
Στις τρεις κινήσεις που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του στο 2ο East Macedonia Thrace Forum ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων, Τζέφρι Πάιατ.
Τζέφρι Πάιατ: Ό,τι και να συμβεί στις εκλογές η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ θα γίνεται πιο δυνατή
Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης κάθετου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αλεξανδρούπολη προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και την Ουκρανία, καθώς και στη σημασία της διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρισμού Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Το τελευταίο αυτό έργο συνέδεσε με τον στόχο της εκτεταμένης ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πλατφορμών στο Αιγαίο, για παραγωγής ενέργειας μέσω ΑΠΕ που κατόπιν θα μεταφέρεται στις γειτονικές χώρες.
Στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος η Ελλάδα
Αναλυτικά, ο Τζέφρι Πάιατ τόνισε την ικανοποίησή του να συμμετέχει στην διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της ευρύτερης περιοχής, τονίζοντας ότι το Forum διεξάγεται λίγο μετά την παράδοση του πρώτου προερχόμενου από τις ΗΠΑ φορτίου LNG στον FSRU της Αλεξανδρούπολης.
Τόνισε ότι η περιοχή μας βρίσκεται στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος όσον αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Αγωγοί όπως ο IGB με τη Βουλγαρία «ξεκλειδώνουν» την περιοχή και μεταμορφώνουν το ενεργειακό τοπίο, ανέφερε.

Θυμήθηκε την περίοδο που η Ρωσία διέκοψε τις αποστολές αερίου προς τη Βουλγαρία, τον Μάιο του 2022, όταν οι ενεργειακές υποδομές της Ελλάδας βοήθησαν στο να μη μείνει η γειτονική χώρα χωρίς φυσικό αέριο. Υποστήριξε ότι τα γεγονότα αυτά υπενθυμίζουν ότι η Ρωσία του Πούτιν δεν μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο εταίρο. «Εκεί φάνηκε η σημαντικότητα του IGB», τόνισε.
Σημείωσε ότι τα νέα έργα στην περιοχή αναπτύσσονται με στόχο την ανακοπή της ενεργειακής επέκτασης της Ρωσίας, λέγοντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία αναδιαμόρφωσε τον ενεργειακό χάρτη και μετέτρεψε την Ελλάδα σε σταυροδρόμι.
«Οι κυρώσεις μας», εξήγησε ο Αμερικανός αξιωματούχος, «στοχεύουν σε οντότητες που εμπλέκονται στην επέκταση των ενεργειακών δυνατοτήτων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναπτύσσουν νέα έργα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της παγκόσμιας ενεργειακής επιρροής- όπως το αρκτικό LNG στις εγκαταστάσεις υγροποίησης».
«Ο στυγνός πόλεμος του Πούτιν κατά της Ουκρανίας έχει μεταμορφώσει τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι αυτού, κάτι που ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα με τη θαρραλέα επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό» υπογράμμισε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ενεργειακών Πόρων.
Κάθετος άξονας και ΑΠΕ
Το νέο μεγάλο όραμα είναι ο κάθετος ενεργειακός άξονας από την Ελλάδα ως την Ουκρανία, είπε ο Τζέφρι Πάιατ, εξηγώντας ότι η υποδομή αυτή θα επιτρέψει να γεμίσουν με φυσικό αέριο οι μεγάλες αποθήκες της Ουκρανίας. «Για να απεμπλακούμε από τη ρωσική ενέργεια χρειάζεται ένας κάθετος άξονας που θα συνενώσει όλες αυτές τις περιοχές», εξήγησε, τονίζοντας ότι στον σκοπό αυτό έχουν επικεντρωθεί τόσο ο ίδιος όσο και ο νυν Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης. «Χρειάζεται πολιτική δέσμευση και πολλή δουλειά», είπε.
Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα σημείωσε ακόμα τη σημασία της διασύνδεσης των συστημάτων ηλεκτρισμού της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, καθώς κάτι τέτοιο θα επιτρέψει να επεκταθεί το δίκτυο των ΑΠΕ που θα «πλημμυρίσει» με καθαρή ενέργεια την περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ότι το Αιγαίο βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των ΗΠΑ λόγω της δυνατότητας ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων – προοπτική που χαρακτήρισε «τεράστια ευκαιρία» για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
«Μεταξύ των άφθονων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ελλάδας, το Αιγαίο κατατάσσεται ψηλά με μερικές από τις κορυφαίες σταθερές ταχύτητες ανέμου όλο τον χρόνο οπουδήποτε στην Ευρώπη. Επομένως, δεν είναι τυχαίο ότι η Αλεξανδρούπολη είναι ο τόπος του πρώτου πιλοτικού προγράμματος υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα. Κάτι που υποστηρίζουν σθεναρά οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι μια τεράστια ευκαιρία, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα θέτει τα θεμέλια για να εξάγει την καθαρή της ενέργεια προς τον βορρά».
Επισήμανε ακόμη την ανάγκη δημιουργίας μιας ασφαλούς, αξιόπιστης αλυσίδας εφοδιασμού υπεράκτιου αιολικού εξοπλισμού «δεδομένων των ευρωπαϊκών και αμερικανικών σχεδίων για τον τομέα ως έναν πυλώνα για την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων».
Κλείνοντας, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε τον κίνδυνο εξάρτησης από μία μόνο χώρα σε ό,τι αφορά την «καθαρή τεχνολογία» επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να μην επαναληφθούν ανάλογα λάθη που έγιναν σε άλλους ενεργειακούς τομείς. «Καθώς εργαζόμαστε μαζί για την ενεργειακή μετάβαση, η Ελλάδα, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να αντικαταστήσουν μια εποχή εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα με μια εποχή εξάρτησης από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία “καθαρής τεχνολογίας”. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναλάβουμε τα λάθη της ηλιακής βιομηχανίας στην υπεράκτια αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας και να εξαρτηθούμε υπερβολικά από μία μόνο χώρα για τον εφοδιασμό», κατέληξε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών.


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας