Στις 15.00 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη ανοίγει το χρονικό παράθυρο για την τρίτη δοκιμαστική εκτόξευση του Starship, του φουτουριστικού πυραύλου της SpaceX που θα μεταφέρει αμερικανούς αστροναύτες στη Σελήνη και τελικά στον Άρη, σύμφωνα τουλάχιστον με το όραμα του Ίλον Μασκ.

Τοποθετημένο στην κορυφή του πυραύλου βαρέω-βαρών Super Heavy, το «Αστρόπλοιο» θα εκτοξευτεί από το τη βάση της SpaceX στην Μπόκα Τσίκα τoυ Τέξας για μια σύντομη πτήση πριν τελικά πέσει στον Ειρηνικό.

Με συνολικό ύψος 122 μέτρα, ο συνδυασμός Starship-Super Heavy είναι ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Η SpaceX παραδέχεται πάντως ότιο πύραυλος δεν αποκλείεται να εκραγεί, όπως συνέβη και στις δύο προηγούμενες δοκιμές.

Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ακριβώς αποτυχία, δεδομένου ότι η εταιρεία του Μασκ ακολουθεί την ασυνήθιστη προσέγγιση να δοκιμάζει τους πυραύλους της μέχρι το σημείο αποτυχίας, προκειμένου να συλλέξει δεδομένα για βελτιώσεις σε επόμενο στάδιο.

Το παράθυρο εκτόξευσης που ανοίγει το απόγευμα έχει διάρκεια 110 λεπτών.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο δοκιμές, οι οποίες είχαν στόχο να δείξουν ότι το σκάφος μπορεί να αποσυνδεθεί από τον πύραυλο μετά την εκτόξευση, η τρίτη δοκιμαστική πτήση προβλέπει το άνοιγμα της θύρας φορτίων και την πυροδότηση ενός κινητήρα του Starship στο Διάστημα.

Ακόμα όμως κι αν η δοκιμή είναι επιτυχής, όλα δείχνουν ότι το Starship δεν είναι ακόμα έτοιμο για τακτικές πτήσεις.

Και αυτό περιπλέκει τα σχέδια της NASA, καθώς το Starship έχει επιλεγεί για τη μεταφορά των πρώτων αστροναυτών της υπηρεσίας στην επιφάνεια της Σελήνης.

Οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του Starship δημιουργούν επιφυλάξεις για το εάν η πρώτη προσσελήνωση είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί το 2026 όπως προγραμματίζεται.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Πισσαρίδης (LSE): Η μάχη για την AI κερδίζεται με επενδύσεις και αλλαγές
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πισσαρίδης (LSE): Η μάχη για την AI κερδίζεται με επενδύσεις και αλλαγές

Για την ανάγκη επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να μη χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος από τις ΗΠΑ, μίλησε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Professor, London School of Economics and Political Science

Παπαστεργίου: Ειδική γραμματεία για την AI στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Παπαστεργίου: Ειδική γραμματεία για την AI στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

«Η Ελλάδα είναι ένα τρένο που ξεκινάει σιγά σιγά και θα τρέξει γρήγορα. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα προβλήματα για να μην χάσουμε χρόνο», σημείωσε ο κ. Ππαστεργίου