
Εξαγγελίες για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς να υπάρχει έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει τάξει η Κυβέρνηση, τόσο δια στόματος Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και δια στόματος υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Η … γκάφα, αποκαλύφθηκε στη σημερινή ομιλία του κ. Γεωργιάδη στην ετήσια Ημερίδα για την Εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Ελλάδα, όπου ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Τα λεγόμενα απογευματινά χειρουργεία – για να ξεκαθαρίσω και μία ενδεχόμενη παρεξήγηση – δεν έχουμε συμφωνήσει με την Επιτροπή για τα απογευματινά χειρουργεία και το πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Ταμείο.
Είμαστε στη φάση που ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε το αίτημα κατά τον νόμιμο τρόπο και να εξεταστεί από τις Ευρωπαϊκές Αρχές η επιλογή ή όχι αυτού του προγράμματος και η νόμιμη σύνδεσή του με κάποια από τις υφιστάμενες δράσεις».
Η δήλωση αυτή του κ. Γεωργιάδη, έρχεται μετά από δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 25 Φεβρουαρίου, ότι θα αξιοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 60 εκατ. ευρώ, «προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων». Μάλιστα ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν κοινή πρακτική σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη», στην προσπάθεια αιτιολόγησης και αυτής της ιδιωτικοποίησης στην υγεία.
Η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20% ώστε να εξαλείψουμε τη λίστα αναμονής.

Τα απογευματινά χειρουργεία εισάγονται για να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση μετά την πανδημία
Αντίστοιχα στις 2 Μαρτίου ο κ. Γεωργιάδης, στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6», ο υπουργός είχε δηλώσει ότι «στα μέσα στα Απριλίου θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία.
Αρχικά δωρεάν έως ότου εξαντληθούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στη συνέχεια το μοντέλο είναι αυτός που έχει να πληρώσει πάει σε απογευματινό χειρουργείο, αυτός που δεν έχει αντί να περιμένει έξι μήνες περιμένει τρεις, και είναι όλοι κερδισμένοι».
Το αίτημα
Στις σημερινές δηλώσεις του, ο κ. Γεωργιάδης προεξόφλησε την έγκριση των Ευρωπαϊκών αρχών για ένταξη του εγχειρήματος λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων, λέγοντας: «Πιστεύω όμως, ότι κι εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και θα το ταιριάξουμε εκεί που πρέπει να ταιριάξει, και οι Ευρωπαϊκές Αρχές.
Θα αναγνωρίσουν ότι εδώ μιλάμε για μία κομβική θεμελιώδη μεταρρύθμιση του συστήματος, που αν την επιτύχουμε να δουλέψει σωστά, θα μείνει για τα επόμενα πενήντα χρόνια στην Ελλάδα».
Εξηγώντας την σκέψη του ο κ. Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να αναφέρει για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων:
«Η προσπάθεια να βρούμε ένα πιο ευέλικτο σύστημα στο ΕΣΥ, που τελικά θα καταλήγει σε υψηλότερες αμοιβές και σε περισσότερη ελευθερία επιλογών, θα οδηγήσει σε περισσότερους να έρχονται να πιάσουν δουλειά στο ΕΣΥ και άρα έτσι θα καλύψουμε γρηγορότερα το έλλειμμά μας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ο αντίλογος εδώ που έχει τεθεί, είναι να διπλασιάσουμε τους μισθούς.
Αυτός δεν είναι κάποιος όμως ιδιαίτερα σοβαρός αντίλογος, πρώτον γιατί δε νομίζω να υπάρχει Υπουργός Υγείας που αν πάει στο Υπουργείο Οικονομικών και του πει θέλω να διπλασιάσω τους μισθούς θα πει όχι.
Δημοσιονομικά ανεδαφικές οι αυξήσεις μισθών
Προφανώς θα πει ναι, αλλά από την άλλη, θεωρώ ότι πρέπει να φαίνομαι αρκετά ρεαλιστής για να αντιληφθώ ότι το να ζητήσω άλλα 3 δις το χρόνο για μισθοδοσία στο ΕΣΥ, είναι μάλλον δημοσιονομικά ανεδαφικό.
Άρα πρέπει να σκεφτούμε λίγο πιο έξυπνα, λίγο πιο δημιουργικά και αυτό κάνουμε.
Δέχομαι λοιπόν ότι έχει πολλά προβλήματα στην καθημερινή του λειτουργία, όμως γρήγορα αυτά αρχίζουν και θεραπεύονται».
Στη συνέχεια, ο υπουργός επιχειρηματολόγησε υπέρ του νέου θεσμού, λέγοντας πως είναι αδιανόητο να έχουν γίνει επενδύσεις μερικών δισεκατομμυρίων για το ΕΣΥ, με την κατασκευή των νοσοκομείων, τον εξοπλισμό τους και τις προσλήψεις του προσωπικού τους και τα χειρουργεία να λειτουργούν μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό αξιοποιούνται σε μεγαλύτερο βαθμό το υπάρχον προσωπικό, οι υποδομές και οι δυνατότητες.
Και καταλήγοντας, σημείωσε: «Το αν θα βρούμε προσωπικό να κάνει τα χειρουργεία – που ήταν η ένταση που είπατε – το λύνει η ζωή. Σήμερα, στο κινητό μου έρχονται συνέχεια μηνύματα από νοσοκομεία που ξεκινούν απογευματινά χειρουργεία. Σχεδόν όλα έχουν ξεκινήσει πια».
Πηγή: in.gr


Latest News

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας

Πιερρακάκης: Δεν δίνουμε υποσχέσεις – Δίνουμε λύσεις
Τι αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης για τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός - Τα 12 καθεστώτα κρατικής ενίσχυσης
Σκοπός του σχετικού σχεδίου νόμου είναι η προσαρμογή στις νέες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας

Στην Ουάσιγκτον ο Πιερρακάκης για τη Σύνοδο του ΔΝΤ - Ποιους θα συναντήσει
Την Πέμπτη 24 Απριλίου, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Η μεγάλη στροφή των δανειοληπτών στα σταθερά επιτόκια
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έφθασε το ποσοστό των δανειοληπτών που επιλέγουν σταθερά επιτόκια σε στεγαστικά αλλά και καταναλωτικά δάνεια

Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024
Η μεγάλη υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων που έχει τη βάση της στην εκτεταμένη ακρίβεια και τα μακροοικονομικά μεγέθη