Σε μια δεύτερη πενταετή θητεία ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εστιάζει το ενδιαφέρον της πλέον η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αναζητώντας επαρκή υποστήριξη.
Η οικονομολόγος από την Βουλγαρία, Γκεοργκίεβα, της οποίας η θητεία ξεκίνησε το 2019 και διαρκεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, χρειάζεται την υποστήριξη μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ για να διασφαλιστεί η επανεκλογή της. Η επιδίωξή της για δεύτερη θητεία θα βασιστεί εξάλλου στο γεγονός ότι έχει την υποστήριξη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στην Ευρώπη, Γαλλίας και Γερμανίας, σύμφωνα και με το Bloomberg.
ΔΝΤ: Με 5% η ανάπτυξη για την Κίνα το 2023
Πάντα Ευρωπαίος ο επικεφαλής του ΔΝΤ
Ο επικεφαλής του Ταμείου που εδρεύει στην Ουάσιγκτον ήταν πάντα Ευρωπαίος υπήκοος που επιλέγονταν από τα ευρωπαϊκά κράτη, υλοποιώντας τη συμφωνία του Μπρέτον Γουντς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τις ΗΠΑ, οι οποίες με τη σειρά τους επιλέγουν τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Οι συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της G20 την περασμένη εβδομάδα στη Βραζιλία εστίασαν την προσοχή τους στο θέμα, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ να λέει ότι η Γκεοργκίεβα κάνει «θαυμάσια δουλειά» και ότι η χώρα του θα την υποστήριζε εάν ζητούσε δεύτερη θητεία. Ομοίως ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ συμφωνεί με τον διορισμό της Γκεοργκίεβα για άλλη μια θητεία, αλλά η επίσημη επιβεβαίωση απέχει λίγες μέρες ακόμη.
Όταν την ρωτούν εάν ενδιαφέρεται για μια δεύτερη θητεία, η ίδια η Γκεοργκίεβα αποφεύγει το θέμα, λέγοντας ότι έχει επικεντρωθεί στην τρέχουσα θητεία της.
Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζούλι Κόζακ αρνήθηκε να πει εάν η Γκεοργκίεβα ενδιαφέρεται να υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία, χαρακτηρίζοντάς το «πραγματικά μια ερώτηση για την ίδια τη διευθύνουσα σύμβουλο». Η Κόζακ αναφέρθηκε στους κανόνες του ΔΝΤ για την επιλογή του επικεφαλής, ο οποίος επιλέγεται επίσημα από το 24μελές Εκτελεστικό Συμβούλιο του ταμείου, με στόχο να επιτευχθεί μια συναιτική επιλογή.
Αμφίθυμες οι ΗΠΑ
Η υποστήριξη των ΗΠΑ για την Γκεοργκίεβα κλωνίστηκε μετά τις κατηγορίες το 2021 ότι επηρέασε ανάρμοστα την κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρηματικό κλίμα της Κίνας.
Το ΔΝΤ και το αδελφό του ίδρυμα, η Παγκόσμια Τράπεζα, αναδείχθηκαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως βασικά κομμάτια της τάξης των ΗΠΑ, που επικεντρώθηκαν, αντίστοιχα, στο να βοηθήσουν τις χώρες να ανακάμψουν από την οικονομική κρίση και στην παροχή δανείων για αναπτυξιακά έργα.
Η Γκεοργκίεβα, 70 ετών σήμερα, ηγήθηκε των προσπαθειών του ταμείου να βοηθήσει τις χρεωμένες χώρες εν μέσω πανδημίας και πιο πρόσφατα προειδοποίησε για τον παγκόσμιο οικονομικό αντίκτυπο του κατακερματισμού του εμπορίου που προκαλείται από την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας.
Δεν έχει δηλώσει δημόσια τις προθέσεις της για μετά τη λήξη της θητείας της, ενώ κανένας υποψήφιος δεν έχει ακόμη προταθεί δημόσια.
Παζάρια για κορυφαίες θέσεις
Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συμμετάσχουν σε έναν ακόμη γύρο παζαριών για κορυφαίες θέσεις αργότερα φέτος, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΝΑΤΟ, κάτι που απαιτεί την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ διαφορετικών πολιτικών, γεωγραφικών και στρατηγικών συμφερόντων.
Ενώ το εκτελεστικό συμβούλιο του ταμείου εκλέγει τον επικεφαλής με ψηφοφορία, η υποστήριξη της Ευρώπης και των ΗΠΑ –που μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ όλων των μετοχών με δικαίωμα ψήφου– θα καθιστούσε δύσκολο να εκλεγεί άλλος υποψήφιος.
Η Γκεοργκίεβα ήρθε από την Παγκόσμια Τράπεζα για να αναλάβει την κορυφαία θέση του ΔΝΤ το 2019, μια θέση που κέρδισε εν μέρει επειδή προερχόταν από κράτος της Ανατολικής Ευρώπης, μια περιοχή που συνήθως υποεκπροσωπείται σε κορυφαίες θεσμικές θέσεις.
Latest News
Ποιες χώρες κάθονται (περισσότερο) σε αναμμένα κάρβουνα για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ
Ολος ο κόσμος έχει το βλέμμα προσηλωμένο στις εκλογές των ΗΠΑ - Για κάποιες, όμως, διακυβεύονται περισσότερα από το αποτέλεσμα
Ενώ οι Αμερικανοί βαδίζουν προς τις κάλπες τα social media έρχονται στο προσκήνιο
Οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν πιέσει ήδη από το 2016 τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ανακόψουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης
Πόσα δισ. την ημέρα κοστίζει στις εταιρείες η πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ
Οι εργοδότες των ΗΠΑ προειδοποιούν το προσωπικό του να αποφύγει τις συγκρούσεις - Στα ύψη η πόλωση στις αμερικανικές εκλογές
Έφοδος φορολογικών αρχών στα γραφεία του Netflix σε Γαλλία και Ολλανδία
Το Netflix έχει βρεθεί στο στόχαστρο στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας για φορολογική απάτη, δήλωσε γαλλική δικαστική πηγή
Η θεωρία του... χάους στις αμερικανικές εκλογές ανεξάρτητα ποιος θα κερδίσει
Τα περιθώρια νίκης είναι στενά και η εμπιστοσύνη στο σύστημα είναι σε ιστορικό χαμηλό
Η Uniper ξεπληρώνει το Βερολίνο για τη «διάσωση»
H Uniper ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής αντιστάθμισης κινδύνου, έχει πουλήσει σημαντικές ποσότητες της μελλοντικής της παραγωγής ενέργειας
Πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν τα αντίποινα της Κίνας με τους δασμούς
H Κίνα θα «ζυγίσει» την απάντησή της και με δεδομένο ότι επιδιώκει στενότερες οικονομικές σχέσεις με την Ευρώπη, την ώρα που κλιμακώνονται οι εντάσεις με τις ΗΠΑ
Πώς διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Hugo Boss για το τρίτο τρίμηνο - Ο ρόλος της Κίνας
Αμετάβλητες οι πωλήσεις, καλύτερα τα λειτουργικά κέρδη για τη Hugo Boss το τρίτο τρίμηνο - Παραμένουν μειωμένες οι προβλέψεις
Καταρρέει το επιχειρηματικό μοντέλο της Γερμανίας - Τι σημαίνει για την Ευρώπη
Όλες οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας βρίσκονται σε κρίση, και η οικονομία στη Γερμανία ισοπεδώνεται
Πώς προετοιμάζεται ο πλανήτης για μια νίκη Τραμπ ή Χάρις
Η οικονομία της Αμερικής παραμένει η μεγαλύτερη στον κόσμο και οι πολιτικοί της είναι έτοιμοι να την εργαλειοποιήσουν