![Σούπερ Γιοτ: Γιοτ Ρώσου ολιγάρχη κοστίζει στους αμερικανούς φορολογούμενους σχεδόν 1 εκατ. δολάρια το μήνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/kerimov.jpg)
Ένα γιοτ που κατάσχεσαν οι αμερικανικές αρχές από Ρώσο ολιγάρχη κοστίζει στην κυβέρνηση σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια το μήνα για να συντηρηθεί, σύμφωνα με νέες δικαστικές καταθέσεις.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζήτησε άδεια να πουλήσει το γιοτ Amadea μήκους 348 ποδιών, το οποίο κατέσχεσε το 2022, ισχυριζόμενο ότι ανήκε στον υπό κυρώσεις Ρώσο δισεκατομμυριούχο Σουλεϊμάν Κερίμοφ. Η κυβέρνηση είπε ότι θέλει να πουλήσει το γιοτ αξίας 230 εκατομμυρίων δολαρίων λόγω του «υπερβολικού κόστους» συντήρησης και αμοιβών πληρώματος, το οποίο, όπως είπε, μπορεί να ανέλθει σε 922.000 δολάρια το μήνα.
Ρωσία: Εγκαταλείπουν τη Μόσχα πολιτικοί και ολιγάρχες
«Είναι υπερβολικό για τους φορολογούμενους να πληρώνουν σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια τον μήνα για να συντηρούν το Amadea όταν αυτά τα έξοδα θα μπορούσαν να μειωθούν στο μηδέν μέσω [μιας] πώλησης», σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που κατέθεσαν οι εισαγγελείς των ΗΠΑ την Παρασκευή.
Σχεδόν $1 εκατομμύριο μηνιαίως για συντήρηση
Οι μηνιαίες χρεώσεις για το Amadea, το οποίο είναι τώρα αγκυροβολημένο στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, περιλαμβάνουν $600.000 ανά μήνα σε λειτουργικά έξοδα: $360.000 για το πλήρωμα, $75.000 για καύσιμα και $165.000 για συντήρηση, απομάκρυνση απορριμμάτων, φαγητό και άλλα έξοδα. Περιλαμβάνουν επίσης 144.000 δολάρια σε μηνιαία αναλογικά έξοδα ασφάλισης και ειδικές χρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των τελών ελλιμενισμού, στα 178.000 δολάρια, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 922.000 δολάρια, σύμφωνα με τις καταθέσεις.
Η μάχη για το Amadea και το κόστος για την κυβέρνηση υπογραμμίζουν τις οικονομικές και νομικές προκλήσεις της κατάσχεσης και της πώλησης περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κέρδη από περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για να χρηματοδοτήσει την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.
Τα σχόλιά της απηχούσαν τις κυβερνητικές εκκλήσεις την άνοιξη του 2022 να παγώσουν τα γιοτ, τα ιδιωτικά τζετ και τις επαύλεις των Ρώσων δισεκατομμυριούχων με την ελπίδα να ασκηθεί πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και να συγκεντρωθούν χρήματα για την πολεμική προσπάθεια.
Ωστόσο, σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, η νομική διαδικασία για την ιδιοκτησία ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και την πώλησή τους έχει αποδειχθεί πολύ πιο χρονοβόρα και δαπανηρή. Η μάχη για την Amadea ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022, όταν κατασχέθηκε στα Φίτζι μετά από αίτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις δικαστικές καταθέσεις.
Το γιοτ είναι δικό μου ισχυρίζεται άλλος ολιγάρχης
Εν τω μεταξύ, οι δικηγόροι του Εντουάρντ Κουνταϊνάτοφ, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Rosneft στον οποίο δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις, λένε ότι αυτός είναι ιδιοκτήτης του γιοτ και προσπάθησαν να ανακτήσουν την κατοχή του σκάφος.
Οι δικηγόροι του Κουνταϊνάτοφ έχουν αντιταχθεί στις προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ να πουλήσει το γιοτ και αρνούνται να πληρώσουν τα τρέχοντα έξοδα συντήρησης όσο η κυβέρνηση επιδιώκει την πώληση και την κατάσχεση. Ωστόσο, λένε ότι ο πελάτης τους θα επιστρέψει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ τα περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη δαπανηθεί για τη συντήρηση του γιοτ, εάν του.
Στα δικαστικά έγγραφα, η κυβέρνηση λέει ότι ο Κερίμοφ έκρυψε την ιδιοκτησία του Amadea μέσω μιας σειράς εταιρειών κέλυφος και άλλων ιδιοκτητών. Τα μέλη του πληρώματος δείχνουν ότι ο Κερίμοφ «ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης του γιοτ, ανεξάρτητα από τον κάτοχο του τίτλου του σκάφους».
Μεταξύ 2021 και 2022, όταν κατασχέθηκε το σκάφος, «δεν υπήρχαν ταξίδια επισκεπτών στο Amadea που να μην περιλάμβαναν είτε ο Κερίμοφ είτε τα μέλη της οικογένειάς του», σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου.
Η κυβέρνηση λέει επίσης ότι ο Κερίμοφ προσπαθεί να πουλήσει την Amadea εδώ και χρόνια, επομένως μια πώληση θα ήταν σύμφωνη με την πρόθεσή του.
Ακόμα κι αν το Amadea πωλούνταν γρήγορα, τα έσοδα δεν θα πήγαιναν αυτόματα στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με το νόμο, τα χρήματα θα κρατούνται ενώ ο Κουνταϊνάτοφ και η κυβέρνηση συνεχίζουν τη δικαστική μάχη τους για την ιδιοκτησία και την κατάσχεση.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δασμούς Τραμπ: Θα απαντήσουμε με αντίμετρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/2024-07-18T130711Z_147724729_RC2PX8A4VN9I_RTRMADP_5_EU-VONDERLEYEN-PARLIAMENT-600x400.jpg)
«Σκληραίνει» τη στάση της η ΕΕ για τους δασμούς - Έρχονται αντίμετρα
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε: «Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι» για να σημειώσει με νόημα ότι «θα προκαλέσουν αποφασιστικά και αναλογικά αντίμετρα»
![Novartis: Εξαγοράζει την Anthos Therapeutics έναντι 3,1 δισ. δολ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/novartis-600x364.jpg)
Στη Novartis για 3,1 δισ. δολ. η Anthos Therapeutics
Νέο deal στην Υγεία - Τι αναφέρει η Novartis
![Ίλον Μασκ: Κάτω από τα 400 δισ. δολάρια η καθαρή περιουσία του – Για πρώτη φορά το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/Elon-Musk-1024x682-1-600x400.jpg)
Η περιουσία του Μασκ κατρακυλά... έπεσε κάτω από τα 400 δισ. δολάρια
Η περιουσία του Μασκ μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό των 486 δισεκατομμυρίων δολαρίων - Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει 27% από τότε που κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο
![Τραμπ: Δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump-2-600x410.jpg)
O Τράμπ τράβηξε τη σκανδάλη - Δασμούς 25% σε αλουμίνιο και χάλυβα, χωρίς εξαιρέσεις
Σε νέα φάση πέρασε ο εμπορικός πόλεμος που είχε προαναγγείλει ότι θα εξαπέλυε ο Τραμπ
![Shein: Πώς σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/shein-600x400.jpg)
Πώς η Shein σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ
Η στρατηγική της Shein στοχεύει να αποφύγει την τιμωρητική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για τα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα
![Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marks-and-Spencer-600x422.jpg)
Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων
Το αφεντικό της Marks & Spencer αντιτίθεται στην πρόθεση του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει σειρά νέων φόρων
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ποιοι κατέχουν και πόσα – Τι ψάχνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_trump_agores-1024x600-1-600x300.png)
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια
![Ισπανία: Πώς έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/spain-flag-600x400.jpg)
Πώς η Ισπανία έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης
Η Ισπανία ως χώρα προσέλκυσης επενδύσεων σε τουρισμό και νέες τεχνολογίες
![Τραμπ 2.0: Γιατί αναθεωρούν οι οικονομολόγοι – Καμπανάκι για την ανάπτυξη το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump3-scaled-1-600x396.jpg)
Ο fast and furious ρυθμός του Trump 2.0 - Τι προβληματίζει τους οικονομολόγους
Η προτίμηση των εμπορικών πολέμων και των απελάσεων έναντι των φορολογικών ελαφρύνσεων δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία το 2025.