Με μικρά κέρδη έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο, με τη μάχη του ομίλου Περιστέρη και ομίλου Στασινόπουλου να είναι “ισόπαλη”, κλείνοντας μια ουδέτερη, σε επίπεδο διακύμανσης εβδομάδα, αλλά πλούσια σε εξελίξεις με μακροπρόθεσμο αποτύπωμα και ορίζοντα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,11% στις 1.427,02 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.421,22 μονάδων (-0,30%) και 1.430,85 μονάδων (+0,38%). Ο τζίρος ανήλθε στα 124,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4 εκατ. τεμάχια αξίας 7,1 εκατ. ευρώ.

«Άρωμα Πειραιώς» στο ΧΑ την 11η Μαρτίου – Ο Μεγάλου χτυπά το καμπανάκι

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,72% στις 3.458,14 μονάδες, ενώ στο -0,07% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.435,12 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,06% στις 1.230,74 μονάδες.

Το ΧΑ ολοκλήρωσε ήπια θετικά την εβδομάδα, με τον γενικό δείκτη να κερδίζει 0,30%. Ο FTSE 25 είχε άνοδο 0,10%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -0,64%.

Ένα ακόμη βήμα μπροστά

Το τέλος της χρηματιστηριακής εβδομάδας βρήκε τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με οριακή διακύμανση σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή ωστόσο αυτό δεν αντανακλά το μέγεθος των γεγονότων που πλέον αποτελούν ιστορία, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Η Τράπεζα Πειραιώς επέστρεψε στον ιδιωτικό τομέα μετά από μια άκρως πετυχημένη Δημόσια Προσφορά που έτυχε σημαντικής υπερκάλυψης εντός και εκτός των συνόρων, δύο εγχώριες εταιρίες πληροφορικής εξαγοράστηκαν σε τιμήματα που συνιστούν υψηλές αποτιμήσεις, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς βρίσκεται μια ανάσα από τα 100 δις ευρώ και η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα εκτοξεύθηκε στα προ Lehman Brothers επίπεδα.

Αν είναι κάτι για το οποίο σίγουρα μπορεί να επιχαίρει κανείς είναι ο βαθμός συνέπειας των γεγονότων ως τώρα, η ροή νέων και η ολοκλήρωση δύσκολων εγχειρημάτων έχει βοηθήσει στην αλλαγή της ψυχολογίας, την αύξηση του ενδιαφέροντος και το βαθμό αποτελεσματικότητας της Αγοράς. Φαίνεται δε ότι η κινητικότητα θα συνεχιστεί καθώς εξωγενείς αρνητικοί παράγοντες που μπορούν να μετριάσουν την δυναμική βρίσκονται σε καταστολή: Το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει ευνοϊκό με τις βασικές αγορές να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τα ιστορικά υψηλά τους υποστηρίζοντας την δυναμική της εγχώριας ανόδου με ή χωρίς την συνδρομή των σχετικών αποτιμήσεων.

Παράλληλα η κερδοφορία των εταιριών επιβεβαιώνει την αισιοδοξία των επενδυτών καθώς εκτός από τα ρεκόρ που καταγράφονται οι υποσχέσεις για το μέλλον παραμένουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές: Ήταν η σειρά της Cenergy, της Eurobank, της Alpha Bank και της Optima αυτή την εβδομάδα να επικαιροποιήσουν τα επενδυτικά τους πλάνα ή να δώσουν ένα θετικό στίγμα των τάσεων της χρονιάς.

Συνολικά στις 20 εισηγμένες εταιρίες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη η κερδοφορία τρέχει με 5,6% στα 6,08 δις ευρώ ενώ η εκτίμηση για το σύνολο των μερισμάτων αρχίζει πλέον να «βλέπει» τα 3,55 δις ευρώ. Τα μεγέθη αυτά συντηρούν σε τροχιά ιστορικά υψηλών επιδόσεων το σύνολο των εισηγμένων με το ανάλογο αντίκτυπο πλέον στην ελκυστικότητα της αποτίμησης αγοράς.

Σημείο αναφοράς βέβαια την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και η πορεία της μετοχής στην αγορά. Ωστόσο εκτός από τα νέα της κερδοφορίας και την διαπραγμάτευση της μετοχής της Τρ. Πειραιώς η κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών ενδεχομένως να δημιουργήσει και νέο πόλο αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε την διαφυγή από την περιοχή των 1.420 μονάδων στην συνεδρίαση της Δευτέρας καταγράφοντας ένα νέο υψηλό 13 ετών στις 1.437 μονάδες. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη καθώς η αγορά κινήθηκε πλάγια σε σχετικά χαμηλό εύρος διακύμανσης ωστόσο η εικόνα των ημερήσιων ταλαντωτών αποφορτίστηκε από τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών χωρίς να χαλάσει η διαγραμματική εικόνα.

Η αντίσταση παραμένει στις 1.442 μονάδες, μια ζώνη με χαμηλό βαθμό αξιοπιστίας ως προς τις ιδιότητες της ενώ η στήριξη πλέον έχει μετατοπιστεί στην περιοχή των πρόσφατων χαμηλών πέριξ των 1400 μονάδων. Το μοτίβο των νεότερων υψηλών και υψηλότερων χαμηλών είναι χαρακτηριστικό ανοδικής αγοράς και ως τώρα οι αγοραστές δείχνουν ικανοί να υπερασπιστούν τα κεκτημένα.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα,, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης έκλεισαν με κέρδη 2,3% έκαστη, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Jumbo, Motor Oil και ΟΤΕ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Eurobank, Autohellas, Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, η Cenergy έχασε 3,87%, με τις Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, Aegean και Πειραιώς να χάνουν πάνω από 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Alpha Bank και Εθνική, με τις Quest και Τιτάν να κλείνουν αμετάβλητες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Υπό το βάρος της Motor Oil – Μάχη για τις 1.400 μονάδες
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Υπό το βάρος της Motor Oil κινείται ο Γενικός Δείκτης - Μάχη για τις 1.400 μονάδες

Η μετοχή της Motor Oil δείχνει να βρίσκεται υπό τη μεγάλη πίεση της εξόδου αρκετών χαρτοφυλακίων, μετά την αναπάντεχη απόφαση του οίκου MSCI να την αφαιρέσει από τον δείκτη Standard Greece