Στην τελική φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η δημιουργίας του σύγχρονου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο της «Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής». Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 375 εκατ. ευρώ, η οποία υλοποιείται στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής σε ιδιόκτητο ακίνητο 100 στρεμμάτων και αναμένεται να παράγει 877 MW ενώ θα δημιουργήσει 100 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Motor Oil: Εγγυήτρια στο ομολογιακό δάνειο της Θερμοηλεκτρική
Τα παραπάνω ανέφερε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Ευάγγελος Παπαδημητρίου, στη διάρκεια του East Macedonia & Thrace Forum II που διοργάνωσε το City Hub Events. Όπως τόνισε τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει και η εμπορική λειτουργία του σταθμού, ο οποίος θα είναι ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιρουμένων των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. «Είναι μια ιδιαίτερη σημαντική επένδυση για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης», σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ έχει και περιβαλλοντική διάσταση, αφού συμβάλλει στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Ταχύτατοι ρυθμοί
Ο συγκεκριμένος σταθμός, υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου, ενσωματώνει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία και εκπέμπει σημαντικά λιγότερους ρύπους όχι μόνο σε σχέση με τις λιγνιτικές μονάδες αλλά και τις αντίστοιχες μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο γιατί είναι προηγμένης γενιάς.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, η κατασκευή του εργοστασίου προχώρησε με ταχύτατους ρυθμούς αφού σε λιγότερο από δύο χρόνια από την έκδοση των αδειών (Μάιος 2020) έχει εισέλθει στη φάση των δοκιμών. Και αυτό παρά την καθυστέρηση που προέκυψε κατά τη διάρκεια των αδειοδοτήσεων. «Παρότι η χώρα έχει ανάγκη τις επενδύσεις, όταν φτάνουμε στο δια ταύτα παρατηρούνται προβλήματα. Η χώρα υποφέρει από την γραφειοκρατία», σημείωσε για να συμπληρώσει: «Κανείς δεν υποστηρίζει, όπως τόνισε ότι «η αδειοδότηση δεν είναι μια σοβαρή διαδικασία που απαιτεί χρόνο.
Η γραφειοκρατία
Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στις καθυστερήσεις που αντιμετώπισαν σε όλο το φάσμα της αδειοδοτικής διαδικασίας για τη δημιουργία του εργοστασίου. Οι οποίες, όπως είπε, ήταν «καταφανέστατα μη λογικές».
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην κατασκευή της διασυνδετικής γραμμής με τον ΑΔΜΗΕ, η οποία περιλάμβανε την κατασκευή 45 πύργων υψηλής τάσης σε απόσταση 7 χιλιομέτρων. Πρόκειται για γραμμή που είναι απαραίτητη για την μεταφορά του ρεύματος που θα παράγει ο σταθμός στο δίκτυο. Το συγκεκριμένο έργο καθυστέρησε πολύ να πάρει έγκριση παρότι εντάχθηκε σε ειδικό άρθρο για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ως στρατηγικής σημασίας, που προβλέπει συγκεκριμένους χρόνους. Οι χρόνοι ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, δεν έγιναν σεβαστοί από τους δημόσιους φορείς.
Κλειδί το φυσικό αέριο για την πράσινη μετάβαση
Κληθείς να σχολιάσει την πράσινη μετάβαση και τον ρόλο του φυσικού αερίου, ο διευθύνων σύμβουλος της «Θερμοηλεκτρική» παρατήρησε πως «είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, κατά το οποίο σταδιακά αποσύρονται οι λιγνιτικές μονάδες και υπάρχει μια συνεχής διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας».
Έσπευσε ωστόσο να τονίσει πως «η μετάβαση αυτή δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη», προσθέτοντας πως το φυσικό αέριο θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση ως ένα περισσότερο φιλικό ορυκτό προϊόν στο περιβάλλον. Μέχρις ότου φθάσουμε πάμε στις μπαταρίες και του υδρογόνου, οι οποίες ωστόσο χρειάζονται χρόνο.
«Δεν είναι ευκαιριακή η επένδυση στην Θράκη»
Ο κ. Παπαδημητρίου ερωτώμενος για τον αντίκτυπο της επένδυσης της «Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής» και την ανάληψη δράσεων ΕΚΕ υπογράμμισε πως βασικός στόχος της εταιρείας είναι να φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης που της έδειξε η τοπική κοινωνία. Η οποία στάθηκε δίπλα στην επένδυση και την βοήθησε όπου χρειάστηκε. «Ήρθαμε για να μείνουμε. Δεν ήρθαμε να επενδύσουμε ευκαιριακά εδώ 400 εκατ. ευρώ. Θέλουμε να υποστηρίξουμε την τοπική κοινωνία με όποιο τρόπο μπορούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας ανέφερε πως οι μέτοχοι της «Θερμοηλεκτρική», η Motor Oil με την θυγατρική More και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ως οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ αναλαμβάνουν σημαντικές δράσεις ΕΚΕ σε όλη την χώρα. Και έτσι θα συνεχίσει και η «Θερμοηλεκτρική».
Latest News
Τι παίζει με τα «πυρηνικά τσέπης»; - Ο Τραμπ, τα επιχειρηματικά deals και τα ελληνικά νησιά
Oι επιχειρηματικές κινήσεις διεθνώς για τα SMR, η στήριξη της COP29 και το νεύμα Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία