
Περίπου 350.000 νέοι, που απασχολούνται σε 140.000 εργοδότες, έχουν ασφαλιστεί έως σήμερα στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), ενώ τα κεφάλαια, δηλαδή οι σωρευμένες εισφορές των ασφαλισμένων που διαχειρίζεται, αυτήν τη στιγμή, το Ταμείο είναι περίπου 110-120 εκατ. ευρώ.
Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στο ERTnews και σημείωσε ότι, όταν το ΤΕΚΑ φτάσει στην πλήρη ωριμότητά του, θα διαχειρίζεται κεφάλαια τα οποία θα είναι περισσότερα από το μισό ΑΕΠ της χώρας.
Νωρίτερα οι συντάξεις Απριλίου – Αναλυτικά οι ημερομηνίες
Όπως είπε, «η νομοθεσία, που ψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια, καλύπτει όλους όσοι έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης και κόλλησαν το πρώτο τους ένσημο την τελευταία διετία και εφεξής. Η συμμετοχή στο ΤΕΚΑ είναι εθελοντική για όσα άτομα δεν έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης, όπως οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι, οι γιατροί, οι έμποροι και οι αγρότες και για όσα άτομα ήταν κάτω των 35 ετών, όταν ψηφίστηκε ο νόμος – δηλαδή πριν από δύο χρόνια – και έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης στον ΕΦΚΑ.
Οι εισφορές των ασφαλισμένων στο ΤΕΚΑ επενδύονται από το νέο Ταμείο, σύμφωνα με τις προτιμήσεις των ασφαλισμένων. Όταν φτάσει η ώρα της συνταξιοδότησης, η σύνταξη καθορίζεται από το ύψος των εισφορών, που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος και την απόδοση των επενδυμένων κεφαλαίων του».
Για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι, τώρα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 780 ευρώ και θα αυξηθεί πάνω από 800 ευρώ, ενώ η αύξησή του θα συμπαρασύρει προς τα πάνω αρκετά επιδόματα.
Σε ερώτηση σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε τα εξής: «Από εκεί που, πριν από λίγα χρόνια, είχαμε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ληξιπρόθεσμες, εκκρεμείς κύριες συντάξεις, σήμερα οι συντάξεις είναι κάτω από 23.000 και, μέσα σε αυτές, περιλαμβάνονται και αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες βρίσκονται σε δικαστική εκκρεμότητα. Ο μέσος χρόνος αναμονής για την απονομή της κύριας σύνταξης είναι λίγο πάνω από τις 60 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Επίσης, ο μέσος χρόνος απονομής των εκκρεμών συντάξεων έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 2-3 χρόνια».


Latest News

Πόσο αυξάνονται οι μισθοί μετά την κατάργηση των εισφορών για υπερωρίες και νυχτερινά
Από την 6η Μαρτίου σε ισχύ το μέτρο – Εγκύκλιος του e- ΕΦΚΑ μe αναλυτικά παραδείγματα

ΑΑΔΕ: Δεσμεύτηκε παράνομο φρέον 8,2 τόνων από την Τουρκία – Πρόστιμο 2,9 εκατ. ευρώ
Οι ελεγκτές ΑΑΔΕ προχώρησαν στη δέσμευση του παράνομου εμπορεύματος, ενώ σχηματίστηκε και δικογραφία

Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων από νομικά πρόσωπα - Αναλυτικά οι προθεσμίες
Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ - Ο τρόπος επιβολή και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Παρατείνεται η αγωνία για το τεκμαρτό εισόδημα - Στις 28 Μαρτίου η συζήτηση στο ΣτΕ
Αναβλήθηκε η συζήτηση για τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης ψηφιακών δελτίων αποστολής - Οι αποφάσεις
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Νωρίτερα οι συντάξεις Απριλίου - Πότε «κληρώνει» και για τα αναδρομικά
Aνακοίνωθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις - Μέχρι το Πάσχα θα γίνει η καταβολή ποσών για αναδρομικά έως και 12.000 ευρώ

ΕΦΚΑ: Μικρή η ανταπόκριση για τη συνταξιοδότηση των μη μισθωτών με οφειλές έως 30.000 ευρώ
Μόλις 2.000 έχουν λάβει τη σύνταξη - Αργοί οι ρυθμοί υλοποίησης των ευεργετικών διατάξεων του μέτρου

Τέλος χρόνου για οφειλές στους Δήμους - Πώς μπορείτε να εξοφλήσετε σε 60 δόσεις
Εκπνέει η προθεσμία για υποβολή των αιτήσεων ένταξης στην ευνοϊκή ρύθμιση - Η προσαύξηση

Η ΔΥΠΑ στον Έβρο - Πάνω από 400 νέες θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις στον Έβ
Το Νοέμβριο η ΔΥΠΑ υλοποίησε 3 νέες δράσεις για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας στον Έβρο, συνολικού προϋπολογισμού 18,5 εκ. ευρώ

ΚΕΠΕ: Εκρηκτική άνοδος κατά 185% των κενών θέσεων εργασίας σε τέσσερα έτη
Τα αναλυτικά στοιχεία ανά οικονομική δραστηριότητα