που ελέγχεται πλειοψηφικά από τον όμιλο Λάτση και το ελληνικό δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) εδώ και χρόνια βρίσκεται στον ίδιο τομέα ως μέτοχος σε δύο εταιρείες.
Το αποτέλεσμα είναι η σύγκρουση συμφερόντων.
Πιο συγκεκριμένα η HELLENiQ ENERGY ελέγχει στην Elpedison το 50% αλλά βρίσκεται και στη ΔΕΠΑ Εμπορίας με 35%. Η τελευταία έχει δραστηριότητα στην εμπορία φυσικού αερίου αλλά και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μέσω της θυγατρικής «Φυσικό Αέριο Ελλάδος». Να σημειωθεί ότι το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ.
Η Edison
Η αφορμή της εκκίνησης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, όπως αναφέρουν πηγές, είναι η λήξη της θητείας του Ιταλού προέδρου στην Elpedison του κ. Andrea Testi.
Εκπροσωπεί την Edison στο ανώτερο διοικητικό δίδυμο της Elpedison.
Αξίζει να τονιστεί πως η Edison με την HELLENiQ ENERGY έχουν συμφωνήσει την εκ περιτροπής εκπροσώπηση τους με δικά τους πρόσωπα στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου. Το χρονικό διάστημα της εναλλαγής είναι τα έξι χρόνια.
Έτσι αυτήν την περίοδο, λένε οι πληροφορίες, λήγει η εξαετής θητεία του κ. Testi στην Elpedison.
Το μπρα ντε φερ
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η HELLENiQ ENERGY επιθυμεί την απόκτηση του 50% του Ιταλού συνεταίρου της.
Μέχρι πρότινος η Edison και η HELLENiQ ENERGY διέψευδαν επισήμως τις πληροφορίες που ήθελαν την αποχώρηση τους από την κοινή τους εταιρεία.
Οι Ιταλοί φέρονται επίσης, κατά ορισμένες πληροφορίες, να επιθυμούν κι εκείνοι την εξαγορά του μεριδίου του ελληνικού ομίλου. Αν και αυτές δεν επιβεβαιώνονται.
Πηγές του ΟΤ, όμως, θέλουν την HELLENiQ ENERGY να κινείται προς την πλήρη εξαγορά της Elpedison, πιέζοντας ταυτόχρονα για την απεμπλοκή της από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Αντίθετες θέσεις
Το μετοχικό σχήμα 50% – 50% των δύο εταίρων που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια το 2009, όταν αποχώρησε ο τρίτος εταίρος η Ελλάκτωρ, φαίνεται πως φτάνει σε ένα τέλος.
Πληροφορίες θέλουν, πως η δρομολόγηση δύο σημαντικών επενδυτικών αποφάσεων έχουν κολλήσει εξαιτίας διαφορετικών θέσεων των μετόχων. Για παράδειγμα η κατασκευή της νέας, τρίτης, μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 826 MW στη Θεσσαλονίκη αλλά και η περαιτέρω εξέλιξη του project του FSRU ανοιχτά του Θερμαϊκού.
Η Elpedison
Η Elpedison έχει στο χαρτοφυλάκιο της, τη δεύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο που δεν κατασκευάστηκε από το πάλαιο ποτέ κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΗ.
Το 2003 ο τότε όμιλος ΕΛΠΕ έκανε την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΝΘΕΣ) με σκοπό την κατασκευή της μονάδας ηλεκτρικής παραγωγής ισχύος 400 MW. Ολοκληρώθηκε το 2005.
Το 2006 ο παλαιότερος ενεργειακός όμιλος στην Ευρώπη, με έτος ίδρυσης το 1884, εισέρχεται στο σχήμα ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΙΣΒΗΣ το οποίο είχαν συστήσει η Ελλάκτωρ με τη Χαλκόρ για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 420 MW.
Το 2009 η ΕΝΘΕΣ απορροφά την ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΙΣΒΗΣ ΑΕ και μετονομάζεται σε ELPEDISON ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΕ, με διεθνή διακριτικό τίτλο ELPEDISON Power SA. Η μετοχική σύνθεση περιλαμβάνει τις εταιρείες ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, EDISON, ΕΛΛΑΚΤΩΡ & ΧΑΛΚΟΡ.
Η ELPEDISON BV – που αποτελεί κοινοπραξία των ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ με 50% & EDISON με 50% – ελέγχει το 75,78%
Το 2019 ολοκληρώνεται η δεύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, ενώ το 2019 όπως προαναφέρθηκε αποχωρεί η Ελλάκτωρ από το σχήμα.
Στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας η Elpedison έχει μερίδιο αγοράς 5,89%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον Ιανουάριο.
Latest News
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium