Μεγάλη πτώση της ζήτησης, αύξηση της συγκομιδής το 2023, απούλητη παραγωγή, υπερβολικά και δαπανηρά αποθέματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ένα ολόκληρο τμήμα της βιομηχανίας κρασιού της Καλιφόρνια. Εξ ου και η έκκληση για μαζικές εκριζώσεις από έναν Αμερικανό επαγγελματία μάνατζερ.
Δεν είναι μόνο στην Ευρώπη που μιλούν για εκριζώσεις αμπελιού. Ήδη πριν από τέσσερα χρόνια, ο Jeff Bitter, πρόεδρος της ένωσης Allied Grape Growers, που εκπροσωπεί περίπου 500 αμπελουργούς από την Καλιφόρνια, προέτρεψε τους παραγωγούς να εκριζώσουν περίπου 12.000 εκτάρια για να προσπαθήσουν να εξισορροπήσουν την αγορά και 7.000 εκτάρια εκριζώθηκαν ήδη. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να εκριζωθούν 20.000 εκτάρια, εκτιμά ο επαγγελματίας εκπρόσωπος, βάσει του ρυθμού των νέων φυτεύσεων, αλλά και της πτώσης της ζήτησης στις ΗΠΑ.
Αυστραλία: Η αγορά πλημμυρίζει από κρασί – Γιατί οι παραγωγοί ξεριζώνουν εκατομμύρια αμπέλια
Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ, πριν από τρία χρόνια φυτεύτηκαν 8.000 εκτάρια και θα τεθούν σε παραγωγή φέτος στην κύρια οινοπαραγωγική πολιτεία της Αμερικής. Επιπλέον, από αυτές τις νέες περιοχές, τα δύο τρίτα είναι ερυθρές ποικιλίες σταφυλιών, για τις οποίες η ζήτηση μειώνεται παγκοσμίως.
Επηρεάζονται τα εύρη εισαγωγικού επιπέδου
Και όμως, υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια: σημαντικό μέρος των σταφυλιών που καλλιεργήθηκαν το 2023 δεν είχαν συγκομιστεί λόγω έλλειψης ζήτησης και τα αποθέματα συσσωρεύονται, το κόστος τους αυξάνεται με την αύξηση των επιτοκίων.
«Κανείς δεν βγάζει χρήματα κρατώντας αποθέματα σε ετοιμότητα», επέμεινε ο Jeff Bitter κατά τη διάρκεια μιας σειράς συνεδρίων με τίτλο «Unified Wine & Grape Symposium» στα τέλη Ιανουαρίου στο Σακραμέντο. Ως υπενθύμιση της πραγματικότητας, παρουσίασε λεπτομερώς τις εκτάσεις που θα τρυγηθούν ανά ζώνη παραγωγής και ποικιλία αμπέλου.
Οι δύο κύριες περιοχές είναι, η κεντρική, βόρεια και νότια κοιλάδα του Lodi, στις οποίες καλλιεργούνται οινοποιήσιμα σταφύλια με τιμή κάτω από $6 και έως $11. Και στις δύο περιπτώσεις, ο επαγγελματίας εκπρόσωπος εκτιμά ότι πρέπει να εκριζωθούν 6.000 εκτάρια.
Το ίδιο ισχύει για τις παράκτιες περιοχές, με εξαίρεση τη Νάπα και τη Σονόμα. Μόνο αυτοί οι αμπελώνες στις περιοχές αυτές φαίνονται σχετικά ισορροπημένοι, ακόμα κι αν πρέπει να εκριζωθούν παλιά αμπέλια και ερυθρές ποικιλίες (2.000 εκτάρια), αλλά η ισορροπία προέρχεται κυρίως από την έλλειψη διαθέσιμης γης για φύτευση και το κόστος της.
Κακές συγκομιδές
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο ανησυχητική καθώς η Καλιφόρνια γνώρισε κακές συγκομιδές τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω ξηρασίας, πυρκαγιών και ασθενειών. Το 2023, ενώ οι αποδόσεις ήταν υψηλές (17 τόνοι ανά εκτάριο κατά μέσο όρο), το ποσοστό απόρριψης λόγω ασθένειας και έλλειψης αγοραστών αναμφίβολα έχει περιορίσει τους παραγόμενους όγκους (3,7 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή +8% σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας στις 9 Φεβρουαρίου).
«Η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι ισορροπημένη παρά τις τρεις χαμηλές συγκομιδές, κάτι που είναι μάλλον συγκλονιστικό», παραδέχτηκε ο Jeff Bitter. «Θα ήθελα να μπορώ να στείλω ένα πιο θετικό μήνυμα, να πω ότι ο κλάδος ανθεί, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε μπροστά μας προκλήσεις». Και να αναφέρω συγκεκριμένα το κίνημα κατά του αλκοόλ που επιταχύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τον ανταγωνισμό από άλλα ποτά. «Οι αναλυτές του κλάδου μας κρατούν ενήμερους για τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις και τάσεις των καταναλωτών εδώ και πολύ καιρό. Φαίνεται ότι κάναμε λίγα για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά αυτά τα ζητήματα και τώρα αρχίζουμε να αισθανόμαστε τις αρνητικές επιπτώσεις».
Σίγουρα δεν επηρεάζονται όλες οι ποικιλίες και οι ζώνες αμπέλου με τον ίδιο τρόπο. Συνολικά, τα λευκά τα πηγαίνουν καλύτερα από τα κόκκινα και τα premium τμήματα. Όμως, τους επόμενους μήνες, άλλοι παράγοντες θα τεθούν σε εφαρμογή, κυρίως ο ρυθμός ανανέωσης πολυετών συμβάσεων που δεσμεύουν τους αμπελουργούς με τα οινοποιεία. «Ορισμένα συμβόλαια έληξαν μετά τη συγκομιδή του 2023, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερα σταφύλια θα είναι διαθέσιμα στην άμεση αγορά, και εδώ βλέπουμε τον αντίκτυπο των πλεονασμάτων», προειδοποιεί ο Jeff Bitter.
Latest News
Νέα συνταγή ΟΟΣΑ για τις αγροτικές επιδοτήσεις - Στροφή στην καινοτομία [γραφήματα]
Μειώθηκε η κρατική στήριξη για τη γεωργία το 2021, η οποία όμως παραμένει συγκεντρωμένη σε λίγες μεγάλες οικονομίες – Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ
«Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» - Στόχοι και προκλήσεις
Για την εξαιρετικό ποιότητα της ελληνικής ελιάς και του ελαιόλαδου μιλάει ο κορυφαίος για το 2023 Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός, Γ. Σακελλαρόπουλος
Ολοκληρώθηκαν οι εκκαθαριστικές πληρωμές για αγροπεριβαλλοντικά και βιολογικά μέτρα
Ποιες πληρωμές θα γίνουν, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΠΕ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου – Στα 143 εκατ. ευρώ οι πληρωμές το τελευταίο τρίμηνο
Το «ράλι» των τιμών στο ελαιόλαδο φτάνει στο τέλος του; Τι σήμα στέλνει η Ισπανία
Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο η Ισπανία εκτιμά ότι οι τιμές στο ελαιόλαδο πλησιάζουν στο μισό από τα προηγούμενα επίπεδα ρεκόρ
Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την ευλογιά - Τι γίνεται με τις σφαγές
Υπό προϋποθέσεις οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους - Πότε θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για την ευλογιά προβάτων
Προβληματική η καταχώριση των οικολογικών σχημάτων στο ΟΣΔΕ 2024 – Παράταση ζητά η ΕΘΕΑΣ
Οι παραγωγοί έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές δαπάνες για να εφαρμόσουν τα οικολογικά σχήματα και να μπορούν να λάβουν τις επιδοτήσεις
Θα γλιτώσουν οι εξαγωγές ελληνικών τροφίμων από τους δασμούς Τραμπ;
Οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν θορυβηθεί από τις απειλές του Τραμπ για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα - Ελπίζουν ότι ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ θα εξαιρεθούν και πάλι
«Κοκκίνησε» το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων μετά από τρία χρόνια [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για το ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα το εννιάμηνο του 2024 - Προβλέψεις για το «κλείσιμο της χρονιάς»
Επί τάπητος σχέδιο διάσωσης για το κρασί - Τι συζητείται στις Βρυξέλλες
Παρεμβάσεις για την ανθεκτικότητα του τομέα στο κρασί σε μια αγορά μεταβαλλόμενη - Πώς θα προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή
Μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους ελαιοπαραγωγούς λόγω ανομβρίας ζητά η ΕΘΕΑΣ
Με βάση τα στοιχεία των ελαιοπαραγωγικών συνεταιρισμών μελών της ΕΘΕΑΣ έχουν δημιουργηθεί ποσοτικές και ποιοτικές ζημιές