Με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης και της λειψυδρίας, την αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και κατά συνέπεια της παραγωγικότητας και του εισοδήματος των αγροτών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρεί σε μια σειρά μεγάλων και μικρών αρδευτικών έργων στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ύψους άνω των 240 εκατ. ευρώ, τόνισε o αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης στο East Macedonia and Trace Forum II στην Αλεξανδρούπολη, που διοργανώνει διοργάνωσε το City Hub Events.
Ο υπουργός ανέφερε ότι η παρουσία του στην Αλεξανδρούπολη, όπως και άλλων υπουργών δείχνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την περιοχή. Τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ έχει προχωρήσει σε αποζημιώσεις της παραγωγής που χάθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο και η Κρατική Αρωγή συνεχίζει να αποζημιώνει το φυτικό κεφάλαιο, επισημαίνοντας ότι η ενίσχυση της συνεργασίας με την περιφέρεια θα συμβάλλει στο να κλείσουν ταχύτερα οι πληγές.
Παράλληλα ανέφερε ότι η ένταση και οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης φέρνουν στην επιφάνεια την ανάγκη να αναπτυχθούν πολιτικές σε τομείς που μέχρι τώρα δεν υπήρχε, όπως η διαχείριση του νερού ή να ξεκινήσει συζήτηση για ζητήματα που αποτελούσαν ταμπού, όπως η ανάγκη της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.
Αναφερόμενος στη σημασία που έχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την πρωτογενή παραγωγή της χώρας, είπε ότι στην περιοχή υπάρχει:
· Το 49% των ενεργειακών καλλιεργειών της χώρας
· Το 19% των σιτηρών
· Το 5% της καλλιέργειας ρυζιού
· Το 13% της εκτροφής βοοειδών
· Το 7,5% της μελισσοκομίας
Τόνισε δε ότι στόχος είναι να παραμείνει ο κόσμος στον πρωτογενή τομέα και στην υλοποίηση αυτού του στόχου θα βοηθήσει η ενίσχυση της εκπαίδευσης, η οποία θα διευκολυνθεί μέσα από τη λειτουργία του Μητρώου των κατ΄ επάγγελμα Αγροτών στα Τμήματα Αγροτών των Επιμελητηρίων.
Ο υπουργός επεσήμανε την έλλειψη συνεργατικής κουλτούρας που υπάρχει στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνέβαλε στην ίδρυση της ΕΘΕΑΣ αλλά ενισχύει τον συνεργατισμό με τη λήψη μέτρων που στοχεύουν στη φορολογική ελάφρυνση όσων μετέχουν σε αυτά, με σημαντικότερο τη μείωση κατά 50% της φορολογίας τους για πάντα εφόσον παραδίδει τουλάχιστον το 75% της παραγωγής τους σε αυτούς.
Τα έργα
Όπως ανέφερε ο υπουργός ναυαρχίδα των έργων στην περιφέρεια είναι αδιαμφισβήτητα η μεταφορά νερού από τον Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 170 εκατ. ευρώ. Το έργο θα αρδεύει 250 χιλιάδες στρέμματα και θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην πεδιάδα της Ξάνθης. Είναι ένα από τα 6 έργα ΣΔΙΤ του ΥΔΩΡ 2.0, που θα αλλάξουν το πρόσωπο του πρωτογενούς τομέα.
Υπενθύμισε ότι ήδη ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε άλλων τρία σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα (Μελέτη φράγματος Δερείου, Κατασκευή λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου στην Σαμοθράκη, Αντικατάσταση και Υπογειοποίηση Αρδευτικών Δικτύων ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου) και ανακοίνωσε ότι στην Περιφέρεια βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού και υλοποίησης 37 ακόμη έργα με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ. Σκοπός αυτών των έργων, όπως είπε, είναι «να θωρακίσουν την περιοχή από τις δυσμενείς και απρόβλεπτες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, να βοηθήσουν στην αντιπλημμυρική της προστασία αλλά και να βελτιστοποιήσουν τη χρήση του νερού, προς όφελος όλων: καλλιεργειών, περιβάλλοντος και προφανώς της τοπικής κοινωνίας».
Όπως τόνισε ο υπουργός, το μέλλον βρίσκεται στην ενιαία διαχείριση νερού μέσα από έναν ολιστικό σχεδιασμό ώστε να αντιμετωπισθεί ο σημερινός κατακερματισμός αρμοδιοτήτων. Το νέο μοντέλο ξεκινάει από την Θεσσαλία, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας και ακολουθούν Κρήτη, Πελοπόννησος και Δυτική Ελλάδα. Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς και σύντομα θα ακολουθήσει και η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οι έλεγχοι
Απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι οι έλεγχοι για την προστασία των ελληνικών προϊόντων, των παραγωγών, των καταναλωτών, αλλά και της μεταποίησης, οι οποίοι θα συνεχισθούν και θα ενταθούν, τονίζοντας – παράλληλα – ότι οι έλεγχοι δεν είναι ευκαιριακοί.
Σε ό,τι αφορά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ελέγχων είπε ότι ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα 1,5 εκατ. ευρώ. Και αναμένονται πορίσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους για να επιβληθούν, όπου κριθεί, κι άλλα πρόστιμα.
Το μέλι
Ειδικά για το μέλι τόνισε ότι ο κλάδος της μελισσοκομίας ψηφιοποιείται και έτσι παρέχεται η τεχνική δυνατότητα, για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού.
Με τη θέσπιση δε αυστηρότερων κυρώσεων, δημιουργείται, όπως επισήμανε «ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο προστασίας του ελληνικού μελιού». Και πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η προστασία των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, η διαφύλαξη των παραγωγών και του καταναλωτικού κοινού, από φαινόμενα νοθείας και παραπλάνησης, αποτελώντας καθοριστικό εργαλείο για καθιέρωση μηχανισμών ιχνηλασιμότητας και την τήρηση του ισοζυγίου μελιού.
Αλιεία
Εκτίμηση του ΥπΑΑΤ είναι ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για την αλιεία.
Τόνισε ότι η Ελλάδα επενδύει στην εξωστρέφεια του κλάδου και υπενθύμισε ότι το ΥΠΑΑΤ διοργάνωσε το πρώτο συνέδριο αλιείας, υδατοκαλλιέργειας και αλιευτικού τουρισμού, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές του κλάδου. Στόχος είπε, είναι και η δημιουργία δύο Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στον κλάδο, μια για την αλιεία και μια για τις υδατοκαλλιέργειες.
Ανακοίνωσε επίσης ότι την προσεχή Τρίτη θα γίνει συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ με όλους τους φορείς της Αλιείας.
Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης
Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπογράμμισε ότι η περιοχή δεν γίνεται απλώς κόμβος, αλλά γίνεται ταυτόχρονα και μια ισχυρή παραγωγική περιοχή και σε θέματα ΑΠΕ.
Ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία για το θέμα του νερού στον Αρδα βρίσκονται στο τελικό στάδιο και ότι συνολικά η Αν. Μακεδονία – Θράκη έχει τις προϋποθέσεις να γίνει όχι μόνο το επίκεντρο, αλλά και βασικό εργαλείο της δασικής μεταρρύθμισης.
Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα του βιομεθανίου και του βιοαερίου, λέγοντας ότι το σχετικό πλαίσιο βρίσκεται υπό επεξεργασία, και αποτελεί κομμάτι του RePower EU, ενώ το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοχέδιο.
«Έχει γίνει συζήτηση με ενδιαφερόμενους στην αγορά αυτή. Υπάρχει και η πρόθεσή μας να δώσουμε χρήματα για επιδότηση της βιομάζας που μετατρέπεται σε βιοαέριο και βιομεθάνιο», είπε ο υπουργός. Πρόσθεσε, όμως, ότι βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη της πρώτης ύλης. «Δεν είναι τόσο δύσκολη η επεξεργασία. Το δύσκολο είναι να δημιουργήσεις τη ροή της πρώτης ύλης. Εκεί βάζουν εμπόδια η πολυδιάσπαση του πρωτογενούς τομέα και το ότι δεν αντιμετωπίζονταν τα αγροτικά υπολείμματα ως κάτι πολύτιμο, τα αντιμετωπίζαμε και ως απόβλητα και πολλές φορές ήταν και κακός ο χειρισμός τους. Γι’ αυτό, θα εφαρμόσουμε ένα μεταβατικό πλαίσιο να επιδοτήσουμε τη βιομάζα για να δώσουμε μια πρόσθεση ώθηση στης σημαντική αυτή για την πράσινη μετάβαση αγορά», τόνισε.
Για τις σπάνιες γαίες, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι βρίσκεται υπό επεξεργασία η μεταρρύθμιση που περιλαμβάνει τον μεταλλευτικό κώδικα και τις σπάνιες γαίες.
Ερωτηθείς για τη γεωθερμία, ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι «πρέπει να την σκεφτούμε και σε σχέση με πρωτογενή τομέα, όπου μπορεί να δίνει σοβαρά ανταγωνιστικά πλειονεκτήματα όπου υπάρχει. Δεν είναι το ίδιο ανταγωνιστική σε όλες τις περιοχές για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά είναι πολύ ενδιαφέρουσα η πτυχή της αξιοποίησής της για τον πρωτογενή τομέα. Γενικά η στροφή του πρωτογενούς τομέα σε εντατικές καλλιέργειες από τις εκτατικές είναι το κλειδί για το μέλλον. Η Γεωθερμία ως θέρμανση για θερμοκήπια έχει πολύ ενδιαφέρον», υπογράμμισε.
Μιχάλης Κατρίνης
Στο ίδιο πάνελ, ο Μιχάλης Κατρίνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «η περιοχή δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πολίτης β’ κατηγορίας. Χρειάζεται ουσιαστικό ενδιαφέρον και προτεραιοποίηση για λόγους εθνικούς, για λόγους που η ειδική διακομματική επιτροπή στη βουλή επεσήμανε τι πρέπει να γίνει στη Θράκη, αλλά πολλά από αυτά παραμένουν απραγματοποίητα. Χρειάζονται τη δυνατότητα να αποκτήσουν εξωστρεφή χαρακτήρα, να μειώσουν το κόστος, να σταθούν όρθιοι. Όταν έφυγαν τα φώτα της δημοσιότητας η περιοχή της Θράκης αντιμετωπίστηκε σαν φτωχός συγγενής».
Αγγελική Παπαράδη
Η Αγγελική Παπαράδη, αγρονόμος βιολογικής γεωργίας, ιδρύτρια της πρωτοβουλίας «Μικροί Ελληνες Παραγωγοί», αναφέρθηκε στην ίδρυση και στους στόχους της πρωτοβουλίας. Όπως είπε, «σκοπός μας είναι να γνωρίσουν οι καταναλωτές τι παράγει ο τόπος μας. Να γνωρίσουν ανά περιφέρεια τι παράγει και τι δυνάμεις έχει να παράγει. Έχουμε συνέργειες με φορείς και προσπαθούμε να προωθήσουμε τα προϊόντα των μικρών ελλήνων παραγωγών μέσα και έξω από τη χώρα».
«Θέλουμε να γίνουμε ακόμη πιο γνωστοί, να έρθουμε σε επαφή με περισσότερους παραγωγούς και ιδιαίτερα εδώ στην περιοχή που έχουν μεγάλη απόσταση από μεγάλες αστικές περιοχές. Μπορούμε να γίνουμε το όχημα για να φτάσουν σε περισσότερες αγορές», είπε χαρακτηριστικά.
Latest News
Σατολιάς στον ΟΤ: Πώς η φέτα Καλαβρύτων κατέκτησε την πρώτη θέση στα σούπερ μάρκετ
Η φέτα ΠΟΠ Καλαβρύτων και το μυστικό επιτυχίας - Τι λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς
Έως 12 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για τα προγράμματα οίνου
Οι αιτήσεις στήριξης των προγραμμάτων προώθησης, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά Ενισχύσεων - Οι δικαιούχοι
Πράσινο φως στο πλαίσιο πιστοποίησης για την ανθρακοδεσμευτική γεωργία
Μέσω ενός ηλεκτρονικού ενωσιακού μητρώου η ΕΕ θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και την πλήρη ιχνηλασιμότητα των λεγόμενων πιστοποιημένων μονάδων
Θα μειωθεί η τιμή του ελαιόλαδου;
Τα τελευταία χρόνια η τιμή του ελαιόλαδου έχει εκτοξευτεί. Τώρα αναμένονται καλές σοδειές τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ελλάδα
Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι αγρότες από τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur
Η εμπορική συμφωνία ΕΕ - Mercosur «ετοιμάζεται» εδώ και 25 χρόνια περίπου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου
Στα 160 εκατ. τόνους η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ – Ψηλά στο αιγοπρόβειο στην Ελλάδα
Πόσο και ποιοι παράγουν γάλα (αιγοπρόβειο, αγελαδινό, βουβαλίσιο) η ΕΕ – Πώς κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού το 2023, σύμφωνα με τη Eurostat
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις αιρεσιμότητας για να μη χαθούν αγροτικές επιδοτήσεις
Οι υποχρεώσεις των αγροτών στο πλαίσιο της αιρεσιμότητας 2024, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Επιβολή κυρώσεων αν δεν τηρηθούν οι απαιτήσεις
Πώς θα βελτιωθεί το πρόγραμμα των νέων αγροτών - Τι προτείνει η ΕΘΕΑΣ
Η ΕΘΕΑΣ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις της
Τι προβλέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την κυκλοφορία λιπασμάτων
Η δυναμική που διαμορφώνεται στον κλάδο των λιπασμάτων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο αναδείχτηκε κατά την εκδήλωση - συνέδριο του ΣΠΕΛ
Ποιος φταίει για την έξαρση της ευλογιάς προβάτων, ρωτούν οι κτηνοτρόφοι
Το αίτημα για εστιασμένο εμβολιασμό των ζώων σε μολυσμένες περιοχές από την ευλογιά προβάτων επαναλαμβάνει ο ΣΕΚ