
Τον τριμηνιαίο Δείκτη Μισθολογικού Κόστους για το σύνολο της οικονομίας πλην του πρωτογενούς τομέα και των δραστηριοτήτων των νοικοκυριών για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 82,1% αυξήθηκα οι κενές θέσεις εργασίας το Δ’ τρίμηνο του 2023
Από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν τα εξής:
- Ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους του Δ΄ τριμήνου 2023, χωρίς καμία διόρθωση (εποχική ή διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών), σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δ΄ τριμήνου 2022, παρουσιάζει αύξηση κατά 5,5% έναντι αύξησης 7,0% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 προς το 2021 (Πίνακας 1, Δείκτης Ι).
- Ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους του Δ΄ τριμήνου 2023, με εποχική διόρθωση αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δ΄ τριμήνου 2022, παρουσιάζει αύξηση κατά 5,5% έναντι αύξησης 6,8% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 προς το 2021 (Πίνακας 1, Δείκτης ΙΙ).
- Ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους του Δ΄ τριμήνου 2023, με διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών αλλά χωρίς εποχική διόρθωση, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δ΄ τριμήνου 2022, παρουσιάζει αύξηση κατά 6,0% έναντι αύξησης 6,4% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 προς το 2021 (Πίνακας 1, Δείκτης ΙΙΙ).
Στο Γράφημα 1 που ακολουθεί παρουσιάζεται η εξέλιξη του Δείκτη Μισθολογικού Κόστους για τη χρονική περίοδο: Α΄ τρίμηνο 2008 – Δ΄ τρίμηνο 2023 (με ή χωρίς εποχική διόρθωση και με διόρθωση εργασίμων ημερών), ενώ στα Γραφήματα 2 έως 4 παρουσιάζεται ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους και οι ετήσιες μεταβολές του, για το Δ΄ τρίμηνο της ίδιας χρονικής περιόδου.
∆ιευκρινίζεται ότι η χρονοσειρά του δείκτη με εποχική διόρθωση επανυπολογίζεται κάθε φορά που προστίθεται μια νέα παρατήρηση. Ως εκ τούτου, o δείκτης με εποχική διόρθωση διαφέρει από τον αντίστοιχο που δημοσιεύτηκε σε προηγούμενες Ανακοινώσεις.
Πίνακας 1: Εξέλιξη Δείκτη Μισθολογικού Κόστους στους κλάδους Β-Σ της ΣΤΑΚΟΔ 08/NACE Αναθ. 2
Ι. Χωρίς εποχική διόρθωση και χωρίς διόρθωση εργασίμων ημερών2 ΙΙ. Με εποχική διόρθωση και χωρίς διόρθωση εργασίμων ημερών
ΙΙΙ. Με διόρθωση εργασίμων ημερών και χωρίς εποχική διόρθωση


Latest News

Και όμως, οι εξαγωγές επιβαρύνουν το… εμπορικό ισοζύγιο
Το «παράδοξο» στις ελληνικές εξαγωγές που αυξάνονται μαζί με τις εισαγωγές – Η έκρηξη της εξωστρέφειας και το καμπανάκι Στουρνάρα

Το Κολωνάκι βρίσκει πάλι τη λάμψη του – Επιστρέφουν retailers και επενδυτές real estate
Το Κολωνάκι ύστερα από το «στραπάτσο» της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας γνωρίζει άνθηση επενδύσεων στα εμπορικά ακίνητα

Ήπιες αυξήσεις στις τιμές κατοικιών στην Ευρωζώνη το 2025-2028 - Πρωτιά γιαν Ελλάδα
Για την Ευρωζώνη, η εικόνα που σχηματίζεται είναι μια αγορά ακινήτων που δεν καταρρέει αλλά ούτε και προσφέρει ουσιαστική αναπτυξιακή ώθηση

Το 39% των δαπανών υγείας πληρώνεται από την τσέπη μας
Σύμφωνα την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τις Δαπάνες Υγείας του 2023, τα ελληνικά νοικοκυριά βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για ιατροφαρμακευτικές ανάγκες, ξοδεύοντας το 2023 πάνω από 7,3 δισ.

«Ανάσα» στην κατανάλωση - Τι θα περιλαμβάνουν τα «Καλάθια Πάσχα και Νονού»
Στις 9 Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα» και θα διαρκέσει έως το Μεγάλο Σάββατο 19 Απριλίου - Έρχεται και το «καλάθι των Νονών»
![Ακίνητα: Καλπάζουν οι τιμές – Αυξάνεται το κατασκευαστικό κόστος στην οικοδομή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/28_03_ot_deikths_ktiria_ΕΧΟ-600x352.png)
Ζαλίζουν οι τιμές ακίνητων - Στα ύψη το κόστος της οικοδομής [γραφήματα]
Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών στα ακίνητα επιτείνοντας το στεγαστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με την Golden Visa και το Airbnb

Πάνω από 1.300 ενδιαφερόμενοι αναζήτησαν εργασία στην εκδήλωση Rebrain Greece στο Λονδίνο
Στην εκδήλωση Rebrain Greece που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο συμμετείχαν 26 ηγέτιδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας

Επίδομα παιδιού: Ανοίγει στις 31 Μαρτίου η πλατφόρμα – Δικαιούχοι και προϋποθέσεις
Η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού θα παραμείνει ανοικτή και θα δέχεται νέες αιτήσεις έως τις 30 Απριλίου 2025 και ώρα 18.00

Σε έξι μήνες αλλάζουν χέρια ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Οι διεκδικητές
Σε νέους ιδιοκτήτες ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Με ποιους μιλάει η Dimand και πώς έχει αλλάξει η «δεξαμενή» των επενδυτών - Ποια είναι η πολυεθνική που «μπήκε» στο εμβληματικό κτίριο του Πειραιά

Οι πληρωμές της ερχόμενης εβδομάδας - Ποιοι πάνε ταμείο
Αναλυτικά οι πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν, οι δικαιούχοι και τα ποσά που θα καταβληθούν