
«Η Ελλάδα διασφαλίζει σημαντικά έσοδα από την πώληση αδειών παραμονής σε πολίτες εκτός ΕΕ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν Κινέζοι», γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο RND με τίτλο «Μπίζνες πολλών δις με “Χρυσές Βίζες“: Αγοράστε ένα ακίνητο και σας χαρίζουμε την βίζα για τη ζώνη Σένγκεν».
Golden visa: Από Κίνα, Τουρκία και Λίβανο οι νέοι δυναμικοί αγοραστές [γραφήματα]
Η ιστοσελίδα του RND παρατηρεί: «Οι ταξιδιώτες ενδιαφέρονται για ένα ακίνητο στην Αθήνα ή σε ένα από τα ελληνικά νησιά, αλλά και για τη “χρυσή βίζα”, την άδεια παραμονής που μπορούν να αποκτήσουν αγοράζοντας ένα ακίνητο. Όποιος επενδύει τουλάχιστον 500.000 ευρώ δικαιούται βίζα.
Χώρες-μέλη της ΕΕ χορηγούν βίζες σε επενδυτές ακινήτων από τρίτες χώρες, προσελκύοντας επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Το μειονέκτημα: η ζήτηση ανεβάζει τις τιμές, καθιστώντας τα διαμερίσματα σε πολλές περιοχές απλησίαστα για τους ντόπιους.
Εκτόξευση ζήτησης
Ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Πορτογαλία, σταμάτησαν να εκδίδουν βίζες σε επενδυτές ακινήτων με δική τους πρωτοβουλία. Όχι όμως η Ελλάδα, η οποία καταγράφει εκτόξευση της ζήτησης: Το 2023 η κυβέρνηση χορήγησε 4.231 άδειες παραμονής σε αγοραστές ακινήτων από χώρες εκτός ΕΕ. Πέρσι οι επενδυτές διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2022.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί ωστόσο να παραβλέψει τις αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων. Ως εκ τούτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να λάβει “μέτρα για την προστασία της ντόπιας αγοράς”. Για παράδειγμα, το ελάχιστο ποσό για επενδύσεις στην Αθήνα και σε ιδιαίτερα περιζήτητα νησιά πρόκειται να αυξηθεί από 500.000 σε 800.000 ευρώ. Σε περιοχές όπου σήμερα η τιμή εισόδου είναι 250.000 ευρώ, συζητείται η αύξησή της στις 400.000 ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις στα ακίνητα στη μεσαία και χαμηλή κατηγορία τιμής. Παράλληλα εξετάζεται η απαγόρευση ή ο περιορισμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων για ακίνητα που αγοράστηκαν με αντάλλαγμα τη Χρυσή Βίζα».
Πηγή Deutsche Welle


Latest News

Η ανάγκη για επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας - Τι λένε κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες
Μονόδρομο αποτελεί η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πού βρίσκει... πόρτα το Σπίτι μου 2 - Η κούρσα για την χρηματοδότηση
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Το παζάρι της ΕΕ με τις ΗΠΑ για τους δασμούς - Το ελληνικό στοίχημα
Η Ελλάδα στηρίζει την Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα διεκδικεί εξαιρέσεις για εγχώρια προϊόντα, όπως οι ελιές, η φέτα και το ελαιόλαδο

Τι κρύβει ο χρησμός της S&P - Πώς επηρεάζουν τις αξιολογήσεις δασμοί και Τέμπη
Η S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας ένα σκαλοπάτι ψηλότερα στην επενδυτική βαθμίδα, στο ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%