![Διεθνή χρηματιστήρια: Το ράλι στις αγορές των ΗΠΑ και Ευρώπης και οι προβλέψεις αναλυτών [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/ot_markets7.png)
Τα κέρδη ρεκόρ που ανακοινώνουν εισηγμένες, ειδικά στην τεχνολογία, την ενέργεια περιλαμβανομένου και του πετρελαίου, τα χρηματοοικονομικά και το λιανικό εμπόριο, σε συνδυασμό με τις νέες προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, έχουν οδηγήσει σε νέα ύψη ρεκόρ τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές.
Τα κέρδη ρεκόρ των εταιρειών δείχνουν ότι οι εισηγμένες αυτές έχουν επωφεληθεί στα μέγιστα από την άνοδο των τιμών.
Αγορές: Πόσο κοντά βρίσκονται σε ένα κραχ; – Τα 3 σημάδια μιας «φούσκας»
Ο πληθωρισμός κερδών
Πρόκειται για τον πληθωρισμό που έχει πλήξει περισσότερα το νοικοκυριά στα μεσαία και χαμηλά στρώματα και όχι τις εισηγμένες, οι οποίες έχουν εκμεταλλευτεί τις υψηλές αυτές τιμές για να γεμίσουν ακόμη περισσότερο τα ταμεία τους, να κάνουν χρυσές επαναγορές μετοχών με τα μεγάλα κέρδη και να κόψουν παχυλά μερίσματα.
Στη Νέα Υόρκη ο βασικός δείκτης της Wall Street, ο S&P 500 ο οποίος διαμορφώνεται από 500 εταιρείες κολοσσούς, βρίσκεται ήδη σε νέα ιστορικά επίπεδα ρεκόρ, ενώ παρόμοια είναι και η πορεία του δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq 100. Το ίδιο έγινε την περασμένη εβδομάδα και με τα Χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης (DAX) και του Παρισιού (CAC 40), τα οποία μαζί με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Πάρτι έγινε επίσης και στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, όπου ο Nikkei 225 έχει κινηθεί έντονα ανοδικά καταγράφοντας ιστορικά υψηλά.
![](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/15_03_ot_xrhmatisthria.png)
Μετά την υποχώρηση κατά 10% το διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2023, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 25%, δείχνουν στοιχεία από τους Financial Times.
Πλέον εταιρείες όπως οι Goldman Sachs και UBS αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για φέτος αναφορικά με τον S&P 500 που είναι ο δείκτης αναφοράς για τα αμερικανικά χρηματιστήρια και όχι μόνο. Επίσης η Bank of America αύξησε κι αυτή την πρόβλεψή της για ανοδική πορεία του δείκτης έως το τέλος του τρέχοντος.
Société Générale και Morgan Stanley
Αναλυτές της Société Générale προβλέπουν πλέον ανάπτυξη κερδών κατά 40% για το πρώτο φετινό εξάμηνο αναφορικά με τις εταιρείες του Nasdaq 100, αλλά και ισχυρά κέρδη σε εισηγμένες στην Ευρώπη. Ειδικά για τις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, η Morgan Stanley προβλέπει ότι οι πανευρωπαϊκοί δείκτες χρηματιστηρίων θα εξακολουθήσουν να κινούνται ανοδικά σηματοδοτώντας περαιτέρω άνοδο που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 10% από τα σημερινά επίπεδα δεικτών και μετοχών.
Παράγοντες των αγορών υποστηρίζουν ότι οι μέτοχοι παραμένουν αισιόδοξοι παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Οι ελπίδες αυτές φέρονται να ενισχύονται από τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας στις ΗΠΑ και τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη. Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ήπια προσγείωση φέτος.
Βαρόμετρο οι ΗΠΑ
Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, η μεγάλη αισιοδοξία και οι επενδύσεις στις εταιρείες τεχνολογίας και ειδικά στην τεχνητή νοημοσύνη σε συνδυασμό με τα μεγάλα κέρδη άλλων κλάδων όπως ο πετρελαϊκός και το λιανικό εμπόριο έχουν προκαλέσει άνοδο ρεκόρ στις τιμές των μετοχών. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο οι μετοχές της εταιρείας κατασκευής μικροτσίπ Nvidia έχουν καταγράψει μόνο φέτος ράλι πάνω από 80%. Την ίδια στιγμή αυξάνεται η αισιοδοξία για ομαλή προσγείωση της οικονομίας αφού οι κεντρικές τράπεζες με την αυστηρή νομισματική πολιτική τους φαίνεται να παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου