Ανθεκτική παραμένει η ελληνική οικονομία αν και αναπτύσσεται με πιο χαμηλές ταχύτητες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας το 2023 εκτιμάται στο 2,0%, επιταχυνόμενος οριακά στο 2,3% το 2024 και στο 2,5% το 2025 και θα μειωθεί στο 2,3% το 2026.

Στουρνάρας: Success Story η Ελλάδα αλλά και 11 εκκρεμότητες

Βασικές κινητήριες δυνάμεις δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν να είναι οι επενδύσεις, η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ οριακά αρνητική θα είναι η συμβολή του εξωτερικού τομέα. Η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να είναι περιοριστική, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις θα συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη χάρη στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης μεσοπρόθεσμα

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 10,3% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2024, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης της προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (34% σε ετήσια βάση) και της μεταποιητικής παραγωγής (5,4% σε ετήσια βάση).

Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 1,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2024, σε μεγάλο βαθμό λόγω της πτώσης του κύκλου εργασιών στον κλάδο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Όσον αφορά στον συνολικό πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ, κατέγραψε μείωση στο 3,1% τον Φεβρουάριο του 2024 από 3,2% τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω των χαμηλότερων ετήσιων ρυθμών στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και στις δύο κατηγορίες τροφίμων, επεξεργασμένα και μη.

Στην αγορά κατοικίας, οι τιμές αυξήθηκαν περαιτέρω το 2023 με επιταχυνόμενο ρυθμό (13,4%) σε σύγκριση με μέση ετήσια αύξηση 11,9% το 2022.
Όσον αφορά στην αγορά εργασίας, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,2% σε ετήσια βάση το 2023, ενώ στο δ’ τρίμηνο του 2023, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 10,5%.

Δημοσιονομικές εξελίξεις

Τον Ιανουάριο του 2024, το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 0,9% του ΑΕΠ, έναντι πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ τον Ιανουάριο του 2023, κυρίως λόγω των υψηλότερων εισπράξεων RRF τον Ιανουάριο του 2023.

Τον ίδιο μήνα, τα επιτόκια τραπεζικών δανείων παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερά για τα εταιρικά δάνεια (στο 6,0%), αλλά αυξήθηκαν για τα στεγαστικά δάνεια προς τα νοικοκυριά (στο 4,6%). Όπως σημειώνει η ΤτΕ, τα επιτόκια μετριάστηκαν από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.

Εξελίξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές

• Η ζήτηση των επενδυτών για την προσφορά των μετοχών του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να οδηγήσει σε υπερεγγραφή κατά 8 φορές του αριθμού των προσφερόμενων μετοχών, με αποτέλεσμα την τιμή των €4 ανά μετοχή και €1.350 εκατ. έσοδα.

• Οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μειώθηκαν, εν μέσω μείωσης των αποδόσεων των ομολόγων στη ζώνη του ευρώ λόγω των ενισχυμένων προσδοκιών των επενδυτών για μειώσεις των επιτοκίων από το 2024:2ο τρίμηνο. Οι αποδόσεις των ελληνικών εταιρικών ομολόγων παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες.

• Οι τιμές των ελληνικών μετοχών υποχώρησαν τις πιο πρόσφατες ημέρες διαπραγμάτευσης της υπό εξέταση περιόδου, κυρίως λόγω των μετοχών των εταιρειών βασικών υλικών και των τραπεζών.

Τράπεζες

• Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για το 2023 από τις τέσσερις σημαντικές ελληνικές τράπεζες έδειξαν ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους, η οποία ωστόσο υπεραντισταθμίστηκε από τη μείωση των καθαρών εσόδων από συναλλαγές και λοιπά έσοδα, με αποτέλεσμα τη μέτρια μείωση των καθαρών κερδών.

• Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα αποτελέσματα, ο δείκτης NPE των τεσσάρων σημαντικών τραπεζών ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε περίπου 4%.

• Οι αποδόσεις των ομολόγων υψηλής απόδοσης, που εκδόθηκαν από ελληνικές τράπεζες, μειώθηκαν την εξεταζόμενη περίοδο.

Μελλοντικές προβλέψεις

Όσον αφορά το μέλλον, σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ για τη ζώνη του ευρώ, τον Μάρτιο του 2024, αναμένεται ανάπτυξη να επιταχυνθεί οριακά το 2024 και το 2025 κυρίως με γνώμονα τις επενδύσεις, που υποστηρίζονται από τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους, και ιδιωτική κατανάλωση. Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2024 στο 2,8% λόγω της περαιτέρω μείωσης του ρυθμού πληθωρισμού των τροφίμων, των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών και υπηρεσιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ασφαλιστήρια συμβόλαια: Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για έρευνες καρτέλ στην ιδιωτική υγεία
Οικονομία |

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Έρευνα για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία

Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις αυξήσεις μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται να ολοκληρώσει την έρευνα στην ιδιωτική υγεία