![Κίνα: Θα αφήσει τους κατασκευαστές ακινήτων να χρεοκοπήσουν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/china-2.jpg)
Ο τομέας ακινήτων της Κίνας έχει περάσει από σαράντα κύματα, και τώρα δέχεται ένα ακόμη πλήγμα καθώς ο υπουργός στέγασης της Κίνας είπε ότι το Πεκίνο δεν θα σώσει τους αναξιοπαθούντες κατασκευαστές ακινήτων της χώρας.
«Οι εταιρείες ακινήτων που είναι σοβαρά αφερέγγυες και έχουν χάσει τις επιχειρησιακές τους ικανότητες πρέπει να χρεοκοπήσουν και να αναδιαρθρωθούν σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου και των κανόνων της αγοράς», δήλωσε ο Νι Χονγκ, υπουργός στέγασης και αστικής-αγροτικής ανάπτυξης της Κίνας, σε ενημέρωση τύπου την Παρασκευή.
Κίνα: Έμφαση στην βιομηχανική παραγωγή, αγνοώντας τα ακίνητα
Η δήλωση του Νι παρέχει μια εικόνα για το πώς το Πεκίνο σχεδιάζει να χειριστεί την πολυετή κρίση ακινήτων. Οι αρχές εφαρμόζουν μέτρα για να τονώσουν τη ζήτηση στον κλάδο χωρίς να διογκώσουν εκ νέου τη φούσκα των ακινήτων, σύμφωνα με το Business Insider.
Οι μεγάλοι κατασκευαστές καταρρεόυν
Η κρίση χρέους της Κίνας στον τομέα των ακινήτων έχει ήδη καταστρέψει τον κολοσσό ακινήτων Evergrande, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό εκκαθάριση. Η Country Garden, ένα άλλο μεγαθήριο του real estate, αντιμετωπίζει επίσης μια αίτηση εκκαθάρισης που κατατέθηκε στο Χονγκ Κονγκ και θα εκδικαστεί τον Μάιο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο εκφράζει το αίσθημα ότι πρέπει να επιτραπεί στις εξαιρετικά προβληματικές εταιρείες ακινήτων της Κίνας να αποτύχουν, αλλά η χρονική στιγμή του σχολίου του Νι είναι αξιοσημείωτη, υπογραμμίζει το Business Insider.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/01/evergrande-2-600x400.jpg)
Το σύνθημα του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπινγκ, «Τα σπίτια είναι για να ζει κανείς και όχι για κερδοσκοπία», αποτελεί μέρος της κομματικής γραμμής του Πεκίνου από το 2016. Ωστόσο, παραλήφθηκε από το σχέδιο έκθεσης κυβερνητικής εργασίας του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κιάνγκ στην ετήσια κοινοβουλευτική συνεδρίαση της Κίνας την περασμένη εβδομάδα — πυροδοτώντας εικασίες ότι η χώρα χαλαρώνει την καταστολή του χρέους στον κλάδο. Τα σχόλια του Νι διέλυσαν τέτοιες εικασίες.
«Το έργο της σταθεροποίησης της αγοράς παραμένει επίπονο», δήλωσε ο Νι την Παρασκευή. Πρόσθεσε ότι το Πεκίνο θα βελτιώσει τις πωλήσεις κατοικιών με «δυναμικό» αλλά «τακτοποιημένο» τρόπο.
Δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής για τον στεγαστικό τομέα
Οι δηλώσεις Νι αποτελούν ένδειξη ότι παρόλο που επιτρέπεται στις τοπικές κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τις πολιτικές τους, δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής για τον στεγαστικό τομέα της Κίνας, έγραψαν αναλυτές της Nomura σε υπόμνημα τη Δευτέρα.
«Ο Υπουργός Νι κατέστησε σαφές ότι οι μη λειτουργικοί προγραμματιστές που είναι αφερέγγυοι πρέπει να περάσουν από διαδικασία πτώχευσης ή αναδιάρθρωσης, καθώς προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει την παράδοση έργων ακινήτων και όχι να προστατεύσει τις επιχειρήσεις των κατασκευαστών ακινήτων», έγραψαν οι αναλυτές της Nomura.
«Θεωρούμε αρνητικό τον τόνο στον τομέα των ακινήτων που τέθηκε στις «Δύο Συνεδριάσεις»», πρόσθεσαν, αναφερόμενοι στις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου της Κίνας.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου