Η Θεσσαλία

Η Θεσσαλία ξανάρχεται στο προσκήνιο για την κυβέρνηση.

Ήταν στο επίκεντρο λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων με το μεγαλύτερο όγκο των γεωργών και κτηνοτρόφων που κατέβηκαν στους δρόμους και έφτασαν με τα τρακτέρ μέχρι και την Αθήνα να προέρχονται από την περιοχή. Νωρίτερα το φθινόπωρο το Μέγαρο Μαξίμου βρήκε μπροστά του τη Θεσσαλία με έναν τραγικό τρόπο. Το ακραίο καιρικό φαινόμενο Ντάνιελ έπνιξε όλον τον κάμπο καταστρέφοντας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, επιχειρήσεων και κατοικιών.

Το master plan

Τώρα η Θεσσαλία έρχεται ξανά στις πρώτες γραμμές της επικαιρότητας λόγω του σχεδίου ανάταξής της αλλά και θωράκισης από άλλες φυσικές καταστροφές. Ο λόγος για την αναγγελία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα από την κυριακάτικη ανάρτηση του στα social media για την παραλαβή του master plan από την εξειδικευμένη ολλανδική εταιρεία HVA International που αφορά στην προστασία της περιοχής και της αγροτικής παραγωγής από πλημμύρες και την ξηρασία.

Η HVA International

Η HVA International είναι μία μεγάλη ολλανδική εταιρεία με πάνω από 140 χρόνιας ζωής, η οποία και δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό υποδομών και στην παροχή λύσεων για την αγροτική παραγωγή.

Στον ενάμισι αιώνα ζωής της έχει αναλάβει χιλιάδες έργα σε όλο τον κόσμο, ενώ μεγάλο πεδίο δραστηριότητας της είναι οι περιοχές της Αφρικής και της Ασίας.

Η Αθήνα μετά από τις καταστροφές που προκάλεσε ο Ντάνιελ, απευθύνθηκε στην ολλανδική κυβέρνηση, που θεωρείται ειδική στη διαχείριση τέτοιων φυσικών καταστροφών. Οι Ολλανδοί συνέστησαν στο Μέγαρο Μαξόμου την HVA International.

Ο Έλληνας CEO

Στο τιμόνι της HVA βρίσκεται ένας Έλληνας. Ο κ. Μιλτιάδης Γκουζούρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ολλανδία και βρίσκεται στη θέση του CEO.

Με ευαισθησία βρέθηκε από την πρώτη στιγμή, όταν κλήθηκε η HVA να εκπονήσει σχέδιο και να δώσει άμεσα λύσεις στην απομάκρυνση των νερών από το θεσσαλικό κάμπο.

Την περασμένη εβδομάδα λοιπόν ο κ. Γκουζούρης παρουσίασε στο Μέγαρο Μαξίμου και σε κλειστή ομάδα υπουργών το master plan.

Σε δημόσια διαβούλευση

Το master plan βασίζεται σε διάφορα σενάρια ως προς την έκταση και το κόστος των έργων που απαιτούνται στην περιοχή.

Θα δοθεί στη δημόσια διαβούλευση αυτήν την εβδομάδα, όπως είπε χθες άλλωστε και ο κ. Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την εκτέλεση έργων ορεινής υδρονομίας, δηλαδή μικρά φράγματα όπως ταμιευτήρες, καθαρισμούς στα ποτάμια, καθώς και άλλα αρδευτικά και μεγάλα έργα που θα προστατεύουν τη Θεσσαλία από πλημμύρες. Επίσης προτείνει τη θέσπιση – είναι έτοιμο το σχετικό θεσμικό πλαίσιο – ενιαίου οργανισμού διαχείρισης υδάτων στην περιοχή.

Η εκτροπή του Αχελώου

Πάντως, η πρόταση της HVA International επαναφέρει και το ακανθώδες θέμα της εκτροπής του Αχελώου.

Όπως είπε πρόσφατα στην ΕΡΤ ο κ. Γκουζούρης, για τον σωστό σχεδιασμό και τη διαχείριση υδάτων δεν είναι αναγκαία μόνο τα έργα της αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά κι εκείνα για την αποφυγή της ξηρασίας.

Οπότε, σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτείται να φτάσουν νερά από τον Αχελώο στην περιοχή.

Νομίζω, ότι άλλο ένα δύσκολο κεφάλαιο για την κυβέρνηση ανοίγει… Αρκεί να θυμίσω ότι το ΣτΕ είχε απορρίψει την εκτροπή του ποταμού.

—-

Απόβαση

Η καρδιά της παγκόσμιας αγοράς real estate θα χτυπά για τέσσερις ημέρες στις Κάννες.

Μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις της «βιομηχανίας» των εταιρειών αξιοποίησης και εκμετάλλευσης ακινήτων πραγματοποιείται από τις 12 έως και τις 15 Μαρτίου στο πολυτελές τουριστικό θέρετρο που βρίσκεται στην Κυανή Ακτή, στη Γαλλία.

Η MIPIM πραγματοποιείται από το 1990, και συγκεντρώνει τις σημαντικότερες εταιρείες στον κλάδο των ακινήτων και τους συναφείς κλάδους. Το 2023, η έκθεση υποδέχθηκε 22.500 επισκέπτες, 2.500 εκθέτες από 90 χώρες και περισσότερες από 2.000 επενδυτικές και χρηματοοικονομικές εταιρείες.

Από τη «MIPIM 2024» δεν θα μπορούσε να λείψει το ελληνικό στοιχείο.

Μία απόβαση 20 ελληνικών εταιρειών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Το Enterprise Greece

Την ελληνική αποστολή οργανώνει το «Enterprise Greece», το οποίο κι έχει ανάλαβει και έχει στήσει το ελληνικό περίπτερο, όπου οι Έλληνες επιχειρηματίες του Real Estate θα παρουσιάσουν τα δικά τους projects προκειμένου να προσελκύσουν ξένους επενδυτές.

Ανάμεσα τους είναι το ΤΑΙΠΕΔ, η Prodea Investments, η Noval Property, η Premia Properties, η αλυσίδα ξενοδοχείων Mitsis, οι εταιρίες Kourtidis Group, Leptos Group, Savills Hellas, Deloitte Greece, CPI – Kounali Mountain Resort, Plasis Real Estate + Development, DKG Development, MIBS, Georgaki & Partners, Southrock Asset Management, Tetraktys, Sioufas & Associates, PMD Real Estate Network και Qualco Real Estate.

Τα χαρτοφυλάκια των προαναφερόμενων εταιρειών, πλην των δικηγορικών γραφείων ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ κι έχει ενδιαφέρον να δούμε αν και από τη συμμετοχή τους στην «MIPIM» θα επιβεβαιωθεί το συνεχές επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική γη…

Enterprise Greece. Μαρίνος Γιαννοπουλος. Φωτογράφιση Πορτραιτου, 22/08/2022

Κρυπτονομίσματα

Όπως θα διαβάσετε σήμερα στον ΟΤ και το ρεπορτάζ του Ντίνου Σιωμόπουλου η κυβέρνηση ψάχνει να δει κατά πόσο είναι εφικτό να επιβάλλει φόρο στις συναλλαγές από τα κρυπτονομίσματα.

Βλέπετε το «σπορ» επεκτείνεται και στην ελληνική αγορά με τους παίκτες, και με σημαντικό αριθμό εξ’ αυτών να είναι νεαρής ηλικίας, να έχουν επιδοθεί σε αγοραπωλησίες.

Ο κ. Γιώργος Πιτσιλής

Όπως μαθαίνω ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής έχει πάρει πάνω του την υπόθεση των κρυπτονομισμάτων αναζητώντας τρόπους άντλησης εσόδων από την υπεραξία των πωλήσεων.

Οι πληροφορίες μου λένε ότι σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο διοικητής της ΑΑΔΕ συναντήθηκε με τον επικεφαλής του αμερικανικού ΙRS (Εσωτερική Υπηρεσία Εσόδων) κ. Douglas O’Donnell και συζήτησε την προοπτική συνεργασίας των δύο υπηρεσιών για τον έλεγχο των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία (digital assets).

Ηδη, πάντως, στην Αμερική η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ενέκρινε στις αρχές Ιανουαρίου ως διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια τα spot-Bitcoin, αφού υπέστη νομική ήττα πέρυσι στην προσπάθειά της να τα απορρίψει.

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής. Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής , Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Το IRS

Πάντως, στις ΗΠΑ, η Εσωτερική Υπηρεσία Εσόδων θεωρεί τα κρυπτονομίσματα «ιδιοκτησία», δηλαδή υπόκεινται σε φόρο κερδών από κεφάλαιο, είτε με βραχυπρόθεσμο ποσοστό κερδών είτε με μακροπρόθεσμο ποσοστό κερδών από κεφάλαιο, ανάλογα με το πόσο καιρό διατηρήθηκαν τα κρυπτονομίσματα πριν καταστούν κερδοφόρα. Από την άλλη στην Ευρωπαϊκή Ενωση απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έθεσε τις βάσεις για τον φορολογικό χειρισμό των κρυπτονομισμάτων όσον αφορά τον ΦΠΑ. Η αγορά και η πώληση κρυπτονομισμάτων δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, ενώ αναζητείται ενιαία πολιτική φορολόγησης ώστε να μην υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι από χώρα σε χώρα της ΕΕ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories