Μια σοδειά νεοφυών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης (AI) αναζωπυρώνει τη μάχη για τον εντοπισμό ταλέντων στην Ευρώπη, αφήνοντας δύο επιλογές για εταιρείες όπως η Google DeepMind: να πληρώσουν πολλά ή να μην πληρώσουν και να χάσουν τα καλύτερα μυαλά της περιοχής.
Η επιτυχία του ChatGPT της OpenAI έχει ενεργοποιήσει τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν ρίξει χρήματα σε πολλά υποσχόμενες νεοφυείς εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, πρόθυμοι να αποκαλύψουν την επόμενη επιτυχία.
Οι startup ρομποτικής πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα τους… ελέω AI
Καθοδηγώντας το επενδυτικό κύμα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, μια ομάδα εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης – συμπεριλαμβανομένης της καναδικής Cohere, της Anthropic και της OpenAI – άνοιξε γραφεία στην Ευρώπη πέρυσι, εντείνοντας την πίεση στις εταιρείες τεχνολογίας που ήδη προσπαθούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλέντα στην περιοχή.
Χαρακτηριστικότερη περίπτωση η DeepMind με έδρα το Λονδίνο, εταιρεία που ιδρύθηκε το 2010 και εξαγοράστηκε από την Google το 2014, έκανε το όνομά της εφαρμόζοντας την τεχνητή νοημοσύνη σε οτιδήποτε, από επιτραπέζια παιχνίδια μέχρι δομική βιολογία. Τώρα η εταιρεία αντιμετωπίζει μια σειρά από καλά χρηματοδοτούμενους αντιπάλους που κατακλύζουν… τα χωράφια της, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων της έχουν παραιτηθεί για να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, πρόσφατες έξοδοι υψηλού προφίλ περιλαμβάνουν τον συνιδρυτή της DeepMind, Μουστάφα Σουλεϊμάν, ο οποίος έφυγε για να δημιουργήσει την Inflection AI με έδρα την Καλιφόρνια μαζί με τον δισεκατομμυριούχο του LinkedIn, Ριντ Χόφμαν και τον ερευνητή Άρθουρ Μενς, τώρα CEO της Mistral AI. Και οι δύο εταιρείες έχουν λάβει αποτιμήσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο σύντομο χρονικό διάστημα που δραστηριοποιούνται.
Σε μια προφανή προσπάθεια να αποθαρρύνει το προσωπικό από το να ενταχθεί σε άλλες εταιρείες ή να ξεκινήσει τη δική του, η DeepMind έδωσε σε ελάχιστους ανώτερους ερευνητές πρόσβαση σε περιορισμένο απόθεμα, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα και την οποία επικαλείται το Reuters.
«Είναι σίγουρα ένας ανταγωνιστικός χώρος», δήλωσε εκπρόσωπος της DeepMind στο Reuters, προσθέτοντας ότι η εταιρεία «συνεχίζει να τα καταφέρνει καλά στην προσέλκυση και την καλλιέργεια ταλέντων».
Εκτόξευση αμοιβών
Σύμφωνα με την εταιρεία αναζήτησης στελεχών Avery Fairbank, υπήρξε μια «εκθετική αύξηση» στις αμοιβές για το προσωπικό C-suite σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης στη Βρετανία τον τελευταίο χρόνο.
«Η είσοδος ξένων γιγάντων τεχνητής νοημοσύνης όπως η Anthropic και η Cohere στην αγορά του Λονδίνου θα κλιμακώσει περαιτέρω τον ανταγωνισμό για τα ταλέντα της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Τσάρλι Φέρμπανκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Στελέχη με βασικούς μισθούς περίπου 350.000 λιρών έχουν δει πακέτα αμοιβών να αυξάνονται με ποσά μεταξύ 50.000 και 100.000 λιρών, είπε.
Η Cohere, η οποία σχεδιάζει εσωτερικά chatbot και άλλα εργαλεία για τους πελάτες της, προσέλαβε τον Φιλ Μπλάνσομ, επικεφαλής ερευνητή στο DeepMind για επτά χρόνια, ως επικεφαλής επιστήμονά της το 2022.
Ο Σεμπάστιαν Ράντερ εντάχθηκε επίσης στην Cohere από το DeepMind τον Ιανουάριο. «Είναι σπάνιο να βρεις μια εταιρεία να χτίζει μια τεράστια επιχείρηση από την αρχή, με πολλά από τα κορυφαία μυαλά στον κλάδο», είπε στο Reuters. «Όταν έρχεται αυτή η ευκαιρία, την εκμεταλλεύεσαι». Ο Ράντερ αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε για τον μισθό του.
Ο Σουλεϊμάν άρχισε πρόσφατα να προσλαμβάνει τεχνικό προσωπικό με έδρα το Λονδίνο για την Inflection AI, ενώ η Mistral του Μενς έγινε γρήγορα μια από τις πιο αναγνωρίσιμες startups στην ήπειρο, συγκεντρώνοντας 415 εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματική χρηματοδότηση τον Δεκέμβριο.
Περισσότερη επιρροή
Η OpenAI άνοιξε το πρώτο της διεθνές γραφείο στο Λονδίνο πέρυσι και ακολούθησε γρήγορα ένα δεύτερο στο Δουβλίνο.
Η Cohere άνοιξε το γραφείο της στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι και ο διευθύνων σύμβουλος Έινταν Γκόμεζ είπε στο Reuters ότι τώρα μοιράζει το χρόνο του μεταξύ της πατρίδας του Τορόντο και του Λονδίνου, όπου η εταιρεία σχεδιάζει να διπλασιάσει τον αριθμό των εργαζομένων της σε 50. «Πηγαίνουμε εκεί που βρίσκεται το ταλέντο, και υπάρχουν πολλά στο Λονδίνο και σε όλη την Ευρώπη», είπε ο Γκόμεζ.
Το κυνήγι ταλέντων σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι είναι πλέον σε θέση να έχουν απαιτήσεις από τους υποψήφιους εργοδότες τους. Η εταιρεία ήχου τεχνητής νοημοσύνης ElevenLabs με έδρα επίσης το Λονδίνο προσφέρει επιλογές μετοχών για νέες προσλήψεις, γενναιόδωρους μισθούς και εξ αποστάσεως εργασία, αν και οι περισσότερες θέσεις εργασίας ορίζουν ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να εδρεύουν στην Ευρώπη.
Έχοντας συγκεντρώσει πρόσφατα χρηματοδότηση 80 εκατομμυρίων δολαρίων από εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου όπως η a16z και η Sequoia, η εταιρεία είπε στο Reuters ότι σύντομα θα διπλασιάσει το συνολικό αριθμό εργαζομένων της σε 100.
Η startup Bioptimus με έδρα το Παρίσι, η οποία ιδρύθηκε επίσης από πρώην προσωπικό της DeepMind, συγκέντρωσε 35 εκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο. Ο Τόμας Κλόζελ, ένας πρώτος επενδυτής στην εταιρεία είπε ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις προσπαθούσαν να στρατολογήσουν ταλέντα από τις Big Tech όπως η Google, προσφέροντάς τους περισσότερη επιρροή στην κατεύθυνση μιας εταιρείας.
«Η Google είναι ένας από τους καλύτερους σε αυτό που κάνει και παράγει μερικά από τα καλύτερα ταλέντα», είπε. «Σε μια μικρότερη startup, έχετε μια μοναδική ευκαιρία να παραμείνετε πιστοί στη δουλειά για την οποία είστε παθιασμένοι και να έχετε ένα μερίδιο στην επιτυχία της εταιρείας».
Latest News
Νέος γύρος χρηματοδότησης 1 εκατ. ευρώ για τη startup Indeex
Η Indeex έχει αναπτύξει μια καινοτόμα λύση λογισμικού που ενσωματώνεται σε υπάρχουσες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και γίνονται ψηφιακές
Σε νέες αγορές ο Douleutaras - Έμφαση στο B2B
H Douleutaras το 2023 παρουσίασε τζίρο 50 εκατ. ευρώ ενώ για το 2024 οι προβλέψεις δείχνουν αύξηση στα 60 εκατ. ευρώ
Ευρωπαϊκά κεφάλαια 90 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην τεχνολογία
Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Καινοτομία ανακοίνωσε από την Αθήνα τη σύσταση του Trusted Investors Network, το οποίο θα αποτελεί μία προέκταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC)
Η ελληνική startup Brite Solar εντάσσεται στο κλαμπ των επίδοξων μονόκερων
Η Brite Solar ανακοινώθηκε σήμερα ότι εντάσσεται στο EIC Scaling Club, το οποίο στοχεύει να μετατρέψει το 20% των μελών του σε μονόκερους
Χρηματοδότηση έως 160 χιλ. για ελληνικές επιχειρήσεις που καινοτομούν στην υγεία
Το πρόγραμμα SPICE αξιοποιεί την τεχνογνωσία και τους πόρους του EIT Health, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού οικοσυστήματος καινοτομίας στον τομέα της υγείας