
«Θα ξέρουμε πολύ περισσότερα τον Ιούνιο». Αφού διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια πολιτικής της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε έντονα να εννοηθεί ότι θα περίμενε μέχρι τον Ιούνιο πριν μειώσει τα επιτόκια. Στη συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε τη σημασία των στοιχείων των μισθών που θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες για τις προοπτικές του πληθωρισμού, δηλώνοντας ότι η ΕΚΤ θα γνωρίζει λίγα περισσότερα τον Απρίλιο, αλλά πολύ περισσότερα τον Ιούνιο. Μόλις αισθανθεί σίγουρη για την επιτυχία της στον αγώνα κατά του πληθωρισμού, αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, ακολουθούμενη από δύο ακόμη τέτοιες κινήσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και μια τελική το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Η τριμηνιαία ενημέρωση για τις μακροοικονομικές προβολές της ΕΚΤ είχε λίγες εκπλήξεις. Οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω του πληθωρισμού (σε 2,3% από 2,7%) και της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ (σε 0,6% από 0,8%) για το 2024 είναι πολύ λογικές, δεδομένης της ροής πληροφοριών από τις προηγούμενες προβλέψεις τον Δεκέμβριο. Οι απαιτήσεις για τον πληθωρισμό για το 2025 και το 2026 άλλαξαν ελάχιστα σε σύγκριση (2,0% και 1,9%, αντίστοιχα, μετά από 2,1% και 1,9%). Σε κάθε περίπτωση, οι νέες προβλέψεις πιθανότατα θα καλύψουν μόνο έναν ενδιάμεσο ρόλο ενόψει της πιο σημαντικής αξιολόγησης τον Ιούνιο – η οποία θα ενσωματώσει τα μισθολογικά δεδομένα στα οποία η ΕΚΤ δίνει τόσο μεγάλη βαρύτητα.
Η ΕΚΤ επανεξετάζει επί του παρόντος την εργαλειοθήκη της νομισματικής πολιτικής. Δεν αναμένουμε άμεσο αντίκτυπο πιθανών αλλαγών στρατηγικής στη στάση της νομισματικής πολιτικής. Είναι κρίσιμο ότι, καθώς η ΕΚΤ σταματά τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της πολύ σταδιακά, η ευρωζώνη πιθανότατα θα έχει τέτοια πλεονάζοντα αποθέματα για τα επόμενα χρόνια.
Η ΕΚΤ κατέχει περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 4,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (APP) και του Προγράμματος Αγορών Εκτακτης Ανάγκης αντιμετώπισης της πανδημίας (PEPP). Το χαρτοφυλάκιο θα συρρικνωθεί, αν και με αργό ρυθμό (κατά περίπου 0,3 τρισ. ευρώ έως το τέλος του έτους): Το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει ομόλογα λήξεως στο πλαίσιο του APP. Θα συνεχίσει να επανεπενδύει τις πληρωμές κεφαλαίου στο πλαίσιο του PEPP κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά σκοπεύει να αρχίσει να μειώνει τον όγκο του PEPP κατά 7,5 δισ. ευρώ το μήνα το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και στη συνέχεια να σταματήσει εντελώς την επανεπένδυση.
Οι τράπεζες πρόκειται να αποπληρώσουν τα υπόλοιπα μακροπρόθεσμα δάνεια ύψους περίπου 390 δισ. ευρώ φέτος, με τα 215 δισ. ευρώ από αυτά να λήγουν ήδη στις 27 Μαρτίου.
Ο Salomon Fiedler είναι οικονομολόγος της Berenberg


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας