
Κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο καθώς διαμορφώθηκε στο 2,9% σε ετήσια βάση από 3,1% που ήταν τον Ιανουάριο.
Ωστόσο, η ακρίβεια επιμένει στα τρόφιμα με την τιμή του ελαιόλαδου να έχει κάνει άλμα 63,7% μέσα σε ένα έτος.
Ακολουθούν το μεταλλικό νερό, τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων με αύξηση 13,8% και τα φρούτα με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 12,3%. Το ράλι συνεχίζεται στα ασφάλιστρα υγείας, τα οποία τον περασμένο μήνα κατέγραψαν αύξηση 14% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 ενώ αντίθετα «βουτιά» 52% σημείωσαν οι τιμές φυσικού αερίου.
Ακρίβεια: Νέα μέτρα από το υπουργείο Ανάπτυξης – Τι θα ανακοινωθεί
Τι δείχνουν τα στοιχεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση του πληθωρισμού κατά 2,9% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση προήλθε:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
* 6,7% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), ελαιόλαδο, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ – κακάο – τσάι, μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα γαλακτοκομικά και αβγά.
* 2,4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
* 1,3% στην ομάδα Ενδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
* 1,6% στην ομάδα Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
* 3,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές – οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ιατρικά προϊόντα.
* 0,5% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
* 2,9% στην ομάδα Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εξοπλισμό επεξεργασίας πληροφοριών, μικρά είδη αναψυχής – άνθη – κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους – θέατρα, πακέτο διακοπών.
* 3,5% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
* 6,5% στην ομάδα Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια – ζαχαροπλαστεία – καφενεία – κυλικεία, ξενοδοχεία – μοτέλ – πανδοχεία.
* 1,7% στην ομάδα Αλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.
2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
* 0,3% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.
* 1,9% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ


Latest News

Σε ισχύ το νέο επίδομα ανεργίας - Ο αλγόριθμος, οι δικαιούχοι και οι αλλαγές σε 10 ερωταπαντήσεις
Από σήμερα πραγματοποιείται η προεπιλογή δυνητικών δικαιούχων για το νέο επίδομα ανεργίας μέσω ειδικού αλγόριθμου

Ξεκινούν οι αιτήσεις παρόχων πιστοποίησης σε νέο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων
Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα κατάρτισης και ενίσχυσης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας ανέργων της ΔΥΠΑ αφορά σε 5 περιοχές

«Τέλος χρόνου» για 6.000 θέσεις απασχόλησης ανέργων 55+ ετών
Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης της ΔΥΠΑ για τη στήριξη των ανέργων

Παπαθανάσης: Η συνοχή της Ευρώπης είναι προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητά της
Οι στόχοι της Συνοχής και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση να βρίσκονται στον πυρήνα της νέας αρχιτεκτονικής Συνοχής μετά το 2027, τόνισε ο κ. Παπαθανάσης
![ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε η οικοδομική δραστηριότητα κατά 15,6% το Δεκέμβριο [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/DSC9655-2-1024x569-1-600x333.jpg)
Πόσο αυξήθηκαν οι οικοδομικές άδειες - Οι top περιοχές [πίνακες]
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Δυτική Μακεδονία, στη Κρήτη και την Ανατολική Μακεδονία

Παπαθανάσης: Με ΣΔΙΤ οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 255 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ σε όρους Καθαρής Παρούσας Αξίας

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε έως και 50.000 ευρώ
Πραγματοποιήθηκε η φορολοταρία για τις συναλλαγές τουΦεβρουαρίου 2025, όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Το νέο «όχι» Στουρνάρα για 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο - Θα στερήσει λεφτά από τους φτωχούς
Τι είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για τους μισθούς και τα σενάρια για πιθανή επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο Τομέα

Αυξήσεις έως 20% στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων - Τι ανακοίνωσε ο Δένδιας
Η μισθολογική μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί από την 1η Απριλίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου - Τα παραδείγματα που έδωσε ο Νίκος Δένδιας