Τι θα συνέβαινε αν επέστρεφαν στη χώρα οι 500.000 Έλληνες του εξωτερικού; Το ερώτημα αυτό έθεσε ο Γιάννης Παπαχρήστου, CEO του ομίλου ANT1 και μέλος του ΔΣ της πρωτοβουλίας Brain Regain, κατά την ομιλία του σε πάνελ με θέμα «προσελκύοντας και διατηρώντας στελέχη υψηλής εξειδίκευσης στην Ελλάδα», στο πλαίσιο εκδήλωσης του Brain Regain το απόγευμα της Τρίτης.

Brain Regain: Πώς οι ψηφιακές δεξιότητες θα «φέρουν» πίσω στελέχη στις επιχειρήσεις

Απαντώντας στο ερώτημα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα βίωνε ένα «σοκ επανεκκίνησης» που θα άλλαζε τις κοινωνικές ισορροπίες, με αποτέλεσμα να συντελεστεί ένα ραγδαίο άλμα προς το μέλλον. Όπως εξήγησε, αν οι Έλληνες του εξωτερικού επέστρεφαν στη χώρα, μια διαδικασία που ξεκίνησε ως πρόβλημα θα μπορούσε να μετατραπεί σε μεγάλη ευκαιρία λόγω του επαναπατρισμού τεχνογνωσίας από το εξωτερικό.

Θα επρόκειτο για έναν καταλύτη καινοτομίας που θα έφερνε επιτάχυνση σε όλους τους τομείς, συνέχισε ο κ. Παπαχρήστου, καθώς οι άνθρωποι αυτοί έχουν εκτεθεί σε καλές πρακτικές, διαθέτουν διευρυμένη οπτική γωνία και τεχνογνωσία που θα διατίθετο δωρεάν στη χώρα. Υπογράμμισε ότι πολιτεία και επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για την επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού, προκειμένου μεταξύ άλλων η χώρα να «πάρει πίσω κάτι» από όσα επένδυσε στους ανθρώπους που εγκατέλειψαν την Ελλάδα.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να αλλάξουν

Ο κ. Παπαχρήστου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις ευθύνες των επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι αν βλέπεις αυτόν που έρχεται ως κόστος, δεν θα επενδύσεις σε αυτόν. Αν επικεντρωθείς στην τεχνογνωσία, πρόκειται για επένδυση. Τόνισε δε την ανάγκη οι ελληνικές επιχειρήσεις να αναδιαμορφωθούν στους τομείς του εργασιακού πολιτισμού, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και τη συμπερίληψης, κάνοντας λόγο για ανάγκη καλλιέργειας των κριτηρίων ESG.

Στο ίδιο πάνελ ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, πρόεδρος και CEO της METRO ΑΕΒΕ, τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι μεγάλες εγχώριες εταιρείες καθώς μπορούν να προσφέρουν ποικιλία θέσεων εργασίας, υψηλότερες αμοιβές και εξέλιξη. «Πρέπει και οι μεγάλες επιχειρήσεις να αλλάξουν, να προσαρμοστούν σε πιο μοντέρνα πραγματικότητα», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις το γραφείο ως χώρος εργασίας είναι ξεπερασμένο – όπως και η μέτρηση της απόδοσης με βάση τις ώρες εργασίας.

Στον μετασχηματισμό που έχει βιώσει η ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε ο Αλέξανδρος Πατεράκης, αναπληρωτής CEO της εταιρείας, τονίζοντας ότι ήταν σημαντικό να διαμορφωθεί ένα κλίμα όπου το παλιό και το νέο θα μπορούσαν να συνυπάρξουν και να συνδημιουργήσουν. Δεν πήγαμε να αλλάξουμε τις δομές, να πούμε στο προσωπικό πως ό,τι έκανε ήταν λάθος, αλλά να δώσουμε ένα στίγμα, υπογράμμισε. Το νέο αυτό στίγμα ήταν που κυρίως κατέστησε τη ΔΕΗ θελκτική στα μάτια Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς πολλοί γοητεύτηκαν από την πρόκληση να έρθουν στην μεγάλη ενεργειακή εταιρεία προκειμένου «να γράψουν μαζί με εμάς το νέο κεφάλαιο στην εταιρεία και τη χώρα».

Ο Κυριάκος Σαμπατακάκης, CEO της Accenture αναφέρθηκε στη σημασία της συμπερίληψης στον κόσμο των επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι το κλίμα που διαμορφώθηκε στο ελληνικό τμήμα της Accenture είχε ως αποτέλεσμα την μετατροπή του σε μαγνήτη προσέλκυσης ταλέντων. Τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην ελίτ της Ευρώπης όσον αφορά τους ερευνητές στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. «Είμαστε υπερδύναμη και δεν το έχουμε καταλάβει», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας όμως ότι οι ταλαντούχοι Έλληνες επιστήμονες στον τομέα της ΑΙ κατά βάση δεν εργάζονται στην Ελλάδα.

Έμφαση στην εταιρική διακυβέρνηση

Παίρνοντας πρώτος τον λόγο σε πάνελ με θέμα «η ανάγκη πλαισίου πολιτικών για τη διεθνή κινητικότητα και τον επαναπατρισμό εξιδεικευμένου ανθρωπίνου δυναμικού στη χώρα» ο Ορέστης Ομράν, Διεθνής Δικηγόρος, Partner & Head of Greece Country Group DLA υπογράμμισε ότι η θετική μακροοικονομική εικόνα της Ελλάδας έχει επηρεάσει θετικά τους Έλληνες του εξωτερικού. Τόνισε όμως ότι για να γίνουν θελκτικές οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσουν συστήματα εταιρικής διακυβέρνησης. «Η αξιοκρατία είναι θέμα και του ιδιωτικού τομέα», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι συχνά επικρατεί κλίμα αδιαφάνειας, όπου υπερτερούν οι προσωπικές σχέσεις και γνωριμίες. Υπογράμμισε δε ότι κινήσεις όπως η επιστολική ψήφος αποτελούν σημαντικές παραμέτρους για να διατηρηθεί η επαφή των Ελλήνων του εξωτερικού με τη χώρα.

H Ιωάννα Φαναριώτη, EY Talent Leader Greece & South CESA Cluster, αναφέρθηκε στη σημασία οι Έλληνες που επιστρέφουν στη χώρα να καταστούν ενεργοί πολίτες, εντασσόμενοι «στη συζήτηση για τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας», ενώ η Έλενα Παπαδοπούλου, HR Manager του ομίλου εταιρειών «Σαμαράς & Συνεργάτες» τόνισε ότι αποτελεί στοίχημα το πώς οι επιχειρήσεις θα εφαρμόσουν στην Ελλάδα την εταιρική κουλτούρα που έχει εδραιωθεί στο εξωτερικό. Η πρόκληση αυτή είναι μεγαλύτερη για τις μικρότερες εταιρείες, υπογράμμισε.

Η Ειρήνη Παναγιωτακοπούλου, Chief Human Resources Officer της Deloitte, τόνισε ότι είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να επικοινωνούν με διαφάνεια τις διαδικασίες αξιολόγησης και να τηρούν στο 100% τις δεσμεύσεις τους έναντι των Ελλήνων του εξωτερικού που επαναπατρίζονται, ενώ σημείωσε τη σημασία που έχει η παροχή χρόνου προσαρμογής στους ανθρώπους που επιστρέφουν στη χώρα.

Έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη

Ο Πάνος Παπάζογλου, Μέλος του ΔΣ της Alpha Bank αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν παράγοντες όπως η παιδεία, η υγεία και η δικαιοσύνη στην απόφαση των Ελλήνων του εξωτερικού να επιστρέψουν στη χώρα, ενώ χαρακτήρισε ντροπή το γεγονός ότι μόνο το 7% των ερωτηθέντων στη σχετική έρευνα του Brain Regain εμφανίζονται πρόθυμοι να δουλέψουν σε ελληνικές επιχειρήσεις. «Πόσες εταιρείες έχουν στο επίκεντρο τον πελάτη και όχι το γρήγορο κέρδος;», διερωτήθηκε, ενώ ξεκαθάρισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελέσει αντίδοτο στο brain drain και στο δημογραφικό.

Τέλος, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης τόνισε ότι από την κυβέρνηση υπάρχουν εν εξελίξει τρία σχέδια προς παροχή κινήτρων για επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού στη χώρα. Τόνισε ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού συνιστούν ευκαιρία για την προσέλκυση απόδημων Ελλήνων, ενώ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να διαμορφωθεί ένα εταιρικό περιβάλλον που να προσελκύει τους πάντες. Σε αυτό το πλαίσιο, στηλίτευσε το γεγονός ότι είναι πολύ χαμηλή η συμμετοχή γυναικών και ΑΜΕΑ στις ελληνικές επιχειρήσεις, ιδίως σε θέσεις ευθύνης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
COSMOTE Grow Your Business: Επιστρέφει με νέας μορφής δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων
Επιχειρήσεις |

COSMOTE Grow Your Business: Επιστρέφει με νέας μορφής δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων

Το COSMOTE Grow Your Business - Certification Program δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να λάβουν την απαραίτητη γνώση και να ενσωματώσουν στην λειτουργία τους σύγχρονες ψηφιακές λύσεις