
Ένα από τα σημαντικά εμπόδια που συναντούν οι πετρελαϊκές εταιρείς για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα θαλάσσια μπλοκ της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης αλλά και στο χερσαίο «οικόπεδο» στα Ιωάννινα είναι η ελλιπείς λιμενικές υποδομές.
Τα λιμάνια της χώρας δεν διαθέτουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την υποδοχή του αναγκαίου εξοπλισμού που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσουν στις γεωτρήσεις.
Οι οργανισμοί των λιμένων δε, δεν έχουν καν προβλέψει την πιθανότητα δημιουργίας στους χώρους τους επιχειρησιακής βάσης για τις εταιρείες του upstream.
Υδρογονάνθρακες: Πράσινο φως για την πρώτη γεώτρηση στα Ιωάννινα [χάρτες]
Η παράταση
Τα προβλήματα αυτά έρχονται να επιβεβαιωθούν και από το αίτημα παράτασης που υπέβαλε στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) η κοινοπραξία των πετρελαϊκών Energean – HELLENiQ ENERGY για το επόμενο στάδιο των ερευνών της στο «μπλοκ 2» στο Ιόνιο Πέλαγος.
Operator της κοινοπραξίας είναι η Energean που κατέχει το 75% του κοινού επενδυτικού σχήματος, και σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ζήτησε επιπλέον χρόνο προκειμένου να βρει και να κλείσει επιχειρησιακή βάση σε λιμάνι.
Η ΕΔΕΥΕΠ συναίνεσε «στην παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Μισθωτή κατά δώδεκα μήνες, ήτοι μέχρι και την 14η Μαρτίου 2025, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στο Μισθωτή για την εξασφάλιση μιας κατάλληλης χερσαίας εφοδιαστικής βάσης, ώστε να ληφθεί η απόφαση του Μισθωτή για το αν θα προχωρήσει στην Δεύτερη Φάση στην οποία ελάχιστο τεχνικό πρόγραμμα αποτελεί η όρυξη ερευνητικής γεώτρησης», αναφέρεται, σύμφωνα με πηγές του ΟΤ, στη σχετική απόφαση.
Το «μπλοκ 2»
Το «μπλοκ 2» βρίσκεται βορειοδυτικά της Κέρκυρας και το 2022 προχώρησε στην πρόσκτηση τρισδιάστατων γεωφυσικών δεδομένων με την εκτέλεση εργασιών σεισμικής έρευνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η Energean έχει στα χέρια της τα δεδομένα που συνέλεξε το ειδικό σκάφος της PGS. Η ελληνική εταιρεία με μεγάλη δραστηριότητα στο upstream σε περιοχές του Ισραήλ, της Αιγύπτου κλπ., ολοκληρώνει την ερμηνεία τους προκειμένου να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση.
Το ενδιαφέρον με το «μπλοκ 2» είναι πως βρίσκεται στο θαλάσσιο όριο της Ελλάδας – Ιταλίας. Από την ακριβώς απέναντι μεριά του δυτικού ορίου η Energean έχει επίσης μισθώσει μπλοκ. Και οι δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της – η μία από την ελληνική και η άλλη από την ιταλική πλευρά – μοιράζονται την ίδια γεωλογική δομή. Για την ακρίβεια το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται προς την Ιταλία.
Πρόσφατα ακυρώθηκε ιταλική νομοθεσία με την οποία απαγορεύονταν οι γεωτρήσεις και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τις περαιτέρω έρευνες και ίσως και γεωτρήσεις για την Energean
Τα λιμάνια Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Energean διερεύνησε τα λιμάνια της Κέρκυρας και της Ηγουμενίτσας προκειμένου να εξασφαλίζει εφοδιαστική βάση.
Ωστόσο, οι υποδομές παρουσιάζουν ελλείψεις. Η πετρελαϊκή αναμένεται να συνεχίσει τις επαφές με τις διοικήσεις των δύο λιμανιών καθώς και με άλλες αρμόδιες κρατικές αρχές στην προσπάθεια της να πετύχει την καλύτερη δυνατή λύση.
Η ExxonMobil
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ίδιο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζει και η αμερικανική ExxonMobil. Ο πετρελαϊκός κολοσσός είναι operator κοινοπραξίας με την HELLENiQ ENERGY που έχει μισθώσεις τα δύο θαλάσσια μπλοκ «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Να σημειωθεί ότι την τρέχουσα χρονική περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη σεισμικές έρευνες για την πρόσκτηση τρισδιάστατων γεωφυσικών δεδομένων προκειμένου αφού τα ερμηνεύσει και αναλύσει να λάβει την επενδυτική απόφαση για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση.
Πηγές, λοιπόν, θέλουν τις δύο πετρελαϊκές σε συνεργασία και με την ΕΔΕΥΕΠ να αναζητούν εφοδιαστική βάση στα λιμάνια των Χανίων (Σούδα) αλλά και της Πάτρας.
Πληροφορίες θέλουν και αυτά τα δύο λιμάνια να μην διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές για τέτοιες δραστηριότητες.
Όσο παραμένουν τα προβλήματα αυτά, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, τόσο θα διατηρείται ένα ακόμη εμπόδιο – μετά τις δικαστικές προσφυγές και τη γραφειοκρατία – για την υλοποίηση του φιλόδοξου εθνικού σχεδίου που είναι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.


Latest News

Σχέδια της Chevron για data centers που θα τροφοδοτεί η ίδια με ενέργεια
Η Chevron προωθεί τα σχέδιά της για να εκμεταλλευθεί την μεγάλη ζήτηση ενέργειας για data centers, σύμφωνα με τις δηλώσεις στελέχους της

Σε υψηλό 32 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια

Enaon EDA: Ποιος είναι ο αριθμός άμεσης επέμβασης - Πώς λειτουργεί
Ο Αριθμός Άμεσης Επέμβασης της Enaon EDA λειτουργεί χωρίς χρέωση για τον καλούντα, όλες τις ημερολογιακές ημέρες του έτους σε 24ωρη βάση

Η επιστροφή Παπασταύρου στην κυβέρνηση - Τα καυτά μέτωπα της ενέργειας και της πολεοδομίας
Τι σηματοδοτεί το εξωκοινοβουλευτικό και τεχνοκρατικό δίδυμο Σταύρου Παπασταύρου και Νίκου Τσάφου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Πάιατ: Η Κρήτη στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων
Ο κ. Πάιατ συμμετείχε σε πάνελ στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης με τους Αναστάσιο Χατζηβασιλείου και Νικόλαο Μπακατσέλο

Οι δασμοί Τραμπ επιταχύνουν τα deal για αγορά εταιρικών αεροσκαφών
Συναγερμός έχει σημάνει στις αερομεταφορές σχετικά με τους δασμούς που πλήττουν την αλυσίδα εφοδιασμού της βιομηχανίας

Ποιοι «τζογάρουν» με το πετρέλαιο - Οι δασμοί Τραμπ και το στοίχημα των 50 δολ.
Το πετρέλαιο Brent έφτασε σε χαμηλό έξι μηνών και οι κερδοσκόποι μείωσαν τις θέσεις αγοράς και πώλησης

Συνάντηση ΕΛΕΤΑΕΝ με τον Αλέξη Χαρίτση
Μεταξύ άλλων, τέθηκε ο ενεργειακός σχειδασμός και στην ανάγκη για ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών Α.Π.Ε. ώστε να μειωθούν οι περικοπές ενέργειας

Μπορεί η Ευρώπη χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο;
Η επαναπροσέγγιση ευρωπαίων ηγετών στην Ρωσία για το φυσικό αέριο- Θα ανοίξουν ξανά οι στρόφιγγες;

Μηνιαία χρέωση και εντατικοί έλεγχοι μειώνουν τις ρευματοκλοπές
Το πρώτο εννεάμηνο του 2024 οι απώλειες υπολογίστηκαν σε 11,54%, έναντι 12,64% το πρώτο εννεάμηνο του 2023 και 12,21% του πρώτου εννεαμήνου του 2022