Η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν δεν αργεί πολύ για τα ελληνικά νησιά, για τα οποία και φέτος, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται άλλη μια ευοίωνη χρονιά. Μια τουριστική χρονιά που περιμένουν πώς και πώς ειδικά τα νησιά του ανατολικού και νοτίου Αιγαίου, μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας, με τις ευλογίες της Κομισιόν, για τουριστική βίζα εξπρές επτά ημερών σε όσους Τούρκους πολίτες επιθυμούν να κάνουν διακοπές σε δέκα ελληνικά νησιά: Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Ρόδο, Σύμη, Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Σάμο και Καστελόριζο., σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Τουρκία: Για «ιστορική περίοδο» στις σχέσεις με την Ελλάδα κάνει λόγο ο υπουργός Άμυνας

Ένας από τους αγαπημένους προορισμούς και των Τούρκων τουριστών είναι παραδοσιακά η Κως, πολύ εύκολα προσβάσιμη από τα τουρκικά παράλια καθόλη τη διάρκεια του έτους. Για την τοπική οικονομία και κοινωνία τα οφέλη από τις καλές διμερείς σχέσεις είναι έτσι κι αλλιώς σημαντικά και καλά εμπεδωμένα προ πολλού.

Όπως ανέφερε στην DW η διεθνολόγος Ματίνα Βουκελάτου Χριστοδουλίδη, αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού, Εθελοντισμού από την Κω, η νέα τουριστική βίζα ουσιαστικά αναμένεται να επιβεβαιώσει και να στηρίξει μια πραγματικότητα που ήδη βιώνουν οι νησιώτες: ότι οι Τούρκοι γείτονες που κάνουν διακοπές στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κω είναι από τους καλύτερους πελάτες και όχι μόνο. Κάποιοι μέσα στα χρόνια έχουν δημιουργήσει μάλιστα στενές φιλίες, επαγγελματικές σχέσεις ακόμη και οικογενειακούς δεσμούς στο νησί.

«Η Τουρκία είναι εκείνη η γειτονική χώρα αυτή τη στιγμή, με την οποία θα πρέπει να έχουμε κοινή γραμμή στην τουριστική στρατηγική μας. Είναι μια χώρα, η οποία έχει πάρα πολλά κοινά με την Ελλάδα ως προς την κουλτούρα, το φαγητό, τους χορούς και πολλά άλλα» ανέφερε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο.

Επιμήκυνση της σεζόν και βίζα εξπρές για Τούρκους

Για την ίδια η εφαρμογή του νέου καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου Τούρκων πολιτών στα δέκα ελληνικά νησιά για τουρισμό, θα πρέπει να ιδωθεί και μέσα από το πρίσμα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. «Το μεγαλύτερο στοίχημα για εμάς είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Θεωρώ πολύ σημαντικό με το πέρας της σεζόν στα τέλη Οκτωβρίου να επιμηκύνουμε τη σεζόν τουλάχιστον κατά δύο εβδομάδες. Φέτος ειδικότερα μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της επιμήκυνσης και στην αρχή της τουριστικής σεζόν και με τη χορήγηση βίζας που συμφωνήθηκε με την Τουρκία» παρατηρεί.

Μάλιστα ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι και η Κως, νησί σχεδόν ταυτισμένο με το μοντέλο του λεγόμενου συγκεντρωτικού τουρισμού (all inclusive), έχει ως στόχο τον συνδυασμό της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου με την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο ποδηλατικός ή ο θρησκευτικός τουρισμός, ο οινοτουρισμός αλλά και η προώθηση της κληρονομιάς του Ιπποκράτη. Σε αυτό το πλαίσιο, το άνοιγμα στην τουρκική τουριστική αγορά, που γνωρίζει άλλωστε ήδη πολύ καλά την Κω, θα λειτουργήσει τονωτικά και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη διαφήμιση.

«Εάν δουλέψει γρήγορα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το σύστημα για τη βίζα, θα αποτελεί νέο πλεονέκτημα για την Κω. Υπάρχουν πολλοί φίλοι μας και πελάτες από την Τουρκία, οι οποίοι θέλουν να μας επισκεφθούν. Σίγουρα με το να έχουν μια (επταήμερη) βίζα θα είναι πιο εύκολο. Θα έχουν λιγότερη ταλαιπωρία από τα να περιμένουν βίζα για δύο ή τρεις μήνες και ούτω καθεξής».

Συμφωνία-σταθμός με αυστηρούς όρους 

Τη σημασία της ελληνοτουρκικής συμφωνίας για την ειδική τουριστική βίζα, κάτι που αποτελεί τη μόνη εξαίρεση από τους κανόνες που ισχύουν για τον χώρο Σένγκεν, υπογράμμισε στο πλάισιο της ΙΤΒ και η υπ. Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Για εμάς φέτος θα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά σε σχέση με την Τουρκία διότι το πρόγραμμα για τα δέκα νησιά αναμένεται να αναζωογοννήσει την ανάπτυξη των νησιών που βρίσκονται σε εγγύτητα με τις τουρκικές ακτές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η υπ. Τουρισμού πάντως υπενθύνισε  ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα visa at the gate και όχι για ένα καθεστώς visa free. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι οι ταξιδιώτες από την Τουρκία θα λαμβάνουν βίζα από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές κατά την άφιξή τους στο νησί, στο οποίο θα κάνουν διακοπές. Τόνισε ωστόσο ότι οι αστυνομικοί έλεγχοι θα είναι εξαιρετικά αυστηροί προς αποφυγή παραβιάσεων του νέου πλαισίου.

Σημειωτέον ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι η χρήση της συγκεκριμένης θεώρησης εισόδου θα είναι αυστηρά διάρκειας επτά ημερών, ενώ οι Τούρκοι πολίτες δεν θα μπορούν με αυτή να ταξιδέψουν από εκεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τέλος βιώσιμης ανάπτυξης: Οι ξενοδόχοι κατά της απόφασης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
Τουρισμός |

Οι ξενοδόχοι στην αντεπίθεση: Προσφεύγουν κατά απόφασης δήμου για νέο τέλος

Το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» που επιβάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πρωτοφανή απόφαση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού