
Για τις αρρυθμίες του Ταμείου Ανάκαμψης και τις καθυστερήσεις στην εκταμίευση κοινοτικών πόρων αναφέρθηκε το ειδικό κλιμάκιο της Κομισιόν που βρέθηκε στην Αθήνα.
Η ειδική υπηρεσία της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, στις εκθέσεις της για την Ελλάδα, δεν παραλείπει να επισημαίνει την ανάγκη ενισχύσεων των υπηρεσιών της διοίκησης, ώστε οι διαγωνισμοί να τρέχουν ταχύτερα και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις
Από το βήμα του συνεδρίου του ΙΟΒΕ για την εφαρμογή του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης για την Ελλάδα, η επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα Νιόβη Ρίνγκου τόνισε ότι «η χώρα είναι μεταξύ των πρωτοπόρων ως προς την υλοποίηση, ότι έως σήμερα έχουν δοθεί περίπου 15 δισ. ευρώ και πως αποτελεί ένα από τα έξι κράτη- μέλη με τρεις εκταμιεύσεις πόρων» και πρόσθεσε «σημασία είναι να συνεχίσει να εφαρμόζεται το πλάνο όσο το δυνατόν γρηγορότερα»
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε ότι «η χώρα είναι έτοιμη να υποβάλει το 4ο αίτημα εκταμίευσης πόρων έως το τέλος του Απριλίου και το 5ο αίτημα προς το τέλος του Σεπτεμβρίου ή στις αρχές του Οκτωβρίου. Επισημαίνοντας ότι στην αναμενόμενη ανάπτυξη της χώρας άνω του 60% οφείλεται στο Ταμείο».
Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό το δανειακό σκέλος, καθώς, όπως είπε, με τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια καλύπτει σημαντικό μέρος του επενδυτικού κενού της χώρας. Λέγοντας, παράλληλα, ότι είναι άνω των 11 δισ. ευρώ σε συμβάσεις και από αυτά 4,7 δισ. ευρώ στο δανειακό σκέλος». Και κατέληξε, επισημαίνοντας ότι «απαιτείται επιτάχυνση, φέροντας ως παράδειγμα τις καθυστερήσεις στην απόδοση της δικαιοσύνης και το μεταρρυθμιστικό έργο στη δημόσια διοίκηση».
Ο Σκέρτσος
Στο πάνελ συζήτησης που ακολούθησε, με συντονιστή εκ μέρους του ΙΟΒΕ τον καθηγητή Νίκο Βέττα, ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος ανέφερε ότι «εάν δεν υπήρχε το Ταμείο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρώπη θα ήταν σε ύφεση και όχι σε στασιμότητα και η Ελλάδα δεν θα είχε επιτύχει αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης. Καθώς μάλιστα όλοι κινούνται σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων. Το Ταμείο πρόσθεσε, με το φτηνό ρευστό χρήμα μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεια
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε ότι «πρόκειται για το πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα που έχει ποτέ διανοηθεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που είχαν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα και προχωρά σε νέες. Πάντως ο υπουργός τόνισε ότι το πιο δύσκολο κομμάτι του προγράμματος ακολουθεί καθώς θα πρέπει να υλοποιηθούν οι επενδύσεις που έχουν σχεδιαστεί και πολλά ζητήματα, όπως καθυστερήσεις λόγω δικαστικών προσφυγών ή σε ό,τι αφορά την προσφορά εξοπλισμού, δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν».
Για την προώθηση της πράσινης μετάβασης ο κ. Σκυλακάκης προανήγγειλε την παρουσίαση εντός του επομένου διαστήματος νομοσχεδίου με κεντρικό στόχο την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου, την προώθηση της εγκατάστασης μπαταριών αλλά και τη διαμόρφωση του πλαισίου των περικοπών ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ.
Επίσης όπως είπε εξετάζεται η προοπτική της θεσμοθέτησης των περιβαλλοντικών ισοδυνάμων τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που θα παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες και θα διευκολύνει την υλοποίηση επενδύσεων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο χρόνος υλοποίησης των επενδύσεων έχει οικονομική διάσταση και η αποτελεσματικότητα είναι η βασική έννοια των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού όπως ανέφερε οι καθυστερήσεις είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικότερα.


Latest News

Πώς μπορεί να «φουσκώσει» ο κρατικός κουμπαράς – Θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα;
Τα εμπόδια και οι ευκαιρίες για να αυξηθεί το πλεόνασμα – Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει κοινωνικό μέρισμα

Τρομακτική αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων
Πρωτοβουλία για κοινωνικό διάλογο γύρω από τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας ζητά από την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ

Ο κίνδυνοι, η στάσιμη παραγωγικότητα και οι επενδύσεις – Τα «καμπανάκια» του ΙΟΒΕ
Αν ο κίνδυνος μιας έντονης κρίσης είναι πολύ μικρός (αναφορικά με τους δασμούς), δεν ισχύει το ίδιο για το ενδεχόμενο στασιμότητας στην ελληνική οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα πρώτα μαθήματα από το RRF – Τα συμπεράσματα των ευρωβουλευτών από την Αθήνα
Oι ευρωβουλευτές της Ομάδας Εργασίας για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκονται από χθες στην Αθήνα

Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση
Στόχος της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για το διαμορφωμένο στρατηγικό πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο

Στα 41,7 δισ. αυξήθηκαν τα υπό διαχείριση κεφάλαια των Ελλήνων θεσμικών το α' 3μηνο του 2025
Oι υψηλότερες αποδόσεις καταγράφηκαν στους μετοχικούς Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Δείκτη με 16,13%

Παπαθανάσης: Επιπλέον πόροι 83,86 εκατ. στους πληγέντες από τον Daniel
Το σχέδιο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο +

ΙΟΒΕ: Χαμηλώνει στο 2,2% τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα - Ο ρόλος των δασμών
Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Ιωάννης Ρέτσος εκτίμησε ότι η παγκόσμια αναταραχή δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό, τουλάχιστον για φέτος
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Υπέρβαση 1,83 δισ. στα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο
Προϋπολογισμός: Εν μέρει οφείλεται στην καλύτερη απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ) κάτι που οφείλεται στην εκτεταμένη ακρίβειας