Στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «τα οφέλη του ΤΕΚΑ θα φανούν σε βάθος χρόνου και θα είναι πολλαπλά».
Η ίδρυση και λειτουργία του ΤΕΚΑ είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση, ανέφερε ο πρωθυπουργός στον σύντομο χαιρετισμό του, σημειώνοντας πως «θα δοκιμαστεί στο χρόνο», καθώς καλείται να κερδίσει την εμπιστοσύνη των νέων.
ΤΕΚΑ: Δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
«Ο ατομικός κουμπαράς σε βάθος χρόνου θα αυξάνεται και αυτό αλλάζει τις αντιλήψεις μας γύρω από την έννοια της αποταμίευσης», είπε, επίσης, σημειώνοντας ότι «αντιμετωπίζουμε ακόμα ένα πρόβλημα υπο-ασφαλισμένης εργασίας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να οικοδομηθεί έναν νέος ασφαλιστικός οργανισμός με μεγάλη τεχνογνωσία, που θα εγγυάται τις μεγαλύτερες δυνατές αποδόσεις για τα μέλη του.
«Πολύ σημαντική τομή»
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε:
«Η τομή που έχουμε κάνει είναι πολύ σημαντική και τα οφέλη από την δημιουργία του ΤΕΚΑ θα φανούν σε βάθος χρόνου και είναι πολλαπλά. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε κάτι που έθιξαν και οι τρεις νέοι που συμμετείχαν στο πάνελ, στο ζήτημα της έννοιας της ατομικής ιδιοκτησίας ενός μέρους των προσωπικών αποταμιεύσεων ως αποτέλεσμα της εργασίας ενός νέου. Αυτή η έννοια του ατομικού κουμπαρά, ότι τα χρήματα αυτά είναι δικά σας, γράφουν το όνομά σας επάνω, κανείς δεν μπορεί να τα ακουμπήσει, κατ’ ελάχιστον το κράτος εγγυάται ότι θα πάρετε πίσω τις εισφορές σας και σίγουρα κάτι περισσότερο. Αυτό ανατρέπει πλήρως την αντίληψη την οποία έχουμε για την διανεμητική έννοια της κοινωνικής ασφάλισης, ότι ουσιαστικά οι δικές μας εισφορές πληρώνουν τις συντάξεις της προηγούμενης γενιάς. Ακριβώς αυτός ο ατομικός κουμπαράς, τον οποίο θα βλέπετε οι ασφαλισμένοι κάθε μήνα να μεγαλώνει, είναι αυτό που αλλάζει τις αντιλήψεις μας γύρω από την έννοια της αποταμίευσης αλλά και γύρω από την σημασία της ασφαλισμένης εργασίας».
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τις ευχαριστίες του σε όσους οραματίστηκα, σχεδίασαν και υλοποίησαν το ΤΕΚΑ, το πρώτο κεφάλαιο, όπως είπε, μια πολύ μεγάλης μεταρρύθμισης που αφορά το ασφαλιστικό μας σύστημα και υπογράμμισε ότι πρόκειται για πνευματικό παιδί του υφυπουργού Πάνου Τσακλόγλου.
«Πρέπει να σπάσουμε την προκατάληψη ότι η σύνταξη δεν με αφορά ή δεν θα πάρω»
«Σήμερα στην χώρα μας αντιμετωπίζουμε ακόμη ένα πρόβλημα υποασφαλισμένης εργασίας, σε λίγο θα αυξήσουμε και πάλι τον κατώτατο μισθό, γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν και στην χώρα μας εργαζόμενοι οι οποίοι ασφαλίζονται κατ’ όνομα στον κατώτατο μισθό, αλλά αμείβονται με κάτι περισσότερο από αυτό. Αυτό το οποίο κερδίζουν σήμερα, όμως το χάνουν σε εισφορές, οι οποίες είναι δικές τους και οι οποίες θα έμπαιναν στον ατομικό κουμπαρά για να τους προσφέρουν σε βάθος χρόνου μια μεγαλύτερη σύνταξη» είπε ο πρωθυπουργός.
«Είναι σημαντικό να σπάσουμε αυτή την προκατάληψη που σε ένα βαθμό υπάρχει στην νέα γενιά, ότι η σύνταξη δεν με αφορά και ακόμα χειρότερο δεν θα πάρω σύνταξη. ‘Αρα γιατί να επενδύσω σήμερα σε κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι ένα αβέβαιο μέλλον. Αυτή την νοοτροπία πρέπει να την σπάσουμε γιατί η πρόβλεψη της αποταμίευσης αποτελεί μια πολύ σημαντική εκπαιδευτική διαδικασία με την οποία τα νέα παιδιά πρέπει να εξοικειωθούν» συμπλήρωσε.
Latest News
Μέχρι 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες
To πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ανέργους 30-59 ετών, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)