![Υπουργείο Εργασίας: Βροχή καταγγελιών για μη καταβολή των τριετιών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/dimosio-ergazomeni-800x533-1-1024x682-1.jpg)
Εκβιαστικές πρακτικές, απειλές, αυθαίρετες και αδικαιολόγητες απολύσεις, τροποποιήσεις των ατομικών συμβάσεων, ακόμη και μετακινήσεις εργαζομένων ανά τη χώρα, μετέρχονται πολλές επιχειρήσεις προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή των τριετιών στους εργαζομένους ή για να τους αποθαρρύνουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Επιθεώρηση Εργασίας: Στοχευμένοι έλεγχοι το 2024
Τις πρακτικές αυτές καταγγέλλει επισήμως η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ενώ την ύπαρξη του προβλήματος παραδέχεται και η υπουργός Εργασίας κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία επαναλαμβάνει ότι «η καταβολή των τριετιών – σε αυτούς που τις δικαιούνται – είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική».
Πρόβλημα
Δεν εναπόκειται στην καλή θέληση ή στην καλή διάθεση του εργοδότη, προσθέτει η υπουργός Εργασίας, η συγκεκριμένη αύξηση πρέπει να καταβληθεί.
Πάντως και μόνον οι συνεχείς επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων για το θέμα αυτό δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά εργασίας με την εφαρμογή των τριετιών.
Στο θέμα αυτό αναφέρεται η μεγαλύτερη συνδικαλιστική Ομοσπονδία της χώρας, αυτή των ιδιωτικών υπαλλήλων. Μιλάει για «εκβιαστικές πρακτικές» εργοδοτών προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή των τριετιών. Κυρίως προέρχονται από εταιρείες εργολαβίας, φύλαξης και καθαριότητας, αλλά δεν περιορίζονται μόνο σε αυτές. Ποιες πρακτικές που παραθέτει η Ομοσπονδία:
1. Μια σειρά εταιρειών, προχωρούν σε αυθαίρετες και αδικαιολόγητες απολύσεις εργαζομένων – κυρίως αυτών που διαθέτουν εργασιακή προϋπηρεσία πριν το 2012, η οποία πάγωσε με την ΠΥΣ 6/2012. Μόλις οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι εμφανίζουν τα ένσημά τους, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος και να λάβουν τη σχετική αύξηση, βρίσκονται με συνοπτικές διαδικασίες εκτός εταιρείας.
2. Άλλες εταιρείες, εφαρμόζουν την πρακτική της τροποποίησης των ατομικών συμβάσεων εργασίας, βάσει της οποίας ως βασικός μισθός ορίζεται ο κατώτατος μισθός χωρίς τριετίες, συν μια «πρόσθετη καταβολή» ως οικειοθελής παροχή. Φυσικά υπάρχει ο γνωστός όρος, ότι η οικειοθελής παροχή, είναι ανά πάσα στιγμή ελεύθερα ανακλητή από τον εργοδότη ή, μπορεί να συμψηφίζεται με οποιαδήποτε αύξηση αποδοχών η επιδόματα, που θα χορηγούνται με νόμο ή άλλη νόμιμη διάταξη».
3. Αρκετές εταιρείες στις τροποποιήσεις των ατομικών συμβάσεων, φροντίζουν να προσθέσουν και όρο υποχρέωσης των εργαζομένων, να μετακινούνται για δουλειά σε «διαθέσιμες» θέσεις εργασίας σε όλη την χώρα, διαφορετικά απειλούνται με απόλυση.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία οι πρακτικές αυτές έχουν ως στόχο να αποφευχθεί η υποχρεωτική καταβολή των τριετιών και να αποθαρρυνθούν οι εργαζόμενοι να τις διεκδικήσουν. Το επόμενο διάστημα η συνδικαλιστική οργάνωση θα απευθυνθεί στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας προσκομίζοντας συγκεκριμένα στοιχεία προκειμένου να ελεγχθούν, «ώστε να σταματήσουν οι απαράδεκτες αυτές πρακτικές».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σαντορίνη: Ειδικά μέτρα για τους εργαζόμενους – Τι περιλαμβάνουν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-600x400.jpg)
Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στη Σαντορίνη
Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025
![Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Από 1η Μαρτίου υποχρεωτικήσε τουρισμό και εστίαση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/karta-ergasias3-600x352.jpg)
Νέο τοπίο σε τουρισμό και εστίαση - Ποιες αλλαγές έρχονται με την ψηφιακή κάρτα
Aπό την 1η Μαρτίου του 2025, η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα ενταχθεί στον τουρισμό και την εστίαση. Το μέτρο έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2024, παρέχοντας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Eννέα ερωτήσεις […]
![Εφορία: Νέο κύμα διασταυρώσεων σε φορολογούμενους με εισοδήματα φτώχειας που ζουν πλουσιοπάροχα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/influencers-1-600x400.jpg)
Σε ελεγκτικό κλοιό 20 influencers - Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί 800 φορολογούμενων
Ειδικές ελεγκτικές ομάδες με τη χρήση ειδικού αλγόριθμου και κριτήρια ανάλυσης κινδύνου θα συντάξουν λίστα ελέγχων για φορολογούμενους
![Δήμας: Ένα σημαντικό βήμα νοικοκυρέματος για τους έμμεσους φόρους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/10.02.2025_ΧΡΙΣΤΟΣ-ΔΗΜΑΣ-600x399.jpg)
Βήμα για «νοικοκύρεμα» στους έμμεσους φόρους - Τι είπε ο Δήμας
Το προτεινόμενο σχέδιο Κώδικα, που εισάγεται αύριο προς ψήφιση στην Ολομέλεια, προορίζεται ώστε να αντιμετωπίζεται πλέον η αδυναμία της πολυπλοκότητας της φορολογικής νομοθεσίας
![Πιτσιλής στην HORECA: Διασφαλίζουμε ένα διαφανές και ανταγωνιστικό περιβάλλον για το επιχειρείν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/thumbnail_1000026221-600x493.jpg)
Πιτσιλής στην HORECA: Διασφαλίζουμε ένα διαφανές και ανταγωνιστικό περιβάλλον για το επιχειρείν
Ο κ. Πιτσιλής ανέδειξε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού της φορολογικής διοίκησης ως καταλύτη για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
![Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν για Μάρτιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/atm-1524871_640-600x400.jpg)
Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Μαρτίου
Αναλυτικά οι ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι συντάξεις για μισθωτούς και μη μισθωτούς
![Ψηφιακό πελατολόγιο: «Μάτι» στα αυτοκίνητα αποκτά η ΑΑΔΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/myaadeapp-600x359.jpg)
«Μάτι» στα αυτοκίνητα αποκτά η ΑΑΔΕ με το ψηφιακό πελατολόγιο
Θα «βλέπει» την είσοδο και την έξοδο κάθε οχήματος σε πάρκινγκ, πλυντήρια, συνεργεία, εταιρείες ενοικίασης – Ακολουθούν εταιρείες εκδηλώσεων
![Τσακλόγλου: Μεγάλο στοίχημα η αναμόρφωση των ΚΕΠΑ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/tsakloglou-2-600x412.jpg)
Τσακλόγλου: Μεγάλο στοίχημα η αναμόρφωση των ΚΕΠΑ
Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν τόσο σε νομοθετικό και οργανωτικό επίπεδο όσο και στο πεδίο της υλικοτεχνικής υποδομής, είπε ο Πάνος Τσακλόγλου όσον αφορά τα ΚΕΠΑ
![Φορολογικές δηλώσεις: Οι προθεσμίες για τους φορείς, οι αλλαγές για τους φορολογουμένους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/forologia-2-600x400-1.jpg)
Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις - Οι προθεσμίες για τους φορείς, οι αλλαγές για τους φορολογουμένους
Το σύστημα για τις φορολογικές δηλώσεις ανοίγει στις 17 Μαρτίου και κλείνει στις 15 Ιουλίου - Δεν θα δοθεί παράταση φέτος, διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών
![e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι έχουν λαμβάνειν την εβδομάδα 10 – 14 Φεβρουαρίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/ot_lefta_misthoi8-600x352.png)
Ποιοι πάνε ταμείο την εβδομάδα 10-14 Φεβρουαρίου - Πότε πληρώνονται οι συντάξεις
Αναλυτικά τα ποσά και οι δικαιούχοι των πληρωμών e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ - Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων