Αυξήθηκε η τιμή του δείκτη «φόβου» τον Φεβρουάριο 2024 σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και πιο συγκεκριμένα η τιμή του δείκτη KEPE GRIV έφτασε το 24,35% στις 29/2/2024 από 23,90% στις 31/1/2024.

Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.

ΚΕΠΕ: Στο 2,2% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος

Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα, με διακυμάνσεις εντός του μήνα. Σημειώνεται ότι η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη τον Φεβρουάριο του 2024 ήταν πολύ κοντά στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα, φτάνοντας το 24,64% τον Φεβρουάριο του 2024 από 24,67% τον Ιανουάριο του 2024. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,28%.

Όσον αφορά στον Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ), στην πιο πρόσφατη παρατήρηση του ΚΕΠΕ για τον Νοέμβριο του 2023, ο ΣΔΠ σημείωσε άνοδο, σε συνέχεια της πτώσης της προηγούμενης περιόδου αναφοράς, ενώ παραμένει σε υψηλά επίπεδα για το σύνολο της περιόδου εξέτασης.

Όπως σημειώνει το ΚΕΠΕ, η εν λόγω εξέλιξη δεν παρέχει ξεκάθαρες ενδείξεις για τη συνέχιση ή αντιστροφή της πρόσφατης πορείας του ΣΔΠ. Ενδέχεται να αποτελεί τμήμα της ενδιάμεσης μεταβλητότητάς του, ενώ δύναται, εναλλακτικά, να σηματοδοτεί την ανάσχεση των πρόσφατων καθοδικών τάσεων. Σε αυτή τη βάση, θα μπορούσε να αντανακλά ενίσχυση των προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για μια ενδιάμεση βελτίωση των μελλοντικών οικονομικών συνθηκών.

Στην περίπτωση αυτή, η επίπτωση της αύξησης των γεωπολιτικών κινδύνων, εξαιτίας της πολεμικής σύρραξης μεταξύ παλαιστινιακών οργανώσεων υπό την ηγεσία της Χαμάς και του Ισραήλ, θα μπορούσε να θεωρηθεί μικρής διάρκειας. Για την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων, αναγκαία καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ. Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να προσφέρει επιπλέον πληροφόρηση αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία