Έκρηξη ασφαλιστικής απάτης παρατηρήθηκε το 2022 με την δράση των επιτήδειων να εντοπίζεται σε όλους τους κλάδους ασφάλισης και να μην περιορίζεται στον κλάδο αυτοκινήτων που ωστόσο κρατά τα ηνία.

Ασφάλειες: Αύξηση 10,7% στο οκτάμηνο καταγράφει έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών

Tην ίδια στιγμή ενθαρρυντικό είναι το γεγονός της αύξησης του πλήθους των περιπτώσεων απάτης που εξακριβώθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (2021), κάτι που αποδεικνύει ότι η καταπολέμηση της ασφαλιστικής απάτης αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Το οικονομικό όφελος από το «μπλόκο» στις απάτες δεν είναι διόλου αμελητέο καθώς αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ, βάσει έρευνας της Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ). Πάντως σε κάθε περίπτωση, οι απάτες αυξάνονται, την ίδια στιγμή όμως πληθαίνουν και οι μέθοδοι εντοπισμού τους. Προς την κατεύθυνση αυτή, συμβάλλει η χρήση ειδικού λογισμικού για την ανίχνευση της ασφαλιστικής απάτης τόσο στον κλάδο αυτοκινήτων, όσο και σε άλλους κλάδους ασφάλισης

Οι κρίσεις «οδηγούν» σε απάτες

Ακραία φαινόμενα όπως η κλιματική κρίση, ο πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος, η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός της «μετά-covid εποχής», φαίνεται ότι αύξησαν την έκθεση στην ασφαλιστική απάτη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις ασφαλίσεις περιουσίας και αυτοκινήτων. Αντίθετα για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ασφαλίσεις ζωής και υγείας οι εξωτερικές συνθήκες δεν είχαν ιδιαίτερη επίδραση. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους λοιπούς κλάδους ασφαλίσεων κατά ζημιών δεν κατέγραψαν κάποια επίδραση, όμως υπήρξαν ορισμένες επιχειρήσεις που θεωρούν ότι αυξήθηκε η έκθεσή τους στην ασφαλιστική απάτη.

Η πρόοδος της τεχνολογίας οδήγησε ταυτόχρονα τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών τους, και τους ασφαλισμένους στην ευρεία χρήση της τεχνολογίας. Το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να επηρέασε την έκθεση των επιχειρήσεων στην ασφαλιστική απάτη, στις ασφαλίσεις ζωής, υγείας και περιουσίας. Αντίθετα αύξησε την έκθεσή τους στον κλάδο αυτοκινήτων.

Στην πλειοψηφία τους οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις έχουν θεσπίσει διαδικασία whistleblowing, δηλαδή διαδικασία για την εμπιστευτική υποβολή ανώνυμων ή επώνυμων αναφορών – καταγγελιών από το προσωπικό της ασφαλιστικής επιχείρησης και τους ενδιαφερόμενους τρίτους. Οι αναφορές – καταγγελίες αυτές, σχετίζονται κυρίως με παράτυπη δραστηριότητα ή δυσλειτουργία ή παράλειψη που σχετίζεται με αθέτηση εσωτερικών πολιτικών, διαδικασιών, κανονισμών, δεοντολογίας και του εκάστοτε ισχύοντος νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου.

Πάτησαν γκάζι οι απάτες στα αυτοκίνητα

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, στις ασφαλίσεις ζωής εξακριβώθηκαν 276 περιπτώσεις απάτης το 2021 και 352 το 2022 (αύξηση κατά 27,5%). Το αντίστοιχο οικονομικό όφελος για το 2021 ήταν 178.000 ευρώ 272.000 ευρώ για το 2022. Ως συνηθέστερες μορφές απάτης καταγράφηκαν οι ψευδείς δηλώσεις και τα πλαστά παραστατικά.

Στις ασφαλίσεις υγείας εξακριβώθηκαν 439 περιπτώσεις απάτης το 2021 και 690 το 2022 (αύξηση κατά 57%). Το αντίστοιχο οικονομικό όφελος για το 2021 ήταν 419.000 ευρώ και 638.000 ερυώ για το 2022. Ως συνηθέστερες μορφές απάτης καταγράφηκαν οι ψευδείς / ανακριβείς δηλώσεις και οι προϋπάρχουσες ασθένειες.

Στις ασφαλίσεις περιουσίας εξακριβώθηκαν 56 περιπτώσεις απάτης το 2021 και 56 το 2022. Το οικονομικό όφελος για το 2021 ήταν 3,5 εκατ. € και 1,65 εκατ. € για το 2022. Ως συνηθέστερες μορφές απάτης καταγράφηκαν, οι δόλιες ενέργειες (σκηνοθετημένα συμβάντα) και η υπερκοστολόγηση.

Με βάση τις δηλώσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, το 2021 καταγράφηκαν 9.515 έρευνες για ύποπτες περιπτώσεις στον κλάδο αυτοκινήτων. Το 2022 οι έρευνες ανήλθαν στις 10.849, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 2021 (+14,0%), σταδιακά επιστρέφοντας στο πλήθος ερευνών στα προ πανδημίας επίπεδα.

Οι ενδείξεις που χτυπούν καμπανάκια

Η κατασκευή / αλλοίωση των συνθηκών του ασφαλιστικού γεγονότος, οι προϋπάρχουσες ζημιές καθώς και η υπερκοστολόγηση των τιμολογίων επισκευής έχουν το σημαντικότερο οικονομικό αντίκτυπο στις ασφαλίσεις αυτοκινήτων ενώ συνηθέστερες ενδείξεις απάτης αποτελούν οι ασύμβατες ζημιές ως προς τις συνθήκες του ατυχήματος, οι προϋπάρχουσες ζημιές καθώς και ζημιές σε σύντομο χρονικό διάστημα είτε από την έναρξη ασφάλισης είτε μετά την επέκταση κάλυψης (προσθήκη κάλυψης).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις