
Στο αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο που αφήνει η Μασούτης στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφέρθηκε ο marketing director της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Γιάννης Καλαϊτζάκης, συμμετέχοντας στο East Macedonia & Thrace Forum II που διοργανώνει το City Hub Events στην Αλεξανδρούπολη.
Μιλώντας στο πάνελ με θέμα «Ενδυνάμωση των κοινοτήτων: Τοπική Αυτοδιοίκηση στις πόλεις και την ύπαιθρο» και αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά εργαλεία και την ανάπτυξη τοπικών κοινωνιών, υπενθύμισε ότι η εταιρεία Μασούτης ιδρύθηκε πριν 47 χρόνια στη Θεσσαλονίκη και ότι τα πρώτα βήματα εκτός της πόλης έγιναν το 1991 και αφορούσαν καταστήματα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σήμερα, όπως είπε, ο όμιλος διαθέτει 42 καταστήματα στην περιοχή και θεωρεί «ηθική υποχρέωση το να είμαστε κοντά στις τοπικές κοινωνίες».
Ο γεωστρατηγικός και οικονομικός ρόλος της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης
Σημείωσε ότι απασχολούνται 919 εργαζόμενοι από τις τοπικές κοινωνίες ενώ δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην απασχόληση και υπαλλήλων που προέρχονται από μειονοτικές κοινότητες, όπως συμβαίνει με το 10% των εργαζομένων στην περιοχή της Κομοτηνής και με το 15% των εργαζομένων στην περιοχή της Ξάνθης.
Στη συνέχεια, ο κ. Καλαϊτζάκης αναφέρθηκε στη σχέση της εταιρείας με τους τοπικούς παραγωγούς με τους οποίους διατηρούν άριστη σχέση. Συγκεκριμένα, η Μασούτης συνεργάζεται με περίπου 40 τοπικούς παραγωγούς διαφόρων ειδών και κατηγοριών και όπως είπε χαρακτηριστικά ο Marketing Director της εταιρίας , «μεγαλώνουν μαζί μας».
Αναφερόμενος στη συνέχεια στο πώς ο ανταγωνισμός ωφελεί μία τοπική κοινωνία, ο κ. Καλαϊτζάκης είπε ότι «η ανάπτυξη σε μια περιοχή φέρνει και ανταγωνισμό» ενώ τόνισε ότι «όταν αυτό γίνεται σε πλαίσια υγιούς ανταγωνισμού είναι θεμιτό» και σημείωσε ότι «βοηθάει και στον έλεγχο των τιμών, προς όφελος του καταναλωτή». Καταλήγοντας είπε ότι «μακροπρόθεσμα ο ανταγωνισμός φέρνει μείωση των τιμών και βοηθάει τις τοπικές κοινωνίες να εξελιχθούν».
Τέλος, αναφορικά με τις πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή της Θράκης πέρυσι το καλοκαίρι ο κ. Καλαϊτζάκης είπε ότι η εταιρεία «στάθηκε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες σε συνεργασία με άλλους φορείς» προσφέροντας ότι ήταν απαραίτητο για την ανακούφισή τους.

Χρηματοδοτικά εργαλεία
Στη συνέχεια ο κ. Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, γενικός διευθυντής AT Management, αναφέρθηκε στη σημασία των χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη των πόλεων και για τις συνέργειες με τις επιχειρήσεις. Είπε ότι απαιτείται να υπάρχει ένα ενιαίο σχέδιο ανάπτυξης και ότι θα πρέπει να γίνει ένα απαραίτητο βήμα: να υπάρχει ουσιαστική διαβούλευση και η πόλη να είναι ο υπεύθυνος φορέας διαχείρισης του προγράμματος. Τόνισε επίσης τα ζητήματα χρήσης των χρηματοδοτικών εργαλείων.
Ο κ. Τσιατσιάμης αναφέρθηκε και στο παράδειγμα του Πειραιά, όπου «πριν 10 χρόνια υπήρχαν ελάχιστοι πόροι, έγινε πραγματική διαβούλευση, με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και πλέον βλέπεις έναν διαφορετικό Πειραιά» αναφερόμενος ειδικά σε συγκεκριμένες υποβαθμισμένες περιοχές οι οποίες έχουν αλλάξει ριζικά.
«Η δημόσια επένδυση ενεργοποιεί την ιδιωτική επένδυση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιατσιάμης.
Ο πρωτογενής τομέας δεν φθίνει στην περιοχή
Ο κ. Γιάννης Κουφουδάκης, σύμβουλος διοίκησης της Cognitera, αναφέρθηκε στον αγροτικό τομέα και υπενθύμισε ότι ο πρωτογενής τομέας δεν φθίνει στην περιοχή, ενώ επισήμανε ότι «υπάρχει εξαιρετική προοπτική σε συγκεκριμένους τομείς». Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη απορρόφηση στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης του ΕΣΠΑ.
Αναφερόμενος στην τεχνολογία και την αγροτική παραγωγή ο κ. Κουφουδάκης είπε ότι η ενημέρωση παραμένει μεγάλο ζήτημα και έφερε ως παράδειγμα τις αγροτικές κινητοποιήσεις οι οποίες «ήρθαν μόλις φάνηκε η διαφορά στις αγροτικές επιδοτήσεις και ενώ η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ήταν γνωστή τα τελευταία χρόνια».
Σχετικά με την εξέλιξη της αγροτικής τεχνολογίας είπε ότι από «γεωργία ακριβείας» μετεξελίχθηκε σε «έξυπνη γεωργία» και πλέον περνάμε στο επόμενο στάδιο τη «γνωστική γεωργία». «Πρέπει να βρούμε τρόπους οι τεχνολογίες αυτές να γίνουν αποδεκτές από τους αγρότες», κατέληξε.
Να πετύχουμε καλύτερους χρόνους υλοποίησης
Ο κ. Σάββας Μιχαηλίδης, πρόεδρος ΚΕΔ Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης, σημείωσε ότι διατίθενται αρκετά χρηματοδοτικά εργαλεία και ότι «τα 26,2 δισεακτομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ είναι σημαντικό νούμερο» και τόνισε ότι «ένα μέρος από αυτά περνά μέσω των Δήμων σε δράσεις για την άμβλυνση των διαφορών και την επίλυση προβλημάτων». Μερικά από αυτά που ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης είναι τα απορρίμματα, η διαχείριση αποβλήτων, τα έργα προστασίας από φυσικές καταστροφές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η μείωση του περιβάλλοντικού αποτυπώματος.
«Πρέπει να πετύχουμε καλύτερους χρόνους υλοποίησης ώστε να παραδίδονται έγκαιρα τα έργα στην κοινωνία» σημείωσε ο κ. Σάββας Μιχαηλίδης.
Σχετικά με την προσέλκυση επιχειρήσεων, ο δήμαρχος Νέστου είπε ότι «η επιχειρηματικότητα προτιμά να αξιοποιεί υποδομές που υπάρχουν ώστε να προχωρήσει σε μία επένδυση» και σημείωσε ότι οι δήμοι μπορούν να συμμετέχουν σε μεγαλύτερα σχήματα, όπως οι ΑΠΕ και για παραγωγή ενέργειας από γεωθερμία.
Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της διαβούλευσης ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η «πληροφορία πρέπει να είναι εύκολη» και ότι τα προβλήματα της υπαίθρου δεν είναι ίδια με των αστικών περιοχών, ενώ και ο τρόπος αντιμετώπισης της διαβούλευσης είναι διαφορετικός σε επίπεδο διάθεσης χρόνου.
«Το πρόβλημα δεν λύνεται με την ανάρτησή του σε μία ιστοσελίδα» είπε χαρακτηριστικά για να σημειώσει ότι «χρειάζονται ζυμώσεις για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα και να βρεθούν λύσεις».


Latest News

Alter Ego Media: Οι 4 πυλώνες που φέρνουν ανάπτυξη και μερίσματα
Η διοίκηση της Alter Ego Media παρουσίασε στους αναλυτές τα αποτελέσματα της χρήσης του 2024 και το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του Ομίλου

Ανεβάζει τον πήχη για Eurobank και Πειραιώς η Goldman Sachs - Τι βλέπει για Εθνική
Η Goldman Sachs έδωσε νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Οι 9 τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς λιανικού εμπορίου τροφίμων την επόμενη πενταετία
Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, με αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ

Mega-deal της Metlen με την Glenfarne για υβριδικό έργο ΑΠΕ στη Χιλή
Η συνολική αξία της συναλλαγής συμφωνήθηκε στα 815 εκ. δολάρια, στη βάση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών όρων και αναπροσαρμογών

Η ελληνική σταδιοδρομία της Unilever – Από την «Ελαϊς» σε hub για 14 χώρες
Η Unilever Hellas είναι μία από τις λίγες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, που συνεχίζουν να έχουν παραγωγική δραστηριότητα μετά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Ψάχνουν… χρυσάφι στον Ασπρόπυργο - Ο «πυρετός» επενδύσεων σε logistics και το αγκάθι
Εκτοξεύθηκαν οι τιμές των οικοπέδων στον Ασπρόπυργο – Τα projects για τη δημιουργία logistics που μεταμορφώνουν την περιοχή

VIDCAST – BizSound: Το marketplace όλης της Ελλάδας | Η ιστορία του SHOPFLIX
Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενούμε τον νέο CEO της SHOPFLIX, Γιάννη Στάθη. Συζητάμε για τα νέα καθήκοντα και για τα επόμενα σχέδια της εταιρείας.

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

ΚΕΕΕ: Η υπεραπόδοση τους πλεονάσματος πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία
Κάθε μέτρο ενίσχυσης της μικρομεσαίας τάξης μας βρίσκει σύμφωνους, λέει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς

Χατζηθεοδοσίου: Θετικά τα μέτρα στήριξης, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για τις ΜμΕ
Η αγορά περιμένει με αγωνία βελτιώσεις στον φορολογικό νόμο και στοχευμένα μέτρα που θα ενισχύουν την προσπάθεια βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου