Η αναχαίτιση των αγοραστών στη ζώνη των 1407 μονάδων του Γενικού Δείκτη σημαίνει συναγερμό.
Διότι το επίπεδο συνιστά τεχνικής αξίας αντίσταση, εν είδει επιβεβαίωσης από την πρόσφατη πτωτική διάσπαση της Δευτέρας.
Η οποία, να υπενθυμίσουμε, ήρθε με μεγάλη συναλλακτική δραστηριότητα και εξαιρετική διάχυση σε τίτλους, ώστε να έχει ιδιαίτερη αξία.
Ενώ καμία άλλη τέτοια προσπάθεια ρευστοποιήσεων δεν είχε τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά το τελευταίο δωδεκάμηνο.
Προφανώς, η μεσο-μακροπρόθεσμη εικόνα δεν έχει αλλάξει επ’ ουδενί λόγο, καθώς δεν μετεβλήθησαν αντίστοιχα οι παράγοντες που δικαιολογούν συνέχιση της ανόδου και που έφεραν ούτως ή άλλως τις τιμές έως εδώ.
Ωστόσο, ισχύει το ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω πλαγιοπτωτικής κίνησης, καθώς η αγορά φοβάται ότι το placement της ΠΕΙΡ έλαβε χώρα σε υπερβολικά υψηλή αποτίμηση. Απαιτείται άμεσα κατοχύρωση των 1410 για να αλλάξει το κλίμα.
Πάντως, μια αποσυμφόρηση των τιμών θα λειτουργήσει κυρίως θετικά για το σύνολο της αγοράς, μιας και θα μπορέσουν να τοποθετηθούν φρέσκα κεφάλαια, ενώ και θα ..απομακρυνθούν βραχυπρόθεσμοι παίκτες.
Οποιαδήποτε προσπάθεια αγορών σε αυτά τα επίπεδα έχει λογική, καθώς οι στόχοι είναι αρκετά υψηλότερα, οπότε μια πρώιμη τοποθέτηση επιφέρει μεγαλύτερα δυνητικά κέρδη. Όμως, τονίζεται ότι θα πρέπει να τεθεί εξαρχής σημείο εξόδου (με ζημία), και μάλιστα να τηρηθεί αυστηρά, ώστε να μην εγκλωβιστούν άδικα κεφάλαια σε περίπτωση που οι τιμές συνεχίσουν έντονα πτωτικά.
Επιμέρους, ΜΥΤΙΛ και ΜΠΕΛΑ είχαν αδύναμη συμπεριφορά, με τον πρώτο να έχει τη ζώνη 35,40 – 35,70 ως βάση, όπου θα ήταν λογικό να βγουν υποστηρικτικές αγορές, υπενθυμίζοντας ότι οι αναλυτές συγκλίνουν για στόχους πέριξ των 44 ευρώ. Η ΜΠΕΛΑ δείχνει αδιάφορη να συντηρήσει τα 26,40, με κίνδυνο να βρεθεί στα 25.
Η ΑΡΑΙΓ, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν «πληρώνεται» για τα εξαιρετικά αποτελέσματα 2023 και την προτεινόμενη επιστροφή μερίσματος μετά από 2 έτη. Έχει τα 12,60 σαν άξονα περιστροφής βραχυπρόθεσμα, που συντήρησε πεισματικά όλον τον Μάρτιο, με τα 12,10 τελευταία στήριξη σε αυτήν την ανοδική κίνηση.
Η ΔΕΗ δεν καταφέρνει να βγάλει αντανακλαστικά που θα την έφερναν πάνω από τα 11,60, επίπεδο που αφενός έχασε με μεγάλο όγκο συναλλαγών, αφετέρου είχε μεγάλη αξία μιας και είχε τιμήσει 4 φορές εντός του 2023 (7/2, 14/2, 28/2, 5/3).
Τα δύο από τα τρία μεγάλα στασινόχαρτα παραμένουν με αρνητικές μηνιαίες αποδόσεις (ΕΛΧΑ -12%, ΒΙΟ -9%), και μάλιστα με τις χειρότερες από όλες τις μετοχές του 25άρη. Κάτι που ενδέχεται να ..τιμωρήσουν οι επενδυτές στο προσεχές διάστημα.
Ειδική μνεία στο ΚΡΙ, που συνέχισε απτόητο σε νέα ιστορικά υψηλά. Επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά ότι πρόκειται για επιλογή με μια από τις πιο στιβαρές μετοχικές βάσεις σε όλο το Χρηματιστήριο.