Σημαντικές διευκολύνσεις αλλά και… παγίδες κρύβουν οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις που και φέτος θα δώσουν τη δυνατότητα σε εκατομμύρια πολίτες  ουσιαστικά να πατήσουν απλώς το κουμπί αποστολής και να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς να χρειαστεί να κάνουν κάτι επιπλέον. Ωστόσο αυτό ακριβώς το «απλό» πάτημα του κουμπιού αποστολής μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετους φόρους αν κάποιος δεν έχει πραγματοποιήσει έναν έλεγχο πριν στους κωδικούς που έχουν προσυμπληρωθεί και το βασικότερο να έχει διασταυρωθεί αν εμπίπτει ή όχι στο καθεστώς των τεκμηρίων διαβίωσης.

Το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι για εφέτος 1.200.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι να υποβάλουν αυτόματα της φορολογικές δηλώσεις χωρίς να χρειαστεί να κάνουν τίποτα άλλο πέραν από το πατήσουν το κουμπί «οριστική υποβολή δήλωσης». Προϋπόθεση βέβαια να έχουν αποκλειστικά εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις και πριν το πάτημα του κουμπιού να κάνουν έναν έλεγχο για πιθανά λάθη ή παραλείψεις.

Εφορία: Οι αλλαγές στα νέα φορο-έντυπα της δήλωσης και οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί

Στους προ-συπληρωμένους κωδικούς θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία μισθών ή συντάξεων καθώς και οι παρακρατούμενοι φόροι, οι τόκοι καταθέσεων, στοιχεία για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, δόσεις δανείων, δαπάνες αγορών με ηλεκτρονικό χρήμα, τα εξαρτώμενα τέκνα.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων όπως είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι εισοδηματίες και όσοι λαμβάνουν μερίσματα από συμμετοχή σε επιχειρήσεις δεν αλλάζει κάτι. Θα υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις από την αρχή συμπληρώνοντας τα συμπληρωματικά έντυπα (Ε2, Ε3 κτλ.) με τους αντίστοιχους κωδικούς.

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που πέραν των εισοδημάτων τους από μισθούς και συντάξεις εισπράττουν κάποιο ενοίκιο ή έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές.

Επίσης, αν κάποιος κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους αγόρασε ή πούλησε ένα περιουσιακό στοιχείο θα πρέπει και αυτό να δηλωθεί από τον ίδιο το φορολογούμενου γιατί θα πρέπει στην περίπτωση της αγοράς να δικαιολογήσει την πηγή προέλευσης των χρημάτων που ξόδεψε.

Μερικά από τα οφέλη που θα έχουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που ουσιαστικά θα υποβληθεί αυτόματα η φορολογική δήλωσή τους είναι ότι θα κερδίσουν 20 έως 50 ευρώ από την  αμοιβή του λογιστή, θα γίνει πολύ νωρίς η εκκαθάριση της δήλωσής τους και το βασικότερο δεν κινδυνεύουν να είναι εκπρόθεσμοι.

Πάντως οι λογιστές κρούουν τον κώδωνα της φορολογικής επιβάρυνσης σε όσους ανήκουν στην κατηγορία που θα προσυμπληρωθεί στο σύνολό της η φορολογική δήλωση τους και δεν θα έχουν κάνει πρώτα ένα έλεγχο πριν την αποστείλουν ηλεκτρονικά στην εφορία.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλά πεδία που δεν θα συμπληρωθούν μόνα τους αλλά χρειάζεται να αναγραφούν ποσά και στοιχεία είτε από τους ίδιους τους φορολογούμενους είτε από τους λογιστές τους είτε αυτά αφορούν αγορές, πωλήσεις ή μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων όπως αναφέρθηκε παραπάνω είτε  φιλοξενίες δωρεές, δωρεάν παραχωρήσεις, αναλώσεις κεφαλαίου, ενοίκια κτλ.

Στην περίπτωση λάθους θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση και μάλιστα αν αυτή υποβληθεί μετά το τέλος της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων επιβάλλεται και πρόστιμο 100 ευρώ.

Ειδικά στο θέμα της ανάλωσης κεφαλαίου παλαιοτέρων ετών για να μπορέσει ένας φορολογούμενος να καλύψει το πόθεν έσχες για μία αγορά μεγάλης αξίας θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και να συμπληρωθούν σωστά οι αντίστοιχοι κωδικοί που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι προ-συμπληρωμένοι.

Τι αλλάζει για τους επαγγελματίες

Το νέο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεων προσθέτει νέους κωδικούς στο έντυπο Ε3 για τον υπολογισμό του εισοδήματος που απέκτησαν το 2023,

Μεταξύ των νέων στοιχείων που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι περίπου 700.000 επαγγελματίες αφορούν στην ημερομηνία έναρξης εργασιών όπου προκύπτουν τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης, το συνολικό ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων της (στην περίπτωση που απασχολεί προσωπικό). Το ύψος του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης προκύπτει ούτως ή άλλως από τα στοιχεία των βιβλίων της που αναγράφονται κάθε χρόνο στα έντυπα της εφορίας.

Παράλληλα οι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώσουν:

-Εάν απαλλάσσονται από το νέο σύστημα φορολόγησης (πολύτεκνοι ή με αναπηρία 80% και άνω)

-Εάν δικαιούνται μείωση του ελάχιστου ετήσιου καθαρού εισοδήματος που θα προσδιοριστεί με το νέο σύστημα (έχουν έδρα σε μικρό χωριό, αναπηρία 67%-79% κ.α. ).

-Εάν εμπίπτουν σε κάποια κατηγορία που απαλλάσσεται από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, όπως ασθενής νοσηλευόμενος, στρατευμένος, φυλακισμένος κ.λπ.

-Εάν επιθυμούν τον έλεγχο από την ΑΑΔΕ για να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι τα έσοδά του είναι κάτω από τα ελάχιστα που ορίζει ο νόμος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου